Velmi tradiční americký páj z jednoduchého těsta a s lahodnou náplní lze sezoně v doplnit hrstí borůvek nebo ostružin. Rychlý recept na jablečný koláč si můžete připravit kdykoliv během roku a připomenout si tak jednu z typických chutí ameriky.
na 8 řezů
Suroviny
na 8 řezů
Na náplň
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno do schránky
Chybí vám suroviny?
Další recepty níže
Nutriční hodnoty
Na recept
- Energie 3588 kcal
- Bílkoviny 54 g
- Sacharidy 414 g
- Tuky 174 g
Postup přípravy
Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2011/11
Přidat hodnocení
Hodnocení
4,7/5
Vytisknout
Sdílet
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2011/11
Dokonalé husí hodyTajemství hlávky zelíPolévky s pečivemAmerické páje
Komentáře
recept je zly! s cestom sa neda manilupovat, aj po upeceni ostava neuveritelne drolive (nalozit na tanier sa to potom da iba ako neurcita kopa kolaca) a chuti odporne, vyjedame plnku a cesto hadzeme do kosa >( nicenie jablk toto :(
Dobrý den, Katarino,
mrzí nás, že jste s těstem na koláč nebyla spokojena. Zkontrolovali jsme suroviny a postup a vše by mělo být v pořádku. S křehkým těstem, v němž je vysoký podíl tuku, se obecně pracuje složitěji: Důležité při přípravě je mít máslo (i ostatní tuk, v tomto případě tedy i sádlo) dobře vychlazené a při zpracovávání těsta postupovat velmi rychle. Před pečením musí být těsto opět vychlazené, hodina uváděná v postupu je minimum, těsto klidně může odpočívat v lednici přes noc (vydrží i více dní) a čím déle je odležené, tím lépe. Rozvalovat byste je měla studené, aby se netrhalo. Pokud je těsto před válením příliš tuhé, doporučuje se ho na požadovaný tvar nejprve naklepat válečkem a rozvalovat až od určité tloušťky. Do formy se přenáší navinuté na váleček, aby se předešlo trhání, případně na pečicím papíru, na němž se válelo. Pokud vám připadalo problematické koláč poklápět plackou z těsta, můžete ho dělat i nezakrytý a snížit množství surovin na těsto na polovinu.
Ještě poznámku k chuti těsta: možná vám nevyhovovalo sádlo v receptu (živočišný tuk se přidává do křehkého těsta kvůli zvýšení křehkosti, při pečení by měl pomáhat tvořit vrstvičky – jakoby „lístkovat“, do klasických pájů se přidával i hovězí lůj). Sádlo můžete ale s klidem nahradit máslem ve stejném poměru (tj na 300 g mouky 175 g másla – pokud by bylo těsto příliš mastné, snižte poměr na 150 g másla na 300 g mouky). Jestli se vám těsto zdálo příliš drobivé, můžete do něj ve fázi drobenky přidat 1 žloutek – bude méně křehké, ale bude držet lépe pohromadě. Chuť mohlo ovlivnit i to, že se do těsta nepřidává cukr. Chcete-li zkusit tento typ koláče ze sladšího těsta, vyzkoušejte následující recept: http://www.apetitonline.cz/recepty/6724-zakryty-jablkovy-kolac.html
Chuťově nelze nic vytknout, akorát vyválet celý kruh bez trhání těsta se mi ani na druhý pokus nepodařilo.
Milá Leono, pomáhá vyvalovat těsto mezi dvěma archy pečicího papíru nebo potravinářské fólie. Zkuste to, třeba Vám to příště půjde líp.
aj ste skusala ten recept? spodny diel som vyvaklana na papieri na ktorom som to preniesla, ale vrch bola mozaika z X kuskov, s cestom sa naozaj nedalo nijak rozumne manipulovat