
Szarlotka je polský jablečný koláč, který v sobě nese víc než jen chuť jablek a křehkého těsta. Na první pohled sice působí nenápadně, ale za receptem se skrývá bohatá historie propojující francouzský šarm s polskou kuchařskou invencí. V každém kousku tak ochutnáte tradici, která přežila celé generace, a dezert, jež si díky své jednoduchosti i variabilitě získal místo na stolech po celé Evropě.
Szarlotka (někdy také szarlotka jabłeczna) je jedním z nejoblíbenějších polských dezertů. Tento lahodný jablečný koláč s křehkým těstem bývá obvykle doplněný skořicí a posypaný cukrem. Nejčastěji se krájí na čtvercové kousky. Szarlotka se může podávat teplá i studená, často s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.
Trocha sladké historie
Původ oblíbeného polského dezertu sahá do Francie, jak se dočtete i na webu polského Narodoweho centra kultury. Polská kuchyně však nekopírovala, naopak dezert výrazně upravila jak v surovinách, tak v přípravě.
-
Zajímavost: Charlotte russe, tedy francouzskou předchůdkyni, poprvé připravil Marie-Antoine Carême, renomovaný francouzský mistr kuchař. Stalo se tak na počátku 19. století. Dezert byl speciálně upečen pro ruského cara Alexandra I., ale jméno dostal na počest pruské princezny Charlotty, budoucí manželky Alexandrova bratra Mikuláše, který po smrti Alexandra převzal trůn a do dějin se zapsal jako Mikuláš I.
Szarlotka: Recept, který zvládne každý
Protože má dlouhou historii, není divu, že existuje nespočet způsobů, jak polský jablečný koláč připravit. Obvykle se peče z křehkého nebo polokřehkého těsta a vařených či syrových jablek.
-
Zajímavost: Existuje i varianta, která obsahuje vrstvu meringue – tedy sladké našlehané bílky. Szarlotka se může připravovat i z jiného ovoce, například z broskví či hrušek. V jablečné variantě občas najdete také rozinky a horní vrstva těsta může být smíchána s mandlemi.
Množství: 1 plech o rozměrech 18 x 27 cm, případně dortová forma o průměru 24 cm
Čas a obtížnost: cca 120 min. + doba chlazení, snadná příprava
Ingredience: 1,5 kg jablek, 320 g pšeničné hladké mouky, 200 g másla, 1 vejce, 80 g cukru moučka, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička skořice (lze vynechat)
- V Polsku se používá tzv. mąka pszenna tortowa. U nás je jí nejpodobnější hladká mouka – typ 480.
- Máslo nakrájejte na menší kousky.
Postup:
- Příprava těsta: Smíchejte mouku, vejce, cukr, máslo, prášek do pečiva. Těsto můžete připravovat ručně nebo v robotu, ale vždy pracujte rychle, dokud nevytvoříte kompaktní hmotu. Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu chladit do lednice.
- Příprava jablek: Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nechejte 20 minut odležet, aby jablka pustila šťávu, a poté je ještě vymačkejte. Pokud chcete, můžete přimíchat mletou skořici.
- Předehřátí trouby: Troubu předehřejte na 180 °C.
- Příprava koláče: Po hodině chlazení těsto vytáhněte z lednice, odstraňte fólii a rozdělte ho na dvě přibližně stejně velké části. Jednu z nich opět zabalte do potravinářské fólie a dejte do mrazáku. Formu vyložte pečicím papírem a polovinu těsta, která se nemrazí, do ní rovnoměrně rozprostřete. Na těsto rovnoměrně rozložte nastrouhaná jablka.
- Dokončení a pečení: Těsto z mrazáku vytáhněte a nastrouhejte ho na hrubém struhadle, poté jím rovnoměrně posypejte vrstvu jablek. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 60–70 minut.
- Servírování: Koláč nechejte vychladnout. Před podáváním ho můžete posypat moučkovým cukrem, skořicí, případně doplnit o kopeček zmrzliny nebo o šlehačku.
Szarlotka je tou pravou volbou pro všechny, kdo mají chuť na něco, co spojuje historii, kulturu i sladké potěšení v jednom kousku.
Zdroj: tasteatlas, aniagotuje, camargo, nck, theculturetrip