Nová registrace Zapomenuté heslo

Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni

5. 10. 2017
Jablečný páj
Apetit

Připravte si tradiční mřížkovaný apple pie či koláč s jablky, trhanec, závin, štrůdl, pečená jablka či rychlou jablečnou buchtu na plech... A mnoho dalšího. K jablkům skvěle ladí tvaroh, rozinky v rumu, hrušky, skořice nebo třeba perníkové koření. Upečte si, na co máte chuť a suroviny!

Některé odrůdy jablek mají sladší chuť, jiné kyselejší, některé jsou šťavnaté, jiné zase moučné. I na našem trhu máme na výběr několik desítek druhů jablek. My jsme pro vás vybrali pár z těch nejznámějších a poradíme vám, jestli se hodí spíše na pečení, skladování, do salátů nebo rovnou k jídlu.  

Zimní banánové

Jak už název napovídá, tato odrůda jablek je pozdní, sklízí se až v říjnu a jablka jsou dobře skladovatelná až do dubna.

  • Mají žlutozelenou barvu s červenými skvrnami a svou velmi aromatickou sladkou chutí i vůní připomínají banány.
  • Hodí se na pečení, do kompotů nebo přesnídávek, které díky nim budou krásně sladké.

Jonagold

Jonagold je jednou z nejoblíbenějších odrůd jablek. Má žlutozelenou červenou barvu. Díky vyváženému obsahu kyselin a cukrů je tato odrůda velmi lahodná.

Spartan

Plody této odrůdy jsou kulaté a menší, zabarvené do tmavě červena fialova. Mají pevnou slupku, šťavnatou dužinu a jsou sladké.

  • Nejlépe uděláte, když si dáte spartan ke svačině, pečením byste zbytečně ztratili jeho skvělou chuť.
  • Hodí se také ke skladování.

Golden Delicious

Golden Delicious je jednou z nejoblíbenějších, nejrozšířenějších a zároveň nejstarších odrůd jablek. Tento druh byl objeven už kolem roku 1800 v USA. Plody mají světle zelenoužlutou barvu. Jablka mají pevnou slupku a jsou křehká, šťavnatá a sladká.

  • Hodí se k přímé konzumaci, ale chybu neuděláte ani když je použijete na přípravu proslulého francouzského koláče tarte Tatin či neméně slavného amerického jablečného koláč e páje

Granny Smith

Název této odrůdy znamená v překladu „babička Smithová“. Paní Marie Ann Smith je totiž poprvé vypěstovala na své zahradě v Austrálii v druhé polovině 19. století, a tak byla nová odrůda na světě. Jablka mají sytě zelenou barvu, jsou pevná a nakyslá.

  • Hodí se do salátů, do omáček (tajný trik šéfkuchařů je přidat jablko do svíčkové) a na pečení.
  • Připravit z něj můžete třeba tažený štrůdl nebo neodolatelný koláč s drobenkou.

Idared

Odrůda Idared je velmi stará odrůda rozšířená po celém světě. Jedná se o zimní odrůdu červené barvy, která je mimořádně vhodná ke dlouhodobému uskladnění. Sklízí se v říjnu a v prosinci pak dozrává. Plody jsou středně šťavnaté, mají jemnou dužinu a sladkou chuť.

Rubín

Tato tradiční česká odrůda pochází ze Střížovic. Plody jsou kulaté a velké a mají lehce mastnou slupku. Zelenožlutou dužinu překrývá sytě červené žíhání. Jablka odrůdy Rubín jsou křupavá, pevná a šťavnatá se sladkou aromatickou chutí.

Pink Lady

Jablka odrůdy Pink Lady patří mezi cenné odrůdy. Mají prvotřídní kvalitu a pěstují se na základě licence. Vyžadují dlouhou vegetační dobu a horké podnebí. Mají růžové zbarvení, křupavou dužinu a jemnou, sladkou a velmi aromatickou chuť.

Recepty

Jemný koláč s jablky
< 60 min
Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou
Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou
< 30 min
Bramborové koblížky s dušenými jablky
Bramborové koblížky s dušenými jablky
< 60 min
Jablečný koláč s mascarpone
Jablečný koláč s mascarpone
< 90 min
Koláč s jablečnými vlnkami
Koláč s jablečnými vlnkami
> 60 min
Newyorská jablečná buchta s bourbonem
Newyorská jablečná buchta s bourbonem
< 75 min
Kakaová buchta s jablky a ořechy
Kakaová buchta s jablky a ořechy
< 60 min
Obrácený jablečný koláč s karamelem
Obrácený jablečný koláč s karamelem
< 75 min
Jablkové řezy frangipane
Jablkové řezy frangipane
> 60 min
Jablečné fritters
Jablečné fritters
< 60 min
Ořechový chlebíček
< 30 min
Pečená medová jablka s mandlemi a rozinkami
Pečená medová jablka s mandlemi a rozinkami
< 60 min
Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem
Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem
< 60 min
Celozrnný jablečný koláč s drobenkou
Celozrnný jablečný koláč s drobenkou
> 60 min
Trhanec s jablky
Trhanec s jablky
< 30 min
Obrácený jablečný koláč
Obrácený jablečný koláč
< 20 min
Jablečné řezy se sněhem
Jablečné řezy se sněhem
> 60 min
Křupavý ovesný koláč s jablky
> 60 min
Zapečené jablíčko
< 10 min
Křehký jablkový koláč
< 60 min
Jablečná buchta (bezlepková)
> 60 min
Jablečný dort s marcipánem
Jablečný dort s marcipánem
> 60 min
Pečená jablka s oříškovou drobenkou
< 60 min
Mandlový dort s jablkem a meruňkovým džemem
> 60 min
Žemlovka de luxe
Žemlovka de luxe
< 45 min
Jablečný kompot
< 30 min
Tarte tatin - obrácený jablečný koláč
Tarte tatin - obrácený jablečný koláč
< 60 min
Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo
Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo
< 60 min
Jablkový závin z jogurtového těsta
Jablkový závin z jogurtového těsta
< 90 min
Jablečný páj s drobenkou
> 60 min
Pečená jablka v medu s tvarohovým krémem
Pečená jablka v medu s tvarohovým krémem
> 60 min
Tažený jablečný štrúdl
Tažený jablečný štrúdl
> 60 min
Hruškovo-jablečný páj
Hruškovo-jablečný páj
< 60 min
Jablečný páj
Jablečný páj Davida Huntera
> 60 min
Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou
Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou
< 50 min

Sdílet kolekci receptů

jablka sezona dezerty nejlepší dezerty sladké pečení rychlé pečení představení suroviny

Podobné kolekce receptů

Související články