
Ořechy mají skvělé využití. Vedle salátů, chlebů a jiného slaného pečiva platí za skvělou surovinu do moučníků a dezertů. Ořechové nádivky, náplně, zmrzliny, rohlíčky, perníčky, sušenky i bábovky – v těch všech umí ořechy sehrát svůj part.
Ořechy mají všestranné využití v kuchyni. Můžete je použít ve sladkých i slaných pokrmech, umí vytvořit základ omáčky či korpusu stejně jako jídlo jenom vyladit nebo doplnit o křupavý element. Z ořechů se vyrábějí rostlinná nemléka a bezlepkové mouky.
- Ořechy se hodí do nejrůznějších koláčů, bábovek, košíčků, dortů, řezů a sušenek.
- Výtečné jsou v kombinaci s čokoládou, karamelem, javorovým sirupem, medem, rozinkami, jablky, fíky a dalším ovocem.
Na co vlašské ořechy
Vlašáky jsou skvělou surovinou do dezertů, cukroví, salátů i slaných jídel. Jejich konzumací prospějete pokožce, vlasům a nehtům, protože obsahují vitamíny skupiny B. Pomáhají regulovat tlak i cholesterol a navíc zklidňují pošramocené nervy. Jsou nejdostupnějším druhem ořechů u nás a vynikají svou jemnou nahořklou chutí, která dokonale doprovází sýry.
- Vyzkoušejte například rizoto s gorgonzolou nebo si z nich připravte klasické pařížské ořechy.
K čemu se hodí lískové oříšky
Lískové ořechy mají skvělou chuť a široké možnosti uplatnění. Když je orestujete na sucho, zvýrazníte jejich chuť. Lískáče napomáhají dobrému stavu srdce, obsahují vitamín E a jsou bohaté na vlákninu, hořčík, vápník a zinek.
- Jsou nedílnou součástí ořechových náplní, griliáše nebo nugátu.
- Hodí se do zmrzliny, jako posypka na salát, přidat je můžete do drobenky.
- Lískooříšková pomazánka s čokoládou jako Nutela, a podobné pomazánky do velké míry stojí na chuti lískových ořechů.

A co s mandlemi?
Díky své jemné chuti jsou univerzálně použitelné a mají široké použití do sladkých i slaných pokrmů.
- Jejich lahodnou chuť si můžete vychutnat v domácích paštikách a nejrůznějších drobenkách a posypkách – třeba na pstruha.
- Mleté mandle lze použít jako úplnou nebo částečnou náhradu mouky při pečení dezertů.
- Mandle jsou nezbytnou součástí marcipánu.
Jak použít pekanové ořechy
Pekany se k nám dovážejí a platí za cennější zboží. Mají sladkou máslovou chuť a jemnou konzistenci, chutí a tvarem trochu připomínají vlašáky. Používají se do pájů, koláčů a dalšího sladkého pečiv i salátů.
Kešú nikdy nezklamou
Kešú ořechy jsou populární v indické kuchyni. Nepatří mezi klasické skořápkové plody, rostou jednotlivě pod „jablkem“.
- S oblibou se přidávají do indického kari a ke kuřecímu masu.
- Namleté nebo rozmixované se přidávají do omáček, například do butter chicken.
- Lidé, kteří z nejrůznějších důvodů nepijí mléko, z kešú připravují rostlinné nemléko či kešú „máslo“.
Pistácie milují všichni
- Z pistácií se připravuje jedna z nejoblíbenějších zmrzlin, hodí se však i do omáčky na těstoviny.
- Praženými pistáciemi můžete sypat dezerty, saláty i pizzu.
Jemné piniové oříšky
- Bez piniových se zase neobejde žádné správné bazalkové pesto, přidávají se do salátů nebo do telecí rolády.
Zdroj informací: časopis Apetit
Recepty




















