Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 90 min
4,7 (79x)
18. 7. 2014
Klasický jablečný páj
Apetit
Klasický jablečný páj
Apetit


Snadné
< 90 min
4,7 (79x)

Velmi tradiční americký páj z jednoduchého těsta a s lahodnou náplní lze sezoně v doplnit hrstí borůvek nebo ostružin. Rychlý recept na jablečný koláč si můžete připravit kdykoliv během roku a připomenout si tak jednu z typických chutí ameriky.


Nezhasínat obrazovku
na 8 řezů
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

na 8 řezů

Na náplň

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 3588 kcal
  • Bílkoviny 54 g
  • Sacharidy 414 g
  • Tuky 174 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2011/11

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,7/5

Hodnocení receptu

4,7/5
(79 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

  profile image
hornplayer
11.10.2021 20:06
Dobrý den, Posílám svoji zkušenost s receptem.  Hledal jsem jednoduchý recept, abych zpracoval jablka, kterých  jsem náhodou dostal plnou tašku :-) Na suroviny extrémně jednoduchý recept, zaujalo mě využití sádla, které považuji za zdravou potravinu. S těstem se mi pracovalo dobře,  určitě je třeba držet se rad výše, že je třeba zpracovat ho co nejvíce za studena a co nejrychleji. Čím déle se zpracovává tím víc se trhá a lepí na váleček. Nechal jsem ho odležet přes noc. Jediné, co nechápu je množství jablek, které uvádí recept, protože jablky jsem koláč naplnil maximálně a stejně mi zbyla jablka na celý další koláč. Takže jablek mi stačila polovina. Těsta mi přišlo téměř málo, nebylo co okrájet, ani jsem nemohl vytvarovat okraje. Možná jsem měl nepatrně větší formu. Těsto bylo tenké. Chuťově vynikající, rozhodně nebylo suché. Jablka jsem osladil dvěma lžícemi medu místo cukru. Určitě recept zopakuji. Díky!
katarina novakova profile image
katarina novakova
12.08.2018 08:57

recept je zly! s cestom sa neda manilupovat, aj po upeceni ostava neuveritelne drolive (nalozit na tanier sa to potom da iba ako neurcita kopa kolaca) a chuti odporne, vyjedame plnku a cesto hadzeme do kosa >( nicenie jablk toto :(

Lucie Velek
13.08.2018 10:56

Dobrý den, Katarino,
mrzí nás, že jste s těstem na koláč nebyla spokojena. Zkontrolovali jsme suroviny a postup a vše by mělo být v pořádku. S křehkým těstem, v němž je vysoký podíl tuku, se obecně pracuje složitěji: Důležité při přípravě je mít máslo (i ostatní tuk, v tomto případě tedy i sádlo) dobře vychlazené a při zpracovávání těsta postupovat velmi rychle. Před pečením musí být těsto opět vychlazené, hodina uváděná v postupu je minimum, těsto klidně může odpočívat v lednici přes noc (vydrží i více dní) a čím déle je odležené, tím lépe. Rozvalovat byste je měla studené, aby se netrhalo. Pokud je těsto před válením příliš tuhé, doporučuje se ho na požadovaný tvar nejprve naklepat válečkem a rozvalovat až od určité tloušťky. Do formy se přenáší navinuté na váleček, aby se předešlo trhání, případně na pečicím papíru, na němž se válelo. Pokud vám připadalo problematické koláč poklápět plackou z těsta, můžete ho dělat i nezakrytý a snížit množství surovin na těsto na polovinu.
Ještě poznámku k chuti těsta: možná vám nevyhovovalo sádlo v receptu (živočišný tuk se přidává do křehkého těsta kvůli zvýšení křehkosti, při pečení by měl pomáhat tvořit vrstvičky – jakoby „lístkovat“, do klasických pájů se přidával i hovězí lůj). Sádlo můžete ale s klidem nahradit máslem ve stejném poměru (tj na 300 g mouky 175 g másla – pokud by bylo těsto příliš mastné, snižte poměr na 150 g másla na 300 g mouky). Jestli se vám těsto zdálo příliš drobivé, můžete do něj ve fázi drobenky přidat 1 žloutek – bude méně křehké, ale bude držet lépe pohromadě. Chuť mohlo ovlivnit i to, že se do těsta nepřidává cukr. Chcete-li zkusit tento typ koláče ze sladšího těsta, vyzkoušejte následující recept: http://www.apetitonline.cz/recepty/6724-zakryty-jablkovy-kolac.html

Leona Sodomková
28.09.2015 18:31

Chuťově nelze nic vytknout, akorát vyválet celý kruh bez trhání těsta se mi ani na druhý pokus nepodařilo.

Jana Kopřivová
29.09.2015 14:40

Milá Leono, pomáhá vyvalovat těsto mezi dvěma archy pečicího papíru nebo potravinářské fólie. Zkuste to, třeba Vám to příště půjde líp.

katarina novakova profile image
katarina novakova
12.08.2018 08:55

aj ste skusala ten recept? spodny diel som vyvaklana na papieri na ktorom som to preniesla, ale vrch bola mozaika z X kuskov, s cestom sa naozaj nedalo nijak rozumne manipulovat

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2011/11

Dokonalé husí hodyTajemství hlávky zelíPolévky s pečivemAmerické páje