Nová registrace Zapomenuté heslo

Bez tohoto cukroví nejsou Vánoce! 60 receptů na druhy, které zmizí z tácu jako první

22. 11. 2025
shutterstock_1573539865.jpeg
Shutterstock

Vánoce bez cukroví? Nepředstavitelné. Vanilka, skořice, máslo, med a citronová kůra dokážou během pár dní proměnit kuchyň v nejvoňavější místo na světě. A právě v tom spočívá kouzlo českých Vánoc – v něžném rituálu, který se v rodinách předává dál tak samozřejmě, jako se zapalují svíčky na adventním věnci.

 

Typické české Vánoce si bez talíře plného cukroví umí představit jen málokdo. Klasiky jako perníčky, vanilkové rohlíčky, křehké linecké, vosí hnízda nebo pracny jsou hvězdami, které září rok co rok snad na všech stolech. Každá rodina má své stálice i rebely, kteří se objevují jen občas, ale o to větší radost přinášejí.

Cukroví jako tradiční symbol Vánoc

Pečení má svůj zaběhnutý řád. Jako první přicházejí na řadu perníčky, které potřebují čas, aby změkly a rozležely se. Po nich následují křehké druhy jako vanilkové rohlíčky, linecké cukroví a pracny. Těsně před svátky pak přichází čas na nepečené dobroty, jako jsou vosí hnízda nebo nejrůznější kuličky. Tento postup proměňuje předvánoční shon v příjemný a voňavý rituál.

Sladké Vánoce: Přehlídka nejoblíbenější druhů

Mezi nejoblíbenější stálice patří hned několik druhů, z nichž každý má svůj malý příběh a trik na přípravu.

Žádný vánoční stůl se neobejde bez lineckého cukroví. Křehké máslové těsto slepené pikantní marmeládou, nejčastěji rybízovou, je sázka na jistotu. Klíčem k dokonalé textuře je těsto příliš dlouho nehníst a nechat ho před pečením odpočinout v chladu.

Perníčky jsou často první vlaštovkou Vánoc. Voňavé medem a kořením se pečou s velkým předstihem, aby stihly do svátků krásně změknout. Mnohdy neslouží jen k jídlu, ale díky krásnému zdobení i jako jedlá dekorace na stromeček.

Absolutní klasikou jsou vanilkové rohlíčky. Jemné těsto s mletými ořechy, například vlašskými nebo lískovými, se po upečení ještě teplé obaluje ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Jejich křehkost a vůně z nich dělají favorita napříč generacemi.

Nezaměnitelnou chuť a vůni přinášejí pracny, známé také jako medvědí tlapky. Tmavší cukroví pečené ve formičkách je plné skořice a hřebíčku. Ještě horké se jednotlivé kousky vyklápějí a obalují v cukru, což pro mnohé představuje nostalgickou vzpomínku na dětství.

Mezi nepečenými druhy jednoznačně kralují vosí hnízda, někdy nazývaná včelí úly. Tvoří se z piškotů a lahodné náplně, často s vaječným likérem. Jejich výhodou je rychlá příprava bez nutnosti zapínat troubu. Stejně oblíbené jsou i další druhy, od išlských dortíčků a čokoládové tlačenky přes Masarykovo cukroví a sakrajdu až po plněné ořechy, rumové kuličky, kokosky, pusinky nebo marokánky. Každý si zkrátka najde to své.

  • TIP: Staročeské cukroví s názvem podvodnice se čím dál častěji vrací na český stůl. Znáte ho i vy?

Nové chutě na svátečním stole

Ačkoli tradice hrají prim, česká kuchyně se nebrání ani moderním trendům. Stále častěji se objevují recepty s karamelem, netradičními ořechy nebo zdravější verze s celozrnnou moukou a menším množstvím cukru. Oblibu získala třeba pohanková linecká kolečka s mandlemi. Velké pozornosti se těší i známé dezerty převedené do cukroví – například Sacher cukroví nebo medovníčky.

Mladší generace ráda experimentuje s přísadami, jako je matcha čaj, nebo připravuje rychlé nepečené druhy, jako jsou čokoládové lanýže, nepečené arašídové nebo perníkové kuličky či domácí Raffaello.

Fantazii a osobním chutím se meze nekladou a inspirace přichází i ze zahraničí, i když česká klasika si své místo na stole vždy obhájí.

Pár triků pro dokonalý výsledek

Základem všeho jsou kvalitní suroviny – máslo, domácí vajíčka a pravá vanilka se na chuti vždy projeví. Stejně důležitá je trpělivost. Většina pečených druhů potřebuje alespoň pár dní, někdy i týden, aby se rozležela a získala tu správnou křehkost. A aby pečení nebyl stres, je dobré si ho rozložit do více dnů a zapojit celou rodinu. Společně strávený čas v kuchyni je totiž polovina vánočního kouzla. Nebojte se ani drobných obměn – zkuste část mouky nahradit špaldovou nebo těsto ovonět čerstvou pomerančovou kůrou.

Zdroj: Apetit

 

Recepty

Špaldové linecké hvězdičky
Špaldové linecké hvězdičky
> 60 min
Linecké cukroví od Stániny maminky
Linecké cukroví od mámy naší Stáni
> 60 min
Vanilkové linecké těsto
< 30 min
Linecké cukroví
Linecké cukroví
< 30 min
Bezlepkové linecké cukroví
Bezlepkové linecké cukroví
> 60 min
Klasické vánoční perníčky
Klasické vánoční perníčky
> 60 min
Polévané perníčky
Polévané perníčky
> 60 min
Vánoční perníčky
Vánoční perníčky
> 60 min
Perníčky
Perníčky měkké hned po upečení
< 60 min
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky
> 60 min
Mandlové vanilkové rohlíčky
Mandlové vanilkové rohlíčky
> 60 min
Vánoční vanilkové rohlíčky
> 60 min
Kokosovo-medové pracny
Kokosovo-medové pracny
< 45 min
Nejlepší pracny
Nejlepší pracny
< 60 min
Bezlepkové dvoubarevné pracny
< 60 min
Dvoubarevné pracny
Dvoubarevné pracny
< 60 min
Perníkové pracny
Perníkové pracny
> 60 min
Pařížské rohlíčky
Pařížské rohlíčky
< 75 min
Vosí hnízda
Vosí hnízda
< 90 min
Vosí hnízda s čokoládou
Vosí hnízda s čokoládou
< 60 min
Citronová vosí hnízda
Citronová vosí hnízda
> 60 min
Košíčky s karamelovým krémem
Košíčky s karamelovým krémem
> 120 min
kokosky
Kokosky
< 25 min
Išlské dortíčky na modrém talíři
Išlské dortíčky
> 60 min
Citronová kolečka s pusinkami
Citronová kolečka s pusinkami
> 60 min
Rumové kuličky
Rumové kuličky
< 30 min
Masarykovo cukroví
Masarykovo cukroví
< 45 min
Darinčino vinné cukroví
Darinčino vinné cukroví
< 60 min
Voňavé mandlové kuličky
< 60 min
Mandlové košíčky
Mandlové košíčky
> 60 min
Nepečené kokosové kuličky
Nepečené kokosové kuličky
< 20 min
Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky
Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky
> 60 min
Semínkovo-ořechové hrudky s javorovým sirupem
Semínkovo-ořechové hrudky s javorovým sirupem
< 60 min
Marokánky
Marokánky
< 45 min
Marokánky
Marokánky s kandovanými třešněmi
> 60 min
Sladké linecké karty
Sladké linecké karty
> 60 min
Pohankové linecké karty s mandlemi
Pohankové linecké karty s mandlemi
> 60 min
Šárčiny pařížské rohlíčky
Šárčiny pařížské rohlíčky
< 90 min
Sacher cukroví
Sacher cukroví
> 60 min
Pistáciové linecké cukroví
Pistáciové linecké cukroví
> 60 min
Kávové košíčky
Kávové košíčky
> 60 min
Oříškové pusinky
Oříškové pusinky
< 60 min
Ořechové hvězdičky s bílkovou polevou
Ořechové hvězdičky s bílkovou polevou
> 60 min
Nepečené arašídové kuličky
Nepečené arašídové kuličky
< 60 min
Klášterní rohlíčky
Rychlé klášterní rohlíčky
< 30 min
Arašídovo-karamelové hvězdičky
Arašídovo-karamelové hvězdičky
< 120 min
Skořicovo-mandlové hvězdičky
Skořicovo-mandlové hvězdičky
> 60 min
Medovníčky
> 60 min
Kakaové ořechy s griliášovým krémem
Kakaové ořechy s griliášovým krémem
> 60 min
Nepečené perníkové kuličky
Nepečené perníkové kuličky
< 60 min
Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků
Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků
> 60 min
Kokosky de luxe
Kokosky de luxe
> 120 min
Křehké kokosky
Křehké kokosky
> 60 min
Kakaové ořechy
Kakaové ořechy
> 120 min
Čokoládové lanýže
Čokoládové lanýže
< 30 min
Čokoládová tlačenka
Čokoládová tlačenka
< 15 min
Nepečené pistáciovo-marcipánové kuličky
Nepečené pistáciovo-marcipánové kuličky
< 60 min
Čokoládové kuličky z kondenzovaného mléka
Čokoládové kuličky z kondenzovaného mléka
< 60 min
Sakrajda neboli perníkový závin
Sakrajda neboli perníkový závin
< 90 min
Domácí ,raffaelo' kuličky
Domácí ,raffaelo' kuličky
< 30 min

Sdílet kolekci receptů

Vánoce vánoční cukroví perníčky cukroví domácí cukroví

Podobné kolekce receptů