Nová registrace Zapomenuté heslo

Svatomartinská husa: Tři přílohy, které porazí houskový knedlík! Recepty od šéfkuchaře z Lokálu na karlovarský, špekový a bramborové lokše!

3. 11. 2025
Ambiente

Ač jsou hlavními hvězdami svátku svatého Martina husa a mladé víno, bez dokonalé přílohy by to nebylo ono. K huse se jich hodí hned několik a my jsme o recept na karlovarské knedlíky, špekové knedlíky a bramborové lokše požádali šéfkuchaře Lokálu. S jeho tipy dotáhnete svatomartinské menu k dokonalosti.

Jaká by byla husa bez knedlíku nebo jiné přílohy? Smutná! A to nikdo nechce, proto si nejen na svatého Martina dáváme záležet jak na přípravě svatomartinské husy, ale i knedlíků či lokší.

Dozlatova upečená, s křupavou kůrčičkou a masem, co se rozplývá na jazyku. K tomu kombinace červeného a bílého zelí a nadýchaný houskový knedlík. Ovšem pozor, i u tak tradičního pokrmu, jakým je svatomartinská husa, můžete experimentovat. Co letos místo klasického houskového knedlíku zkusit karlovarský nebo špekový či bramborové lokše? O recepty na všechny tři přílohy se s námi podělil Václav Kouba, výkonný šéfkuchař Lokálu.

  • Karlovarské knedlíky jsou jemné, voňavé a elegantní, ideální pro slavnostní stůl. Potřebuje kvalitní bílé pečivo, čerstvou petržel a parní vaření, aby zůstal lehký a nelepivý.
  • Špekové knedlíky jsou syté, rustikální, poctivě „chlapské“ a ideální pro hladové hosty. Neobejdou se bez poctivého špeku, není to prostor pro dietní kompromisy, a pořádného odpočinku těsta, aby se spojily chutě.
  • Bramborové lokše, to jsou tenké placky s máslem, které mají původ na Slovensku, ale v listopadu si je zamiloval celý střed Evropy. Chce to brambory vařené ve slupce, mouku přesně „od oka“ a pečení na suché plotně, po kterém přichází ten nejlepší moment, tedy mazání rozpuštěným máslem nebo husím sádlem.

Karlovarský knedlík

Suroviny na 4–6 porcí: 600 g housky nebo rohlíku, 10 vajec, 100 ml mléka, 15 g petržele, 2,5 g muškátového oříšku, sůl

Postup:

  1. Pečivo nakrájejte na kostičky.  
  2. Z celých vajec vyšlehejte hutnou, světlou pěnu. 
  3. Nakrájené pečivo vložte do mísy, prolejte mlékem a přidejte vyšlehaná vejce.
  4. Osolte a přidejte petržel a nastrouhaný muškátový oříšek
  5. Směs opatrně promíchejte, rozdělte napůl a zabalte do fólie – pomůže vám vytvarovat kompaktní šišky. 
  6. Vyjměte knedlíky z fólie a 30–40 minut je vařte na páře. Případně je můžete nechat ve fólii a vařit ve vroucí vodě zhruba 40 minut. 

Špekový knedlík

Suroviny na 4–6 porcí: 225 g špeku, 600 g housky nebo rohlíku, 10 vajec, 100 ml mléka, 15 g petržele,  2,5 g muškátového oříšku, sůl

Postup:

  1. Špek nakrájejte na kostičky a vyškvařte na pánvi. Škvarky schovejte na později a na výpeku osmažte housku (nebo rohlík) rozkrájenou na kostky. 
  2. Z celých vajec vyšlehejte hutnou, světlou pěnu. 
  3. Opečené pečivo přesypte do mísy. Přimíchejte škvarky, prolejte mlékem a přidejte vyšlehaná vejce.
  4. Osolte a přidejte petržel a nastrouhaný muškátový oříšek. 
  5. Směs opatrně promíchejte, rozdělte napůl a zabalte do fólie – pomůže vám vytvarovat kompaktní šišky. 
  6. Vyjměte knedlíky z fólie a 30–40 minut je vařte na páře. Případně je můžete nechat ve fólii a vařit ve vroucí vodě zhruba 40 minut. 

Bramborové lokše

Suroviny na 4–6 porcí: 1 kg brambor, 300 g hladké mouky, sůl, máslo nebo sádlo

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce. Oloupejte a nechte zcela vychladnout. 
  2. Uvařené brambory nastrouhejte najemno, přimíchejte mouku a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Správnou konzistenci pomůže doladit buď voda, nebo naopak troška mouky. 
  3. Vypracujte těsto do válečku silného asi pět centimetrů a poté rozdělte na stejné, zhruba dvoucentimetrové kousky. 
  4. Každý vyválejte na pomoučené pracovní ploše na tenké placky. Velikost placky určuje velikost vaší pánve.
  5. Lokše opékejte z obou stran nasucho na rozpálené pánvi. Hotové jsou do 2 minut, konec opékání značí drobné hnědé bublinky. 
  6. Opečené placky ještě horké potřete máslem nebo sádlem a maličko osolte. 

Kterou přílohu letos ke svatomartinské huse zvolíte vy?

Zdroj: Apetit, Ambiente

Doporučujeme recept s videem

Špekové knedlíky s kysaným zelím

Sdílet článek

Svátek svatého Martina Husa Knedlíky Přílohy

Související články