Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 60 min
4,2 (443x)
15. 8. 2014
Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč
Apetit
Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč
Apetit


Snadné
< 60 min
4,2 (443x)

Jablečný koláč s mřížkou polahodí oku i mlsným jazýčkům. Jakmile jej jednou upečete, budete se k němu určitě vracet. Dlouho neotálejte a pusťte se do něj, recept je snadný!


Videorecept


Nezhasínat obrazovku
Na 1 koláč
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Na 1 koláč

Na náplň

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 5590 kcal
  • Bílkoviny 85 g
  • Sacharidy 675 g
  • Tuky 258 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2013/8

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,2/5

Hodnocení receptu

4,2/5
(443 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

Julie Hochmanová profile image
Julie Hochmanová
20.11.2020 18:57

Výborný koláč!!! Těsto se sice trochu trhá, ale na upečeném to není vůbec poznat. Jablek dávám lehce přes 1 kg a je to akorát. Moje rodina (i já :D ) ho naprosto zbožňujeme a peču ho skoro každý víkend.

Pavel Mlejn
30.07.2019 12:48

Zdravim.
Delal jsem tento kolac, ale vrsek a boky de mi krasne upekli ale spodek byl jakoby stale syrovy. Nohlo by to byt jen tim ze by jablka pustili moc stavy?

Lucie Velek
31.07.2019 09:53

Dobrý den, Pavle, máte pravdu. To, že se spodek koláče málo upekl, může být opravdu tím, že jablka pustí šťávu a spodek se pak peče pomaleji než vršek. Možností, jak docílit toho, aby k tomu nedošlo, je několik:

1) Výběr jablek – ideální jsou pevná a málo šťavnatá, např. odrůda Golden delicius, Američané používají také Granny Smith (zelené jablko, jsou šťavnatější než deliciové, ale mají příjemnou kyselou chuť).

2) Jablečnou náplň můžete zahustit lžící škrobu – při pečení pohltí přebytečnou šťávu

Speciální kapitolou je trouba – asi sám víte, jak vaše peče, a máte ji vyzkoušenou, nicméně přesto přidáme dvě poznámky:

3) Některé trouby pečou více shora než zespodu, v tom případě je dobré koláč posadit na co nejnižší příčku v troubě, případně pokud to vypadá, že už je zeshora moc, ale zdola by být ještě nemusel, můžete vršek přikrýt alobalem.

4) Někdy se stane, že když pečete na horkovzduch, rychleji se upeče vršek dezertu než spodek, v tom případě bychom doporučili péct tento koláč na klasický horní + spodní ohřev.

Přejeme Vám, ať se Vám při pečení daří!

Petra Švehlová profile image
Petra Švehlová
03.12.2018 21:11

si myslím, že tam má být totiž napsáno - 2kg zdravých jablek oloupeme a nakrájíme .....tím se množství zmenší. Jak sleduju, tak stejně jako já, většina vzala 2kg již očištěných a oloupaných jablek .....

Lucie Velek
04.12.2018 10:00

Dobrý den, jde o recept na americký pie (páj), který se tradičně dělá do hlubší formy, takže má vůči těstu větší podíl náplně. Pokud máte mělčí formu, můžete samozřejmě snížit množství jablek (v závislosti na tom, jak vysokou chcete jablečnou vrstvu, použijte 1–1,5 kg oloupaných a nakrájených jablek). Pokud Vám jablečná náplň zbude, můžete ji snít jen tak jako kompot, vylepšit s ní ovesnou kaši nebo jí ozdobit třeba pudink.

Kristýna Nagajová
12.05.2018 07:23

Těsto je vynikající, vůbec se nelepilo ani netrhalo, jen moc nechápu množství jablek-podle mě by bohatě stačilo 1 kg. Navíc mi jablka připadají příliš tvrdá a na koláči nedrží, takže bych je buď víc povařila, nebo je pokrájela na jemno a zahustila škrobem. Jinak je koláč dobrý.

Lucie Ehlova profile image
Lucie Ehlova
27.01.2018 10:56

Za mě super. Těsto se povedlo, vůbec se netrhalo. Jen jsem dala méně jablek. Výborný, dnes ho jdu udělat zase :-)

anton dudlik profile image
anton dudlik
20.01.2018 16:04

tedy toto těsto to je síla teda nehorázně se trhá že se nedá skoro vyválet. lehčí je udělat domácí listové než tohle .

Andrea Kolegarova profile image
Andrea Kolegarova
13.01.2017 21:38

2 kg prilis moc!
Testo se mi trhalo.. Nevite cim to?

Martina Zajícová
16.01.2017 15:45

Dobrý den, Andreo, jablek určitě s klidem uberte, záleží jen na hloubce vaší formy a vaší chuti. Koláčová těsta mají všeobecně tendenci se trhat, určitě to není vaše chyba. My to většinou řešíme "záplatou" z těsta. Pokud se vám s těstem pracuje velmi špatně, můžete zkusit přidat ještě jeden žloutek. Držíme palce při druhém pokusu, redakce Apetitu

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2013/8

Letní zavařeninyDokonalý rib-eye steakOběd s vůní moře5 klasických dezertů z jablekJídla s chlebem