Letošní Vánoce budou na sněhu! Postarají se o to vláčné mrkvové muffiny plné křupavých ořechů s pořádně nadýchanou čepicí. Recept s vámi zvládnou připravit i děti a tím se zabavit během čekání na Štědrý večer.
Suroviny
Na sněhovou čepici
Na ozdobení
Na recept
- Energie 3654 kcal
- Bílkoviny 81 g
- Sacharidy 385 g
- Tuky 196 g
Postup přípravy
Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2017/12
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2017/12
Prosincové číslo Apetitu plné vánoční inspirace je tu! Víme, že se na svátky těšíte celý rok stejně jako my. A proto jsme si dali opravdu záležet, abyste si je v naší společnosti opravdu užili. Upečeme si nové neokoukané druhy cukroví, k dokonalosti vyladěné francouzské makronky či okouzlující dezerty s vůní perníkového koření. Štědrý den zahájíme rozmazlovací snídaní, v poledne naservírujeme postní oběd a na závěr nás čeká dokonalá hostina plná tradičních chutí s novým nábojem. Autoři nových českých kuchařek nám představí své oblíbené sváteční recepty. Společně také vyrobíme jedlé dárky, které jsou hotové raz dva. Přejeme překrásné svátky a dobrou chuť! Apetit, napsáno s chutí.
Komentáře
Včera jsem je upekla, přiznávám s drobnými změnami - hladkou mouku jsem vyměnila za špaldu, místo cukru krupice jsem dala třtinový (a dala jsem ho méně, mrkvičku jsem měla sladkou dost), nakonec jsem nahoru ušlehala jen smetanu, kterou jsem posypala oříšky a hořkou čokoládou. Výsledek je výýborný! Těsto je úžasně nadýchané, vláčné a křehké. Výborná snídaně dneska ráno, navíc byly i rychle hotové.
Dobré vylepšení,s výhradou k třtinovému cukru. Rozdíl ve složení v porovnání s cukrem řepným je nutričně naprosto bezvýznamný a zrovna tak chuťově nebo barevně moučník neovlivní. Pokud si dáte tu práci, dokonce zjistíte, že na komoditní burze není významného rozdílu v ceně. Jde tedy pouze o jeden z mnoha marketingových triků, jak pod záminkou zdravého životního stylu vytáhnout ze spotřebitelů více peněz. Můžete se mnou nesouhlasit, případně si raději vše ověřit u kvalifikovaných odborníků na VŠCHT. Nikoliv u výživových poradců z lifestylových magazínů.
Dobrý den, Pavle,
máte pravdu, že z výživového hlediska je rozdíl mezi řepným a třtinovým cukrem prakticky nulový (některé typy třtinového cukru sice obsahují zbytky melasy, která v sobě má některé prospěšné látky, ovšem její množství v cukru je zanedbatelné). Třtinový cukr tedy nemůžeme označit za zdravější.
Nicméně nás v Apetitu zajímá spíše chuť než výživová hodnota, a tady bych si s vámi dovolila nesouhlasit. Třtinový cukr se od bílého řepného cukru chuťově liší. Míra chuťové odlišnosti opět záleží na jeho druhu, čím je třtinový cukr tmavší, tím je rozdíl výraznější. Některé tmavé druhy (např. nerafinovaný muscovado) mají vyšší obsah melasy, která následně ovlivní chuť i barvu těsta. Schválně zkuste ve stejném receptu upéct jednu dávku s bílým řepným a druhou s tmavým třtinovým cukrem a porovnejte, zda bude výsledek stejný. :-)
Některé recepty (zejména v anglo-americké kulinární tradici, kam třeba mrkvový dort, potažmo muffin patří) pracují s tmavým cukrem. Takže nahrazení řepného cukru třtinovým je v duchu oné tradice. Domníváme se, že díky hnědých cukrům s vyšším podílem melasy (může to být i nerafinovaný řepný) získá pečivo navíc kromě lehce karamelové chuti i trochu větší vláčnost. Tmavý třtinový cukr se tak podle nás hodí i do dalších tmavých těst, např. do perníku, ovocných chlebíčků, fungovat bude i v čokoládovém dortu.
Naopak v receptech, kde je žádoucí, aby těsto zůstalo světlé, nebo se tam tradičně tmavý cukr nepoužívá, například u piškotových těst, doporučujeme klasický bílý (řepný) cukr.
Co se týká ceny, máte pravdu, že třtinový cukr je trochu „hype“, tedy že jeho cenu žene nahoru i marketing, který ho prodává spotřebitelům jako „zdravější“, popřípadě více trendy nebo nóbl variantu. Souvisí to také asi s tím, že se jednak dováží ze zahraničí, jednak je často k dostání v kvalitě bio nebo v režimu výroby fair trade, což cenu samozřejmě zvedá. Ale opět je otázkou volby každého spotřebitele, zda jsou pro něj poslední dvě kritéria při nákupu důležitá, či nikoli.
Každopádně každý si může recept upravit podle své chuti, v případě záměny řepného cukru za třtinový a opačně se z hlediska technologie receptu nic vážného nestane. :-)