Nová registrace Zapomenuté heslo

Staročeský kaldoun s dvojími knedlíčky: Vyzkoušejte poctivý recept našich babiček, který zahřeje i zasytí

31. 10. 2025
20250930_Sváteční_kaldoun_s_dvojími_knedlíčky_foto-2.jpg
Apetit

Když se v kuchyni rozvoní silný vývar, máslo a muškátový oříšek, znamená to jediné – chystá se kaldoun. Polévka, která symbolizuje sváteční pohodu, tradiční vaření a úctu k surovinám, je jedním ze základních jídel naší gastronomie. Stačí trpělivost a na stole máte delikatesu, která přesvědčí, že česká kuchyně je opravdu poctivá.

Staročeský kaldoun se tradičně připravoval z toho, co zbylo ze sváteční pečeně. Sytý vývar zahuštěný jíškou, se dvěma druhy knedlíčků a nudlemi, masem i droby navíc zasytí, zahřeje a dokáže, že v české kuchyni se zbytečně neplýtvalo.

 

Jak připravit sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky:

Jak připravit sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky krok za krokem

Množství: 6 porcí
Čas a obtížnost: více než 120 min., příprava pro zkušené

Ingredience na kaldoun: ořez z králíka a drůbky, sůl, 6 kuliček celého černého pepře, 4 kuličky nového koření, 1 oloupaná cibule, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), ¼ květáku, 200 ml 30% smetany, 80 g mraženého zeleného hrášku, 1 žloutek, mletý pepř, 1 hrst nasekané petrželky a 100 g širokých nudlí (k podávání)

Ingredience na játrové knedlíčky: 100 g drůbežích či králičích jater, 2 lžíce 33% smetany, 1 vejce, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 špetka muškátového oříšku, 1 lžička drhnuté majoránky, 8 lžic strouhanky, pšeničná hladká mouka na obalení

Ingredience na žemlové knedlíčky: 2 housky, mléko na namočení housek, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce změklého másla, sůl, 1 špetka muškátového květu, 1 vejce, strouhanka

Ingredience na jíšku: 2 lžíce másla, 1 špetka muškátového oříšku, 40 g hladké mouky

  • Z drůbků se hodí játra, srdce a žaludek. Kromě králíka lze použít kachnu či kuře.
  • 1 lžíci 30% smetany nechejte stranou, budete v ní rozmíchávat žloutek.

 

Postup:

  1. Králičí ořez a drůbky omyjte a vložte do hrnce. Zalijte 2 litry vody, osolte, přidejte celý pepř i nové koření, přepůlenou cibuli a vše uveďte k varu.
  2. Vařte na mírném ohni doměkka asi 2 hodiny. Půl hodiny před koncem přidejte kořenovou zeleninu v celku.
  3. Vývar sceďte, oberte maso, drůbky a část zeleniny nakrájejte.
  4. Játra na knedlíčky omyjte, odblaňte a naškrábejte nebo rozmixujte.
  5. Promíchejte s ostatními surovinami a pomoučenýma rukama tvarujte malé knedlíčky.
  6. V druhé míse začněte připravovat žemlové knedlíčky. Namočte housky do trochy mléka, vymačkejte je a promíchejte s petrželkou, máslem vyšlehaným se solí, muškátovým květem a vejcem. Hustotu upravte strouhankou a vytvarujte knedlíčky.
  7. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte mouku a špetku muškátového oříšku a zasmahněte světlou jíšku. Trvá to asi 3 minuty, jakmile se mouka s oříškem rozvoní, je hotovo.
  8. Zalijte připraveným vývarem, prošlehejte balonovou metličkou a za občasného míchání vařte 30 minut.
  9. Nudle uvařte podle návodu na obalu, sceďte je a propláchněte.
  10. Do polévky vložte malé růžičky květáku, všechny knedlíčky a vařte 5 minut.
  11. Přidejte smetanu, nakrájené maso s drůbky, zeleninu i hrášek a nechte projít varem.
  12. Kaldoun stáhněte z ohně, vmíchejte žloutek rozmíchaný s 1 lžící smetany a přidejte uvařené těstoviny. Dochuťte solí, pepřem a posypte petrželkou.

Chuťové variace

  • Verze s vínem a tymiánem: Po scezení vývaru přidejte 50 ml suchého bílého vína a několik snítek čerstvého tymiánu. Víno nechte krátce povařit, aby se odpařil alkohol, a poté pokračujte v receptu.
  • Houbový twist: Přidejte 100 g na plátky nakrájených lesních hub (nejlépe lišek nebo hříbků), které nejprve orestujte na másle a vložte až do hotové polévky těsně před podáváním.
  • Drůbeží kaldoun: Místo králičích drůbků použijte kachní nebo husí – vývar bude tmavší, silnější a chuťově výraznější. Do játrových knedlíčků se skvěle hodí i trocha nastrouhané citronové kůry a čerstvě mletého černého pepře.

A slavnostní tip na závěr? Na ozdobu použijte pár hoblinek másla promíchaných s nasekanou pažitkou či petrželkou. Položte je na horkou polévku těsně před servírováním – rozvoní se a dodají pokrmu slavnostní nádech.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Polévky Česká kuchyně Česká klasika Tradiční jídla Posvícení Svátek svatého Martina

Související články