Ač jsou hlavními hvězdami svátku svatého Martina husa a mladé víno, bez dokonalé přílohy by to nebylo ono. K huse se jich hodí hned několik a my jsme o recept na karlovarské knedlíky, špekové knedlíky a bramborové lokše požádali šéfkuchaře Lokálu. S jeho tipy dotáhnete svatomartinské menu k dokonalosti.
Jaká by byla husa bez knedlíku nebo jiné přílohy? Smutná! A to nikdo nechce, proto si nejen na svatého Martina dáváme záležet jak na přípravě svatomartinské husy, ale i knedlíků či lokší.
Dozlatova upečená, s křupavou kůrčičkou a masem, co se rozplývá na jazyku. K tomu kombinace červeného a bílého zelí a nadýchaný houskový knedlík. Ovšem pozor, i u tak tradičního pokrmu, jakým je svatomartinská husa, můžete experimentovat. Co letos místo klasického houskového knedlíku zkusit karlovarský nebo špekový či bramborové lokše? O recepty na všechny tři přílohy se s námi podělil Václav Kouba, výkonný šéfkuchař Lokálu.
- Karlovarské knedlíky jsou jemné, voňavé a elegantní, ideální pro slavnostní stůl. Potřebuje kvalitní bílé pečivo, čerstvou petržel a parní vaření, aby zůstal lehký a nelepivý.
- Špekové knedlíky jsou syté, rustikální, poctivě „chlapské“ a ideální pro hladové hosty. Neobejdou se bez poctivého špeku, není to prostor pro dietní kompromisy, a pořádného odpočinku těsta, aby se spojily chutě.
- Bramborové lokše, to jsou tenké placky s máslem, které mají původ na Slovensku, ale v listopadu si je zamiloval celý střed Evropy. Chce to brambory vařené ve slupce, mouku přesně „od oka“ a pečení na suché plotně, po kterém přichází ten nejlepší moment, tedy mazání rozpuštěným máslem nebo husím sádlem.
Karlovarský knedlík
Suroviny na 4–6 porcí: 600 g housky nebo rohlíku, 10 vajec, 100 ml mléka, 15 g petržele, 2,5 g muškátového oříšku, sůl
Postup:
- Pečivo nakrájejte na kostičky.
- Z celých vajec vyšlehejte hutnou, světlou pěnu.
- Nakrájené pečivo vložte do mísy, prolejte mlékem a přidejte vyšlehaná vejce.
- Osolte a přidejte petržel a nastrouhaný muškátový oříšek.
- Směs opatrně promíchejte, rozdělte napůl a zabalte do fólie – pomůže vám vytvarovat kompaktní šišky.
- Vyjměte knedlíky z fólie a 30–40 minut je vařte na páře. Případně je můžete nechat ve fólii a vařit ve vroucí vodě zhruba 40 minut.
Špekový knedlík
Suroviny na 4–6 porcí: 225 g špeku, 600 g housky nebo rohlíku, 10 vajec, 100 ml mléka, 15 g petržele, 2,5 g muškátového oříšku, sůl
Postup:
- Špek nakrájejte na kostičky a vyškvařte na pánvi. Škvarky schovejte na později a na výpeku osmažte housku (nebo rohlík) rozkrájenou na kostky.
- Z celých vajec vyšlehejte hutnou, světlou pěnu.
- Opečené pečivo přesypte do mísy. Přimíchejte škvarky, prolejte mlékem a přidejte vyšlehaná vejce.
- Osolte a přidejte petržel a nastrouhaný muškátový oříšek.
- Směs opatrně promíchejte, rozdělte napůl a zabalte do fólie – pomůže vám vytvarovat kompaktní šišky.
- Vyjměte knedlíky z fólie a 30–40 minut je vařte na páře. Případně je můžete nechat ve fólii a vařit ve vroucí vodě zhruba 40 minut.
Bramborové lokše
Suroviny na 4–6 porcí: 1 kg brambor, 300 g hladké mouky, sůl, máslo nebo sádlo
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce. Oloupejte a nechte zcela vychladnout.
- Uvařené brambory nastrouhejte najemno, přimíchejte mouku a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Správnou konzistenci pomůže doladit buď voda, nebo naopak troška mouky.
- Vypracujte těsto do válečku silného asi pět centimetrů a poté rozdělte na stejné, zhruba dvoucentimetrové kousky.
- Každý vyválejte na pomoučené pracovní ploše na tenké placky. Velikost placky určuje velikost vaší pánve.
- Lokše opékejte z obou stran nasucho na rozpálené pánvi. Hotové jsou do 2 minut, konec opékání značí drobné hnědé bublinky.
- Opečené placky ještě horké potřete máslem nebo sádlem a maličko osolte.
Kterou přílohu letos ke svatomartinské huse zvolíte vy?
Zdroj: Apetit, Ambiente