Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablka nikdy nechutnala líp! 50 receptů, které vám rozzáří podzimní večery

20. 9. 2025
shutterstock_466075844.webp
Shutterstock

Podzim voní jablky – a není divu. Toto ovoce se dá proměnit v nekonečnou škálu dezertů, od voňavých koláčů přes nadýchané muffiny až po lehké poháry ve skle. Záleží jen na tom, jaký druh jablek zvolíte, jak je ochutíte a s čím je zkombinujete. Správně vybraná odrůda, špetka skořice nebo kapka citronu dokážou z obyčejného kousku ovoce vykouzlit dezert, na který se jen tak nezapomíná.

Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce nejen v české kuchyni. Nabízí široké možnosti, jak si sladkými dezerty zpříjemnit každou sezonu. Díky své univerzálnosti a kombinaci sladkosti s kyselinkou jsou ideální surovinou nejen pro tradiční, ale i moderní recepty. Při jejich přípravě je možné vytvářet lahodné koláče, štrúdly, sušenky, nebo dokonce osvěžující poháry, které potěší mlsné jazýčky dětí i dospělých.

Jak dosáhnout nejlepšího výsledku

Výběr vhodného druhu jablek je základ. Na pečení se hodí především tvrdší odrůdy, které si zachovají strukturu i během tepelné úpravy. Kyselé odrůdy jako Granny Smith dodají dezertům svěžest, sladší zase jemnější chuť.

  • Výběr vhodného druhu jablek: Každý druh jablka je specifický, má svou chuť, vlastnosti apod., tudíž se hodí do různých receptů a není vhodná jejich záměna.
  • Vyvážená chuť: Pokud přidáte trochu citronové šťávy, zdůrazníte chuť jablek, zvláště pokud jablka sama o sobě nejsou moc kyselá.
  • Koření rozšiřuje chuť: Skořice, vanilka, hřebíček, ale i netradiční přísady jako chai koření aj. dodají dezertu hloubku.
  • Pečené i nepečené dezerty: Pokud se jedná o pečený dezert, dejte pozor na dobu a teplotu, aby se jablka nerozpadla úplně, ale zůstala pevná a křupavá; u nepečených dezertů je důležité vrstvení a kombinace textur.

Chuťové variace a kombinace

Při přípravě jablečných dezertů se výborně uplatní koření jako skořice, badyán, hřebíček – skvěle podtrhují charakter ovoce a dodávají vůni.

  • Koření: Skořice je klasikou, ale vhodná je taky vanilka, případně badyán či hřebíček.
  • Ovoce, oříšky apod.: Jablka se často kombinují s rozinkami, ořechy, datlemi, medem či javorovým sirupem. Zvláštní pozornost si zaslouží kombinace jablek s medem a zázvorem.
  • Textury: Skvěle fungují kombinace textur, například měkké pečené plátky jablek a křupavá drobenka, jablkové pyré a ořechy, křupavá jablka a nadýchaný piškot.

Oblíbené formy a typy jablečných dezertů

Zdravější variantou u dezertů je kombinace jablek s ovesnými vločkami, ořechy či celozrnnou moukou, čímž dezert získá na výživové hodnotě a textuře.

  • Koláče a páje: Křupavá drobenka z másla, cukru a mouky doplňuje měkkou jablečnou náplň a vytváří lahodnou kombinaci, která se hodí k odpolednímu čaji nebo kávě. Vyzkoušejte klasický jablečný koláč, apple pie s mřížkou, obrácený koláč typu Tarte Tatin.
  • Štrúdly a záviny: Klasika, která nikdy nezklame. Tenké těsto plněné nastrouhanými jablky se skořicí a cukrem, často doplněné o rozinky nebo ořechy, je sázkou na jistotu. Hodí se nejen jako sladká tečka, ale i jako dezert pro rodinné oslavy či sváteční chvíle. Upečte třeba tažený jablečný štrúdl nebo závin z jogurtového těsta.
  • Pečená jablka: Jednoduchý a zároveň stylový dezert. Do vydlabaných jablek se vkládá kombinace ořechů, medu, rozinek a koření. Po upečení se jablka stávají sladkým a měkkým zážitkem s lehkým karamelovým nádechem.
  • Řezy, sušenky a muffiny: Rychlé a snadné recepty pro každodenní mlsání. Vhodné jsou i pro děti do školy nebo na svačinu. Zkusit můžete jablečné řezy, muffiny s jablky, jablečné sušenky s různými oříšky apod.
  • Poháry a dezerty ve skle: Vrstvené varianty s jablky, tvarohem či jogurtem, často doplněné o med, ořechy a koření, představují svěží a lehkou alternativu dezertu.

Proč si jablkové dezerty zamilovat

  • Jsou univerzální – hodí se pro běžné pečení i pro slavnostnější příležitosti.
  • Není potřeba exotických surovin – většinou stačí dobré jablko, cukr, mouka a pár surovin k dochucení.
  • Jablka si dobře rozumí s různými texturami – drobenka, vrstvené piškoty, křupavé i nadýchané těsto.

Jablka jsou díky své dostupnosti i možnosti kombinací opravdovou hvězdou mezi ingrediencemi pro přípravu dezertů. S trochou fantazie a správnými surovinami z nich vykouzlíte jak tradiční, tak netradiční sladkosti vhodné ke každé příležitosti.

Zdroj: Apetit

Recepty

Jablečné kroužky v pivním těstíčku
< 60 min
Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč
Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč
< 60 min
Tarte tatin - obrácený jablečný koláč
Tarte tatin - obrácený jablečný koláč
< 60 min
Tažený jablečný štrúdl
Tažený jablečný štrúdl
> 60 min
Jablkový závin z jogurtového těsta
Jablkový závin z jogurtového těsta
< 90 min
Jablečné řezy
Jablečné řezy
< 75 min
Jablečný koláč
Jablečný koláč
< 75 min
Nepečený jablečný dort
Nepečený jablečný dort
< 30 min
Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy
> 60 min
žemlovka s tvarohem
Žemlovka s tvarohem podle Romana Vaňka
< 90 min
Jablečný štrúdl
Jablečný štrúdl
< 45 min
Jablkový štrúdl z jogurtového těsta
Jablkový štrúdl z jogurtového těsta
< 50 min
Perník s jablky
Perník s jablky
< 60 min
Jablečný koláč s mascarpone
Jablečný koláč s mascarpone
< 90 min
Jablečné muffiny
Jablečné muffiny
< 60 min
Jablečné linecké řezy
Jablečné linecké řezy
> 60 min
Jablečný koláč s pudinkem
Jablečný koláč s pudinkem
> 60 min
Jablková bábovka s ořechy
Jablková bábovka s ořechy
< 75 min
Nepečený jablečný dort
Nepečený jablkový dort
< 60 min
Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou
Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou
< 30 min
Jemný koláč s jablky
< 60 min
Bramborové koblížky s dušenými jablky
Bramborové koblížky s dušenými jablky
< 60 min
Koláč s jablečnými vlnkami
Koláč s jablečnými vlnkami
> 60 min
Newyorská jablečná buchta s bourbonem
Newyorská jablečná buchta s bourbonem
< 75 min
Kakaová buchta s jablky a ořechy
Kakaová buchta s jablky a ořechy
< 60 min
Obrácený jablečný koláč s karamelem
Obrácený jablečný koláč s karamelem
< 75 min
Pečená medová jablka s mandlemi a rozinkami
Pečená medová jablka s mandlemi a rozinkami
< 60 min
Klasický jablečný páj
Klasický jablečný páj
< 90 min
Jogurtový koláč s jablky a drobenkou
Jogurtový koláč s jablky a drobenkou
< 60 min
Třené řezy s jablky a tvarohovým krémem
Třené řezy s jablky a tvarohovým krémem
< 60 min
Karamelová jablka
Karamelová jablka
< 20 min
Buchty s jablky
Buchty s jablky
> 60 min
Jablečné kapsičky z listového těsta
Jablečné kapsičky z listového těsta
> 60 min
Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem
Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem
< 60 min
Celozrnný jablečný koláč s drobenkou
Celozrnný jablečný koláč s drobenkou
> 60 min
Jablečné knedlíčky
Jablečné knedlíčky
< 20 min
Bubáková buchta s jablky a citronem
Bubáková buchta s jablky a citronem
> 60 min
Strouhaný koláč s jablky
Strouhaný koláč s jablky
< 60 min
Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou
Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou
< 50 min
Jablečné řezy se šlehačkou
Jablečné řezy se šlehačkou
> 60 min
Jablečné lívance s vlašskými ořechy a javorovým sirupem
Jablečné lívance s vlašskými ořechy a javorovým sirupem
< 25 min
Křehký koláč s jablky a vanilkovým krémem
> 60 min
Jablečná buchta (bezlepková)
> 60 min
Jablečný dort s marcipánem
Jablečný dort s marcipánem
> 60 min
Oříškové řezy s jablky a džemem
Oříškové řezy s jablky a džemem
> 60 min
Koláč s jablky a ořechy
Koláč s jablky a ořechy
> 60 min
Jablečno-karamelový trifle
Jablečno-karamelový trifle
> 60 min
Jablkové řezy frangipane
Jablkové řezy frangipane
> 60 min
Jablečný cheesecake
Jablečný cheesecake
< 30 min
Javorové bábovičky se skořicí a jablky
> 60 min

Doporučujeme recept s videem

Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Sdílet kolekci receptů

Jablečné koláče Jablka Sladké pečení Úroda ze sadu Úroda ze zahrady

Podobné kolekce receptů

Související články

Szarlotka: francouzská delikatesa, která se stala polským pokladem. Upečte si jablečný koláč s chutí historie!

Szarlotka je polský jablečný koláč, který v sobě nese víc než jen chuť jablek a křehkého těsta. Na první pohled sice působí nenápadně, ale za receptem se skrývá bohatá historie propojující francouzský šarm s polskou kuchařskou invencí. V každém kousku tak ochutnáte tradici, která přežila celé generace, a dezert, jež si díky své jednoduchosti i variabilitě získal místo na stolech po celé Evropě.