Jablečný koláč s mřížkou polahodí oku i mlsným jazýčkům. Jakmile jej jednou upečete, budete se k němu určitě vracet. Dlouho neotálejte a pusťte se do něj, recept je snadný!
Videorecept
Na 1 koláč
Suroviny
Na 1 koláč
Na náplň
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno do schránky
Chybí vám suroviny?
Další recepty níže
Nutriční hodnoty
Na recept
- Energie 5590 kcal
- Bílkoviny 85 g
- Sacharidy 675 g
- Tuky 258 g
Postup přípravy
Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2013/8
Přidat hodnocení
Hodnocení
4,2/5
Vytisknout
Sdílet
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2013/8
Letní zavařeninyDokonalý rib-eye steakOběd s vůní moře5 klasických dezertů z jablekJídla s chlebem
Komentáře
Výborný koláč!!! Těsto se sice trochu trhá, ale na upečeném to není vůbec poznat. Jablek dávám lehce přes 1 kg a je to akorát. Moje rodina (i já :D ) ho naprosto zbožňujeme a peču ho skoro každý víkend.
Zdravim.
Delal jsem tento kolac, ale vrsek a boky de mi krasne upekli ale spodek byl jakoby stale syrovy. Nohlo by to byt jen tim ze by jablka pustili moc stavy?
Dobrý den, Pavle, máte pravdu. To, že se spodek koláče málo upekl, může být opravdu tím, že jablka pustí šťávu a spodek se pak peče pomaleji než vršek. Možností, jak docílit toho, aby k tomu nedošlo, je několik:
1) Výběr jablek – ideální jsou pevná a málo šťavnatá, např. odrůda Golden delicius, Američané používají také Granny Smith (zelené jablko, jsou šťavnatější než deliciové, ale mají příjemnou kyselou chuť).
2) Jablečnou náplň můžete zahustit lžící škrobu – při pečení pohltí přebytečnou šťávu
Speciální kapitolou je trouba – asi sám víte, jak vaše peče, a máte ji vyzkoušenou, nicméně přesto přidáme dvě poznámky:
3) Některé trouby pečou více shora než zespodu, v tom případě je dobré koláč posadit na co nejnižší příčku v troubě, případně pokud to vypadá, že už je zeshora moc, ale zdola by být ještě nemusel, můžete vršek přikrýt alobalem.
4) Někdy se stane, že když pečete na horkovzduch, rychleji se upeče vršek dezertu než spodek, v tom případě bychom doporučili péct tento koláč na klasický horní + spodní ohřev.
Přejeme Vám, ať se Vám při pečení daří!
si myslím, že tam má být totiž napsáno - 2kg zdravých jablek oloupeme a nakrájíme .....tím se množství zmenší. Jak sleduju, tak stejně jako já, většina vzala 2kg již očištěných a oloupaných jablek .....
Dobrý den, jde o recept na americký pie (páj), který se tradičně dělá do hlubší formy, takže má vůči těstu větší podíl náplně. Pokud máte mělčí formu, můžete samozřejmě snížit množství jablek (v závislosti na tom, jak vysokou chcete jablečnou vrstvu, použijte 1–1,5 kg oloupaných a nakrájených jablek). Pokud Vám jablečná náplň zbude, můžete ji snít jen tak jako kompot, vylepšit s ní ovesnou kaši nebo jí ozdobit třeba pudink.
Těsto je vynikající, vůbec se nelepilo ani netrhalo, jen moc nechápu množství jablek-podle mě by bohatě stačilo 1 kg. Navíc mi jablka připadají příliš tvrdá a na koláči nedrží, takže bych je buď víc povařila, nebo je pokrájela na jemno a zahustila škrobem. Jinak je koláč dobrý.
Za mě super. Těsto se povedlo, vůbec se netrhalo. Jen jsem dala méně jablek. Výborný, dnes ho jdu udělat zase :-)
tedy toto těsto to je síla teda nehorázně se trhá že se nedá skoro vyválet. lehčí je udělat domácí listové než tohle .
2 kg prilis moc!
Testo se mi trhalo.. Nevite cim to?
Dobrý den, Andreo, jablek určitě s klidem uberte, záleží jen na hloubce vaší formy a vaší chuti. Koláčová těsta mají všeobecně tendenci se trhat, určitě to není vaše chyba. My to většinou řešíme "záplatou" z těsta. Pokud se vám s těstem pracuje velmi špatně, můžete zkusit přidat ještě jeden žloutek. Držíme palce při druhém pokusu, redakce Apetitu