Nová registrace Zapomenuté heslo

Upečte si podzim! 10 dezertů z obyčejných surovin, které promění každý den v malý svátek

17. 10. 2025
Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy
Apetit

Podzim je období, kdy má smysl zpomalit a pustit se do pečení. Ovoce, zelenina i ořechy jsou ve své plné síle, a než se vrhnete na jejich uskladnění, upečte si z nich na víkend něco dobrého – dýňové dezerty, řepové brownies nebo třeba ten nejlepší mrkvový dort pod sluncem. Nachystejte si suroviny, my dodáme recepty.

Dýňové dezerty: vláčné a jemně kořeněné

Dýně patří mezi nejvděčnější podzimní suroviny. Než se vrhnete do samotného pečení, nachystejte si předem dýňové pyré, které použijete jako základ do koláčů, chlebíčků i cheesecaků. Dodá jim vláčnost i lehce oříškovou chuť, a pokud vám nějaké pyré zbyde, dejte ho na příště zamrazit.

  • Dýně výborně ladí s čokoládou, ořechy i zázvorem, takže se nebojte kombinací, které trochu vybočují ze zaběhnutých chutí.
  • Zkuste dýňový chlebíček s perníkovým kořením nebo dýňový cheesecake s karamelem – oba recepty zvládnete bez velké námahy.

Červená řepa: tajná ingredience pro čokoládové dezerty

Červená řepa si s dezerty rozumí víc, než by se zdálo. Kakao i kvalitní čokoláda podtrhnou její sytou barvu a zemitý tón, zato zachovají přirozenou sladkost a vláčnost. Díky tomu můžete v některých receptech klidně ubrat cukr a vytvořit tak o něco lehčí, ale stále výraznou chuťovou variantu.

Mrkev: sladká, šťavnatá a dokonale podzimní

Máte-li problém dostat do dětí zeleninu, mrkvové dezerty vás mohou zachránit. Mrkev je přirozeně sladká, má sytě oranžovou barvu a při pečení se v těstě ztratí tak dokonale, že ji většina strávníků ani nepozná. Mladé karotky nebo i pořádně oprané mrkve navíc není potřeba loupat – stačí je omýt a nastrouhat přímo do těsta.

Jablečné moučníky: nostalgická chuť dětství

Jablka jsou podzimní jistota. Jsou levná, dostupná a skvěle fungují s kynutým, třeným, křehkým a také listovým těstem. Jejich kombinace se skořicí a ořechy je natolik vděčná, že klasický štrúdl nebo žemlovka se staly poklady tradiční české kuchyně.

Ořechové moučníky: než přijdou Vánoce

Vlašské i lískové ořechy se hodí nejen na vánoční cukroví. Už teď si z nich upečte výborný ořechový koláč, rohlíčky s ořechovou náplní nebo sušenky s ořechy a čokoládou. Oříšky dodají těstu zdravé tuky, výraznou chuť i příjemnou texturu.

  • Když je opražíte nasucho, ještě víc se uvolní jejich aroma – můžete je přidat do müsli, ranní kaše nebo si je nechat na večer k filmu. Jednoduché, ale vždycky dobré.

Podzimní pečení není jen o sladkostech, ale i o využití surovin v době, kdy chutnají nejlépe. Plodiny jsou teď na vrcholu zralosti, plné chuti i živin a navíc snadno dostupné. Pokud je nemáte přímo ze zahrady, stačí zajít na farmářské trhy nebo do obchodu – podzimní nabídka je právě teď nejbohatší.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Čokoládový chlebíček s červenou řepou
Čokoládový chlebíček s červenou řepou
< 75 min
Čokoládový koláč s řepou
Čokoládový koláč s řepou
< 60 min
Mandlovo-mrkvový chlebíček
Mandlovo-mrkvový chlebíček
< 60 min
Mrkvové muffiny se sněhovou čepicí
Mrkvové muffiny se sněhovou čepicí
< 45 min
Mrkvové muffiny
Mrkvové muffiny
< 45 min
Roláda à la mrkvový dort
Roláda à la mrkvový dort
> 60 min
Ricottové vafle à la mrkvový dort
Ricottové vafle à la mrkvový dort
< 60 min
Mrkvový dort jinak
Mrkvový dort jinak
< 120 min
Mrkvový dort se zázvorem
Mrkvový dort se zázvorem
Cupcaky à la mrkvový dort
Cupcaky à la mrkvový dort
< 60 min
Ledové mrkvové řezy
Ledové mrkvové řezy
< 50 min
Tažený jablečný štrúdl
Tažený jablečný štrúdl
> 60 min
Nepečený jablečný dort
Nepečený jablečný dort
< 30 min
Jablečný koláč s mascarpone
Jablečný koláč s mascarpone
< 90 min
Perník s jablky
Perník s jablky
< 60 min
Jablečné linecké řezy
Jablečné linecké řezy
> 60 min
Jogurtový koláč s jablky a drobenkou
Jogurtový koláč s jablky a drobenkou
< 60 min
Oříškové řezy s jablky a džemem
Oříškové řezy s jablky a džemem
> 60 min
Javorové bábovičky se skořicí a jablky
> 60 min
Ořechový koláč s mascarpone a medem
Ořechový koláč s mascarpone a medem
> 60 min
Nebe v hubě
Nebe v hubě
> 60 min
Mučedníci
Mučedníci
> 60 min
Koláč s karamelem a jablky
Koláč s karamelem a jablky
> 60 min
Hruškový koláč s frangipane
Hruškový koláč s frangipane
> 60 min
Neviditelný koláč s jablky a hruškami
Neviditelný koláč s jablky a hruškami
< 120 min
Jablečná žemlovka s tvarohovou šlehačkou
Jablečná žemlovka s tvarohovou šlehačkou
< 45 min
Dýňovo-jablečný koláč s drobenkou
Dýňovo-jablečný koláč s drobenkou
> 60 min
Brownies s lískovými oříšky a krémem z mléčné čokolády
Brownies s lískovými oříšky a krémem z mléčné čokolády
> 60 min
Jablečné růžičky se šlehačkou
Jablečné růžičky se šlehačkou
> 60 min
Martinské rohlíčky podle Víkendové pečení
Svatomartinské rohlíčky podle Míši Landové
< 90 min
Ořechový dort s javorovým sirupem
Ořechový dort s javorovým sirupem
> 60 min
Torta di nocciole
Torta di nocciole
> 60 min
Celozrnný koláč s krémovou dýňovou náplní
Celozrnný koláč s krémovou dýňovou náplní
< 75 min
Jednoduchý dýňový koláč s mandlemi
Jednoduchý dýňový koláč s mandlemi
> 60 min
Dýňové chai muffiny s drobenkou
Dýňové chai muffiny s drobenkou
< 60 min
Čokoládovo-dýňové kousky
> 60 min
Eklérky s čokoládou a dýní
Eklérky s čokoládou a dýní
< 60 min
Sakrajda neboli perníkový závin
Sakrajda neboli perníkový závin
< 90 min
Ořechová bábovka
Ořechová bábovka
> 60 min
Jablková bábovka s ořechy
Jablková bábovka s ořechy
< 75 min
Ořechový dort s krémem z mascarpone
Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem
< 75 min
Jablečné řezy
Jablečné řezy
< 75 min
Ořechový dort s karamelem a čokoládou
Ořechový dort s karamelem a čokoládou
> 60 min
zy se slaným medovým karamelem a ořechy
Řezy se slaným medovým karamelem a ořechy
> 60 min
Linecká bábovka s ořechovou náplní
Linecká bábovka s ořechovou náplní
> 60 min
Snídaňové muffiny
< 60 min

Doporučujeme článek s videem

Jablečné linecké řezy voní skořicí a mizí z plechu rychleji, než stihnete nalít kávu

Sdílet kolekci receptů

Dezerty Podzim Mrkev Červená řepa Jablka Sladké pečení Úroda ze zahrady Sladká tečka Zelenina Podzimní zelenina

Podobné kolekce receptů

Související články

Medovník s odlehčeným krémem

Lžička zlata v každém soustu: Tyhle medové dezerty vás obejmou jako hřejivý svetr

Med je jedna z nejstarších surovin na světě. Včely ho pilně vyrábějí miliony let a lidé si jeho chuť i účinky užívají už od pravěku. Nejde jen o sladidlo – med je symbolem hojnosti, zdraví a radosti. A právě v dezertech ukazuje svou nejsilnější stránku. Jeho chuť se mění podle toho, s čím ho spojíte – někdy je jemný, jindy karamelový, ale vždycky naprosto nezaměnitelný.