Nová registrace Zapomenuté heslo

Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí

5. 1. 2015
Řepné kari
Apetit

Také jste po dlouhé pauze mezi školní jídelnou a vlastní kuchyní znovu objevili řepu? Přinášíme vám recepty na maso, saláty i zákusky, které až díky řepě dostanou šťávu. Zkuste se na tuhle zeleninu podívat jinýma očima. Červená řepa je totiž krásná. Voňavá. Víceúčelová. Světově proslulá, a to v dobrém. Přizpůsobivá. Zkrátka – mějte ji konečně rádi! Tentokrát se podíváme na její zpracování za tepla!

  • Máte-li chuť na salát doplněný právě o řepu, máte dvě možnosti, jak si ji připravit. Tou první je povaření. Stačí jen otrhat listy a podle velikosti vařit hodinu nebo dvě. Nejlepší je ji loupat a krájet až po uvaření, jinak vypustí hodně chuti i šťávy.
  • Druhou možností je pečení. Oloupanou, nakrájenou řepu vložte do pekáče, pokapejte olejem, podle chuti osolte či okořeňte, dejte do trouby a pečte doměkka. Často se také jen zabalí do alobalu společně s olivovým olejem, česnekem a snítkami tymiánu. Opět ji stačí hodina a na 220 stupňů předehřátá trouba. Takto připravenou řepu využijete v salátech či jako neokoukanou přílohu nebo do rychlých těstovin k večeři.

Náš tip: Připravte si také netopýří krekry a pomazánku z červené řepy podle našeho video receptu

  • Červenou řepu také můžete pošírovat v sous-vide.
  • Z červené řepy si můžete připravit nejrůznější krémové polévky nebo ruský boršč.
  • Výborně se hodí do rizot, omáček, a dokonce se z ní smaží či pečou zdravější chipsy.
  • Pokud nevíte, s čím ji kombinovat, vsaďte na klasické párování se sýry (kozí, gorgonzola, roquefort), ořechy, vajíčky, křenem, citrusy, jablky, medem nebo dijonskou hořčicí.
  • Využijete ji také u sladkého pečení, kdy z obyčejné bábovky udělá krásně vláčný moučník, nebo si z ní můžete udělat gurmánský sirup.

 

 

12 zásad...

  1. Čerstvá řepa je křupavá a přirozeně sladká; jako doplněk jídel je lepší ji upéci nebo povařit, zvýrazní to chuť.
  2. Šťávu při vaření nebo pečení červené řepě nejlépe zachováte, když necháte řepě slupku, lístky a kořínek.
  3. Mikrovlnka uvaří řepu na nejvyšší stupeň za 9 až 12 minut. Slupku propíchejte.
  4. Saláty s řepou lépe chutnají s octem jako je balsamico či jablečný.
  5. Grilování vytáhne z řepy to nejlepší.
  6. Bobkový list, nové koření, hřebíček, tymián, kopr, ale i česnek a citrusová šťáva i kůra se s řepou milují.
  7. Starší řepa ocení při vaření přidat lžičku soli a lžičku cukru. Jinak ale vodu nesolte, řepa totiž obsahuje minerální soli.
  8. Vaření nezničí zářivou barvu, když přidáte do vody lžíci běžného octa; zlepší i chuť.
  9. Jablečná šťáva smíchaná s řepnou je báječná a úžasně osvěžující!
  10. Listy řepy můžete připravit jako špenát.
  11. Loupání provádějte nejlépe v gumových rukavicích; skvrny na rukou vymněte vlhkou solí a citronovou šťávou.
  12. Prkénka na krájení vyčistíte od řepných skvrn jen roztokem sava.

 

 

Pochutnáváme si na ní už 3 tisíce let

Červená řepa je oblíbeným zástupcem kořenové zeleniny a není žádnou novinkou. Pochází ze Středomoří a Severní Afriky, ale postupně se stala oblíbenou po celém světě.

  • První zmínky o této plodině jsou staré asi 3 000 let a pochází ze starověké Babylonie. Po Evropě se rozšířila díky rozrůstání Římského impéria a byla brána nejen jako dostupná potrava, ale také se z ní často připravovaly nejrůznější léky či tinktury.
  • Postupně se stala součástí rituálů a obřadů. Například pohané z řepy tvořili lucerny, podobně jako se vyřezávají dýně nejen v USA na Halloween.

 

 

Červená řepa na všechny neduhy

Zelenina, která zbarví vše do červena, má mnoho přínosů pro naše tělo. Vyniká pestrým obsahem prospěšných látek. Načerpáme z ní vitaminy skupiny B a C, provitamin karoten a minerální látky jako je vápník, hořčík, draslík, zinek i železo. Je skvělým zdrojem kyseliny listové a antioxidantů.

  • Někteří lidé věří na její detoxikační schopnosti. Řepa zlepšuje činnost ledvin, žlučníku, žaludku a jater, což přijde vhod po celý rok.
  • Také posiluje imunitní systém bránící jarnímu nachlazení, chřipkám a rýmě.
  • Údajně působí jako prevence rakoviny, podporuje funkci srdce a snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu i krevní tlak. Zlepšuje činnost nervové soustavy a mozku, kladně ovlivňuje trávení a pravidelné vyprazdňování.
  • Na své si přijdou i milovníci kosmetických procedur, protože pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a regeneruje kůži. Toto má za výsledek zmírnění projevů stárnutí, kvalitnější pokožku, nehty, vlasy, a dokonce omezení výskytu lupů.

Zdroj informací: časopis Apetit

Recepty

Červená řepa s česnekem
Červená řepa s česnekem
< 50 min
Karbanátky Lindström
Karbanátky Lindström
< 45 min
Boršč podle Katčiny maminky
Boršč podle Katčiny maminky
> 120 min
Čokoládový chlebíček s červenou řepou
Čokoládový chlebíček s červenou řepou
< 75 min
Polévka z červené řepy a rajčat
Polévka z červené řepy a rajčat
< 45 min
Dušené červené zelí s řepou
> 60 min
Hovězí pečeně s červenou řepou a křenem
> 60 min
Hovězí guláš s červenou řepou
Hovězí guláš s červenou řepou
> 60 min
Houbové rizoto s marinovanou řepou
Houbové rizoto s marinovanou řepou
< 60 min
Rybí karbanátky s červenou řepou
Rybí karbanátky s červenou řepou
< 60 min
Polévka z červené řepy s cizrnou
< 60 min
Bleskové těstoviny s omáčkou z červené řepy a fetou
Bleskové těstoviny s omáčkou z červené řepy a fetou
< 20 min
Quiche s dýní a listy červené řepy
Quiche s dýní a listy červené řepy
< 20 min
Bezlepkové brownies z červené řepy
Bezlepkové brownies z červené řepy
< 60 min
Glazovaná řepa, cibule a pórek
Glazovaná řepa, cibule a pórek
> 60 min
Rizoto s červenou řepou a gorgonzolou
Rizoto s červenou řepou a gorgonzolou
< 75 min
polévka s křenovo-smetanovým nočkem
Rudá polévka s křenovo-smetanovým nočkem
< 60 min
Medová zimní zelenina
< 60 min
Čokoládový koláč s řepou
Čokoládový koláč s řepou
< 60 min
salat s repou
Teplý kuřecí salát s řepou a kozím sýrem
< 30 min
Ukrajinský boršč
Ukrajinský boršč
> 60 min
Zvěřinový boršč
> 60 min
Vegetariánský boršč
Vegetariánský boršč
< 45 min
Boršč z červené řepy
< 60 min
Stánin skládací boršč (čili lego polévka)
> 60 min
Rychlý boršč
Rychlý boršč
< 60 min
Variace na ukrajinský boršč
Variace na ukrajinský boršč
< 60 min
Červená řepa po burgundsku
Červená řepa po burgundsku
< 90 min
Srílanské řepné kari
Srílanské řepné kari
< 60 min
Opékaná ryba se salsou
< 60 min
Řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou
Řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou
> 60 min
Zeleninové pakorky
Zeleninové pakorky
< 30 min
Pečená hovězí žebra s květákovým pyré a červenou řepou
Pečená hovězí žebra s květákovým pyré a červenou řepou
> 60 min
Řepný chlebíček s kozím sýrem
Řepný chlebíček s kozím sýrem
> 60 min
Kapr pečený s koprovou zálivkou
> 60 min
Panenky s javorovým sirupem
Panenky s javorovým sirupem
< 20 min
Čatní
Čatní
< 20 min
Pečený lín s křenovým velouté a červenou řepou
Pečený lín s křenovým velouté a červenou řepou
< 30 min
Snídaňové misky s červenou řepou a halloumi
Snídaňové misky s červenou řepou a halloumi
< 20 min
Rajčatovo-řepná polévka s česnekovými krutony
Rajčatovo-řepná polévka s česnekovými krutony
< 30 min
Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví
Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví
< 60 min
Řepné burgery s ovesnými vločkami
Řepné burgery s ovesnými vločkami
< 50 min
Dušené hovězí s řepou
Dušené hovězí s řepou
< 30 min
Červenořepná polévka s rajčaty
Červenořepná polévka s rajčaty
< 30 min

Sdílet kolekci receptů

Světová kuchyně Česká kuchyně Zelenina Řepa

Podobné kolekce receptů