Obrácený jablečný koláč neboli Tarte Tatin vznikl ve Francii, a jak už to tak v gastronomii často bývá – díky chybě. Kdy jedna ze sester Tatinových, které vedly oblíbený francouzský hotel zapomněla při pečení koláče na těsto. Když to zjistila, jablka ve formě už byla rozpečená, přikryla je tedy těstem, koláč dopekla a obrátila. Karamelová chuť jablíček hosty okouzlila, a tak vznikl tento skvělý koláč, který si můžete připravit v mnoha obměnách.
Videorecept
Suroviny
Na těsto
Na dokončení
Na recept
- Energie 3240 kcal
- Bílkoviny 34 g
- Sacharidy 351 g
- Tuky 180 g
Postup přípravy
Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2013/8
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2013/8
Letní zavařeninyDokonalý rib-eye steakOběd s vůní moře5 klasických dezertů z jablekJídla s chlebem
Komentáře
Dobrý den,
děkujeme za upozornění na nesrovnalost, recept jsme upravili, aby byl postup zcela jasný :-)!
Mějte se hezky, redakce Apetitu
Dobrý den, díky za recept. Jen bych se chtěla zeptat kolik gramů je cca vaše lžíce másla? Našla v jedné z kuchařek pana Vaňka informaci, že lžíce másla je 30g a to bylo opravdu moc. Musela jsem přidat ještě docela dost mouky. Díky.
Dobrý den, podle našich informací by lžíce másla měla mít zhruba 15 gramů. Krásný den, redakce Apetitu
Tarte tatin podle vašeho receptu děláme doma už několik let. Postup na výrobu těsta je, myslím, popsán jasně. To, že ne každý ho jasně pochopí je jiná věc... ;)
Děkujeme za chválu. Jsme moc rádi :)
Opravdu bych ráda videla, jak ze 160g mouky à vajicka naslehaneho se lzici vody vyrobite drobenku. Puvodni francouzsky recept na toto testo pocita s 300g mouky à jednim vejcem. A to jsem si vas recept vybrala mezi vsemi, nez jsem si to uvedomila. Skoda, tak prima casopis, ale bez zkusenych kucharek. IPej
Dobrý den, drobenka se v receptu nepřipravuje z mouky a vejce, ale z mouky se solí, lžičkou cukru a s máslem. Poté se přidává vejce se lžičkou vody. Mohla byste nám prozradit, jaký původní recept máte na mysli? Nikdy jsme se s kritikou tohoto receptu anebo s problémy při pečení koláče nesetkali. Děkujeme.