Nová registrace Zapomenuté heslo

Jednou za rok se na talířích zrodí legenda: Proč svatomartinská husa stále vládne listopadovým hodům a 60 svatomartinských receptů nejen na husu

8. 11. 2025
kachni prsa se zelím
Apetit.cz

Když se v kalendáři blíží 11. listopad, nejen u nás znovu ožívá tradice stolování ve velkém stylu: pečená husa s knedlíkem, k tomu zelí, které potěší chuťové buňky. Samozřejmě nezapomeňme na sladké rohlíčky a mladé víno – to vše nám připomíná doby, kdy podzimní sklizeň skončila a začala chvíle odpočinku. Proč právě tento den? A proč právě tyto pokrmy?

Ve chvíli, kdy si doma či v restauraci dáte svatomartinskou husu, často nevnímáte víc než to, že přichází čas tradiční hostiny. Ale tak jednoduché to není: na našem talíři se setkávají legendy, lidové zvyky, proměna ročních období i kuchařské zvyklosti. A právě to dělá tradici svatomartinských pokrmů tak zajímavou.

Historie svatomartinských pokrmů

Tradiční svátek svatého Martina z Tours, který připadá každoročně na 11. listopadu, překračuje pouhé připomenutí světce. V českých zemích se stal dnem, kdy se uzavíral zemědělský rok, připravovala se sklizeň a chovatelé věděli, že nastává doba, kdy už je dobré pojíst to, co bude pak v zimě těžší získat.

Husa jako hlavní pokrm se v Čechách pevněji usadila už někdy v 15. století. Spolu s ní a s oslavou mladého vína vznikla tradice svatomartinského posvícení – slavnosti, která připomínala vysvěcení kostela nebo uzavření hospodářského roku.

Tradiční svatomartinské pokrmy, které nesmí chybět na stole

Přestože svatomartinská husa kraluje listopadovým hostinám, samozřejmě to není jen o ní, knedlících a zelí.

  • Husí kaldoun: Jemná, sytá polévka z husího vývaru, v níž se potkávají kousky masa či například játrové knedlíčky, nudle, zelenina a kapka smetany. Dříve bývala povinným začátkem hodů – dnes se z ní stává znovu objevený poklad, který zahřeje a navodí slavnostní náladu.
  • Svatomartinská husa: Zlatavě vypečená křehká husa je středem celé slavnosti. Obvykle se podává s červeným zelím, někde i s dušeným bílým a s dvojím knedlíkem – houskovým a bramborovým. Pomalu pečená několik hodin voní po majoránce, kmínu a jablkách. Stala se symbolem hojnosti i uzavření zemědělského roku.
  • Knedlíky a dušené zelí: Nedílný doprovod každé svatomartinské husy – knedlík (tradičně houskový, často i bramborový) vstřebává voňavý tuk a šťávu. K tomu červené zelí, které se dlouze dusí s jablky a vínem, případně jemnější bílé zelí. Tato kombinace tvoří dokonalou rovnováhu chutí.
  • Svatomartinské víno: Mladé víno, poprvé otevírané právě 11. listopadu, nabízí ovocné tóny s lehkou kyselinkou – ideální k tučnější husí pečeni. Každoročně se těší velké pozornosti vinařů i gastronomů, protože určuje charakter nové sklizně.
  • Svatomartinské rohlíčky (podkovy): Sladká tečka na závěr hodů – máslové pečivo plněné makovou, ořechovou nebo povidlovou náplní. Tradičně se tvarují do podkovy pro štěstí a pečou se už od středověku. Často se rozdávaly dětem i koledníkům.

Využití v moderní kuchyni

I když základ zůstává, moderní kuchaři i domácí kuchařky přinášejí variace: například husa s pomeranči, sous-vide příprava, lehčí přílohy, případně sladké moučníky místo rohlíčků. V restauracích se objevují čtyřchodová menu, kde husa hraje hlavní roli a doprovází ji terina z husích jater, kaldoun a dezert – často jablečný.

Zbyla vám husa? Neplýtvejte! Připravte paštiku, masové koláčky nebo ji dejte do kaldounu. Svatomartinské pokrmy nejsou jen o slavnostním obědě, ale o tom, jak z jednoho jídla vytěžit maximum. A to je umění, které ctí tradici i chuť.

Zdroj: Apetitonline

Recepty

Bleskové houskové knedlíky
Bleskové houskové knedlíky
< 60 min
Kynuté knedlíky
Kynuté knedlíky
> 60 min
Šo(u)let
Šo(u)let
> 60 min
Chlupaté knedlíky
Chlupaté knedlíky
< 45 min
Dýňové pyré se šalvějí
Dýňové pyré se šalvějí
< 60 min
Kachna s červeným zelím, jablkovým pyré a polentou
Kachna s červeným zelím, jablkovým pyré a polentou
> 60 min
Kachní prsa s batátovým pyré a zeleninovým ragú
Kachní prsa s batátovým pyré a zeleninovým ragú
< 90 min
Pastinákové pyré
Pastinákové pyré
> 60 min
Kachna po francouzsku se zeleninovým pyré podle Ondřeje Slaniny
< 30 min
pyre
Bramborové pyré s pastinákem
< 10 min
Nadívaná kachna na švestkách a bramborovo-batátové pyré
Bramborovo-batátové pyré
< 30 min
Pečené kachní stehýnko v šouletu
> 60 min
Hrnečkové knedlíky
Hrnečkové knedlíky
< 45 min
spekove knedliky
Špekové knedlíky s kysaným zelím
< 60 min
Bramborové knedlíky - základní recept
Bramborové knedlíky - základní recept
< 90 min
Houskové knedlíky z mikrovlnky
Houskové knedlíky z mikrovlnky
< 20 min
Houskový knedlík podle Milana Peška
Houskový knedlík podle Milana Peška
< 90 min
Nadýchané kynuté knedlíky
Nadýchané kynuté knedlíky
< 90 min
Vídeňské houskové knedlíky
Vídeňské houskové knedlíky
< 45 min
Kynuté knedlíky vařené v páře
Kynuté knedlíky vařené v páře
> 60 min
Houskové knedlíky
Houskové knedlíky
< 60 min
Knedlíky z brambor a rohlíků
Knedlíky z brambor a rohlíků
< 45 min
Kváskové knedlíky
Kváskové knedlíky
> 60 min
Karlovarské knedlíky
Karlovarské knedlíky
< 60 min
Kynuté bramborové knedlíky
Kynuté bramborové knedlíky
< 60 min
Chlupaté knedlíky se slaninou a cibulkou
< 60 min
Bramborovošpaldové knedlíky
Bramborovošpaldové knedlíky
< 10 min
Bramborové šišky
Bramborové šišky
< 30 min
Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše
Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše
> 60 min
Bramborové placky
Bramborové placky
< 60 min
Lokše s májovou brynzou, křupavou slaninou a jarní cibulkou
Lokše s májovou brynzou, křupavou slaninou a jarní cibulkou
< 60 min
Bramborové lokše s játry a cibulkou
Bramborové lokše s játry a cibulkou
< 60 min
Pečené americké brambory
Pečené americké brambory
< 60 min
Pečené brambory s rozmarýnem
Pečené brambory s rozmarýnem
< 60 min
kachni prsa se zelím
Kachní stehna s vinno-rybízovou omáčkou
> 60 min
Martinské rohlíčky podle Josefa Maršálka
Svatomartinské rohlíčky podle Josefa Maršálka
< 60 min
Martinské rohlíčky podle Víkendové pečení
Svatomartinské rohlíčky podle Míši Landové
< 90 min
Martinské rohlíčky podle Slepičárna blog
Svatomartinské rohlíčky od Slepičárna blog
> 60 min
Svatomartinské rohlíčky
Svatomartinské rohlíčky s nugátovou náplní podle Markéty Pavleje
< 75 min
Martinské rohlíčky podle Lžička cukru
Svatomartinské rohlíčky z blogu Lžička cukru
> 60 min
Ořechové rohlíčky podle Naskok v kuchyni
Svatomartinské rohlíčky podle blogu Naskok v kuchyni
> 60 min
Svatomartinské koláčky
Svatomartinské koláčky
> 60 min
Svatomartinské vandrovnice
Svatomartinské vandrovnice
< 75 min
Svatomartinské rohlíčky s mákem
Svatomartinské rohlíčky s mákem
> 60 min
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky
> 120 min
Husí kaldoun se šafránem
Husí kaldoun se šafránem
> 60 min
Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky
Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky
> 120 min
Červené zelí s brusinkami
Červené zelí s brusinkami
< 50 min
Husí vývar s bylinkovým kapáním
Husí vývar s bylinkovým kapáním
> 120 min
Pomazánka z husího masa
Pomazánka z husího masa
< 30 min
Husí játra se slaninou a lokšemi
Husí játra se slaninou a lokšemi
> 60 min
Obrané husí maso s opečenými bramborami
Obrané husí maso s opečenými bramborami
< 60 min
Paštika z husích jater
Paštika z husích jater
< 30 min
Pečená martinská husa
Pečená martinská husa
> 60 min
Husa dvou nádivek
Husa dvou nádivek
> 60 min
Pečená husa nadívaná uzeným kolenem
Pečená husa nadívaná uzeným kolenem
> 60 min
Pečená husa & kedlubnové zelí
Pečená husa & kedlubnové zelí
> 120 min
Pečená husa se zelím, bramborovými knedlíky a jablečnými škvarečky
Pečená husa se zelím, bramborovými knedlíky a jablečnými škvarečky
> 60 min
Husí paštika à la rillettes
Husí paštika à la rillettes
< 45 min
Husí prsa s bulgurem a zeleninou
Husí prsa s bulgurem a zeleninou
< 60 min

Doporučujeme recept s videem

Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky

Sdílet kolekci receptů

Přílohy Tradiční jídla Svátek svatého Martina Drůbeží maso Svatomartinská hostina Svatomartinské menu Svatomartinské koláčky

Podobné kolekce receptů

Související články

Pecena_husa se_zelim_bramborovymi_knedliky_a_jablecnymi_skvarecky.jpg.webp

Svatomartinská husa: Recept na maso, které se rozpadá, a kůži, která křupe! Co je klíčem k dokonalé huse?

Ve chvíli, kdy spadané listí šustí pod nohama a objevují se první sněhové vločky, husa vystupuje z kuchyňského zákulisí a stává se hlavní hvězdou. Pro řadu domácností je právě v čase sv. Martina symbolem, který znamená rodinnou pohodu u společného oběda. Ať už husu pečete poprvé, nebo máte na svém kontě desítky pokusů, máme pro vás fígly, díky kterým bude svatomartinská husa chutnat tak, jako by u vás stála babička a pomáhala vám.