Nová registrace Zapomenuté heslo

Velký průvodce vepřovým masem: 50 receptů od šťavnatého steaku po křupavý řízek a voňavou pečeni

15. 9. 2025
Vepřová krkovice
Shutterstock

Šťavnatý steak, voňavá pečeně nebo křupavý řízek – vepřové maso má v české kuchyni výsadní postavení. Aby však výsledek stál opravdu za to, je potřeba vědět, jakou část zvolit a jak ji správně připravit. Libové kusy vyžadují rychlou úpravu a šetrné zacházení, prorostlé maso zase ocení pomalé pečení či dušení. Právě v rozmanitosti tkví kouzlo vepřového – od panenky až po koleno nabízí nepřeberné možnosti, jak si dopřát poctivé jídlo s maximální chutí.

Vepřové maso patří k těm surovinám, se kterými dokáže česká kuchyně vykouzlit snad vše kromě dezertů – od rychlých minutek po dlouho pečené speciality. Stačí si jen vybrat z široké nabídky receptů.

Jak vybrat a připravit vepřové maso, aby byl výsledek skvělý

Aby byl výsledný pokrm skutečně co nejlepší, je dobré vědět, že ne každá část vepře se hodí na všechny úpravy.

  • Tuk a jeho rozložení je klíčové: Maso, které obsahuje tuk, bude při pečení nebo grilování šťavnatější. Libové části je třeba připravit opatrně, krátce, často s marinádou či tukem navíc, aby se nevysušily.
  • Volba části masa podle způsobu úpravy: Na minutky a rychlé pečení vybereme panenku nebo karé; na pomalé dušení, výpečky či guláš plec, krkovici nebo bůček.
  • Správná doba a teplota: Když pečeme maso v celku (např. plec, pečeně), je dobré začít s vysokou teplotou a pak přejít na nižší, aby se maso propeklo citlivě a změklo, ale nevysušilo se.
  • Restování a odpočinek: Po vyndání masa, zejména u větších kusů, je vhodné nechat maso chvíli „dojít” mimo přímý žár, což pomůže rovnoměrné distribuci šťáv.
  • Kořenění a marinování: Jednoduché koření často stačí, aby vynikla chuť masa, ale marinády a glazury obohacují chuť i vůni. U pečení se doporučuje i trocha cibule, sádla či aromatického koření.

Rozdělení vepřového masa podle částí a jejich využití

Vepřové maso se běžně dělí podle původu jednotlivých částí, přičemž každá z nich je vhodná k jiné úpravě.

  • Vepřová kýta: Libová, ale šťavnatá část masa, při tepelné úpravě může vysychat. Je vhodná na pečení, grilování či dušení, například na přípravu klasického pečeného vepřového se zelím nebo plněné vepřové rolády, ale také na řízky, pláty, závitky apod.
  • Vepřová plec: Poměr tuku a libového masa je vyvážený. Tato část obsahuje více pojiv a vláken, tudíž je ideální na pomalé vaření, dušení nebo mletí. Výborně se hodí na guláš, sekanou či segedínský guláš, rolády a plněné pokrmy.
  • Vepřová krkovice: Je to část vepřového masa s mramorováním tuku, což jí dodává výraznou chuť a šťavnatost. Perfektně se hodí na gril, smažení, dušení, uzení nebo pečení a oblíbená je při přípravě vepřového na česneku.
  • Vepřová pečeně: Jedná se o hřbetní část vepřového masa bez kosti a najdeme ji podél páteře mezi krkovicí a kýtou. Také se jí říká karé. Jedná se o libové a velmi jemné maso, které využijete na plátkování, tedy zejména na přípravu řízků, steaků a rolád. Můžete ji však také dusit či péct v celku, u toho ale pozor na vysušení.
  • Vepřová panenka: Nejlibovější, nejjemnější, ale také nejdražší část vepřového masa se nachází uvnitř těla vepře, přesněji v bederní části pod pečení. Je to nejméně namáhaná část, tudíž obsahuje minimum tuku a má velice jemnou strukturu i delikátní chuť. Vhodná je na přípravu minutek, ale i na grilování, pečení a přípravu medailonků.
  • Vepřová žebírka: Jsou skvělá na pomalé pečení nebo grilování, například v pikantní marinádě, kde se maso krásně rozpadá a získá výraznou chuť.
  • Vepřový bůček: Obsahuje tuk ve výrazném poměru vůči masu, díky čemuž je vynikající na dlouhé pečení, ale i uzení, grilování, pomalé dušení. Tuk přidává masu šťavnatost.
  • Vepřové koleno: Oblibu si získalo zejména u milovníků tradiční české kuchyně, vhodné je na pomalé vaření, pečení i uzení.

Jak připravit vepřové maso a na čem si pochutnat

Při přípravě vepřového je klíčové zvolit správnou technologii podle jednotlivých částí masa a receptu. Mladé libové části jako kýta nebo panenka se hodí na rychlé pečení či grilování, zatímco plec, bůček nebo koleno vyžadují delší tepelnou úpravu, která maso změkčí a zvýrazní jeho přirozenou chuť.

  • Pečené vepřové maso: Využít můžete například plec, upéct ji s cibulí a kmínem a dochutit bylinkami nebo kořením na gril.
  • Segedínský guláš: Z plece či kombinace více druhů vepřového masa, smetany a zelí připravíte naprostou lahůdku.
  • Trhané vepřové: Maso pomalu dusíte, poté ho natrháte na vlákna, ideální je tato úprava do burgerů či sendvičů.
  • Řízky: Kdo by nemiloval tuto klasiku? Řízky připravíte z krkovice, kotlety, panenky; podle toho, jak libový či jak prorostlý kus použijete.
  • Pečeně, bůček, žebra: Vychutnáte si ho kdykoli, když chcete maso, které se rozplývá na jazyku.

Vepřové maso nabízí neobyčejně široké spektrum chutí a možností, které se dají přizpůsobit jak rychlé přípravě, tak dlouhému pečení pro speciální příležitosti. Každá část vynikne jiným způsobem úpravy.

Zdroj: Apetit

Recepty

Tradiční segedínský guláš
Tradiční segedínský guláš
< 90 min
Medailonky z vepřové panenky s opečenými bramborami
Medailonky z vepřové panenky s opečenými bramborami
< 60 min
Džuveč s vepřovým masem
Džuveč s vepřovým masem
< 120 min
Řízečky z vepřové panenky
Řízečky z vepřové panenky
< 90 min
Vepřo knedlo zelo podle Václava Friče
Vepřo knedlo zelo podle Václava Friče
> 120 min
Vepřová plec na paprice
Vepřová plec na paprice
> 60 min
Vepřová pečeně se zelím
Vepřová pečeně se zelím
< 120 min
Vepřový řízek Ondráš
Vepřový řízek Ondráš
> 60 min
Vepřové vindaloo
Vepřové vindaloo
< 90 min
Vepřová pečeně s medovou krustou
Vepřová pečeně s medovou krustou
< 120 min
Vepřové souvlaki
Vepřové souvlaki
< 30 min
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
< 30 min
Vepřové maso s nudlemi po asijsku
Vepřové maso s nudlemi po asijsku
< 30 min
Vepřové kari s kešú a kokosovým mlékem
< 60 min
Vepřový bůček glazovaný medem a černým pivem
Vepřový bůček glazovaný medem a černým pivem
> 120 min
Vepřové medailonky s liškovou omáčkou
Vepřové medailonky s liškovou omáčkou
< 60 min
Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou
Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou
> 60 min
Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí
Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí
< 120 min
Vepřové medailonky s camembertem
Vepřové medailonky s camembertem
< 30 min
Vepřové na hořčici a smetaně
Vepřové na hořčici a smetaně
< 45 min
Křehká vepřová pečeně v mléce
> 60 min
Pečený vepřový bůček
Pečený vepřový bůček
> 120 min
Vepřová panenka plněná špenátem a mozzarellou
Vepřová panenka plněná špenátem a mozzarellou
< 25 min
Zprudka opečené vepřové panenky s cibulkami
< 60 min
Pečené cukety s vepřovou panenkou
< 60 min
Pečená vepřová panenka s broskvovou salsou
Pečená vepřová panenka s broskvovou salsou
< 60 min
Salát s vepřovou panenkou
Salát s vepřovou panenkou
< 60 min
Francouzské vepřové ragú
Francouzské vepřové ragú
< 45 min
Eintopf s vepřovým masem
Eintopf s vepřovým masem
< 50 min
Vepřová saltimbocca
Vepřová saltimbocca
> 60 min
Vepřové kotlety na houbách
Vepřové kotlety na houbách
> 60 min
Marinované vepřové kotlety
Marinované vepřové kotlety
> 60 min
Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem
Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem
< 60 min
Nadívaný vepřový bůček
> 60 min
veprova panenka
Vepřová panenka v bylinkách s pečenou zeleninou
> 60 min
Vepřová žebírka glazovaná pivem
> 60 min
Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí
Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí
> 60 min
Vepřové maso, pak čoi a rajčata ve woku
< 30 min
Vepřová panenka s bílým chřestem
< 30 min
Vepřové s jablky
Vepřové s jablky
< 60 min
Vepřové na červeném zelí
Vepřové na červeném zelí
> 60 min
Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě
Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě
> 60 min
Vepřové plátky
Vepřové plátky
< 60 min
vepřové s hořčičnou omáčkou
Vepřové s hořčicí a rozmarýnem
> 60 min
Vepřové medailonky s houbami a jablky
< 30 min
Pikantní vepřové nudličky
Pikantní vepřové nudličky
< 30 min
Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami
Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami
< 60 min
Vepřový šašlik s ředkvičkovým dipem
< 60 min
Velmi pomalu pečené vepřové koleno
Velmi pomalu pečené vepřové koleno
> 120 min
Mexické pomalu pečené vepřové maso se zelenou salsou
Mexické pomalu pečené vepřové maso se zelenou salsou
> 60 min

Doporučujeme recept s videem

Klasické vepřo knedlo zelo

Sdílet kolekci receptů

Vepřové maso Na neděli Recepty našich babiček Pečené maso Rodinný oběd Česká klasika

Podobné kolekce receptů