Nová registrace Zapomenuté heslo

60 nejlepších receptů s kysaným zelím: Tradiční jídla, která si zamilujete

18. 1. 2025
vepro-knedlo-zelo_20102_2.jpeg
vepro-knedlo-zelo_20102_2.jpeg

Kysané zelí není jen zdravá pochoutka, ale také skvělý způsob, jak dodat pokrmům nový rozměr. Vyzkoušejte ho v bramboráku na plech s kostičkami uzeného masa, v segedínském guláši s houskovým knedlíkem nebo v pikantních utopencích, které potřebují týden odpočinku.

Kysané zelí patří mezi poklady české kuchyně. Je zdravé, chutné a univerzální – lze ho použít v řadě pokrmů, od polévek po hlavní chody. Obsahuje vitamíny C, K, a B6 a také probiotika, která prospívají trávení. Pojďme si představit několik osvědčených receptů s kysaným zelím.

Tipy na vaření s kysaným zelím

  • Vyberte kvalitní zelí: Domácí nebo farmářské zelí má často lepší chuť než v obchodu koupené balené verze.

  • Sceďte ho a propláchněte: Pokud je zelí příliš kyselé, můžete ho propláchnout pod tekoucí vodou.

  • Přidávejte cukr opatrně: Trocha přidaného cukru může zjemnit kyselost, ale nepřežeňte to.

Vepřo knedlo zelo: Oblíbená česká klasika

Tento tradiční pokrm patří mezi nejznámější a nejoblíbenější české recepty. Základem je šťavnatá vepřová pečeně, nadýchaný houskový knedlík a jemně dochucené kysané zelí. Bez nadsázky jde o národní pokrm, na který Češi nedají dopustit. Kromě houskového knedlíku může být tato klasika podávána také s bramborovým knedlíkem. Bílé kysané zelí, které se jemně podusí, někdy nahrazuje zelí červené. Mezi podobné pokrmy patří vepřové výpečky se zelím a knedlíkem, případně moravský vrabec.

Segedínský guláš: Lahodná kombinace zelí a masa

Dáváte přednost klasickému guláši, nebo si raději pochutnáte na tom segedínském s kysaným zelím? Segedín se pyšní bohatou omáčkou plnou kysaného zelí, kterou harmonicky zjemní smetana. Kousky jemného vepřového masa, provoněné paprikou a česnekem, se v omáčce doslova rozpadají. Tradičně se podává s houskovým či kynutým knedlíkem, případně s chlebem.

Zelňačka: Tradiční česká polévka

Zelňačka, tedy zelná polévka, je oblíbená zejména v chladných dnech, protože příjemně zahřeje a dobře zasytí. Připravuje se z kysaného zelí, brambor a klobásy a její jemnou kyselost vyvažuje zakysaná smetana. Voňavý kmín a česnek všemu dodávají kořeněnou hloubku. Vzhledem k oblíbenosti polévky, která se v českých zemích vaří už velmi dlouho, existuje řada variant. V některých receptech tak najdete i slaninu, uzené maso, či dokonce sušené houby.

Další oblíbené pokrmy z kysaného zelí

  • Zapečené brambory s kysaným zelím a uzeným masem: Vrstvená harmonie chutí, která spojuje brambory, kysané zelí a uzené maso, potěší všechny milovníky zapékaných pokrmů. Ingredience se pečou vrstvené v jednom pekáčku, dokud povrch nezezlátne. Tento pokrm se hodí jako oběd či sytá večeře.

  • Zelné placky: Smažené dozlatova, jemné a křupavé, s každým soustem přinášejí dokonalý poměr kyselosti a krémového zjemnění smetanového dipu. Jsou jednoduché, rychlé a přitom neodolatelně lahodné.

  • Chlupaté knedlíky se zelím a anglickou slaninou: Chlupaté se knedlíkům říká kvůli nitkám strouhaných brambor, které z nich trčí jako chlupy. Kysané zelí pro přípravu tohoto pokrmu nemusíte tepelně nijak upravovat, stačí ho nechat okapat, případně lehce propláchnout pod tekoucí vodou.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

spekove knedliky
Špekové knedlíky s kysaným zelím
< 60 min
Salát s kysaným zelím a kuřecím masem
Salát s kysaným zelím a kuřecím masem
< 20 min
Masové koule & brambory v kysaném zelí
Masové koule & brambory v kysaném zelí
< 30 min
Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami
Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami
< 75 min
Bramborový salát s kysaným zelím
Bramborový salát s kysaným zelím
< 30 min
Opékaný sendvič s kysaným zelím
< 10 min
Kakaové muffiny s kysaným zelím
< 30 min
Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy
Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy
> 60 min
Zelné pirožky
Zelné pirožky
< 60 min
Krkovice se zelným salátem
Krkovice se zelným salátem
> 60 min
Vepřo knedlo zelo podle Václava Friče
Vepřo knedlo zelo podle Václava Friče
> 120 min
Kapustnica
Kapustnica
< 60 min
Zelné placky - zelňáky, zelníky
Zelné placky - zelňáky, zelníky
< 60 min
Zelné placky se salátem a dipem
Zelné placky se salátem a dipem
< 45 min
Zelný závin s uzeným masem
Zelný závin s uzeným masem
> 60 min
Staropolský bigos
Staropolský bigos
> 60 min
Pečený bramborák se zelím a uzeným
Pečený bramborák se zelím a uzeným
< 90 min
Kundrfály
Kundrfály
< 75 min
Zelňačka s paprikou a klobáskou
Zelňačka s paprikou a klobáskou
< 75 min
Škvarkoví šneci se zelím
Škvarkoví šneci se zelím
< 60 min
Kapustnica
Kapustnica se sušenými švestkami
< 60 min
Tradiční segedínský guláš
Tradiční segedínský guláš
< 90 min
Šišky se zelím a slaninou
Šišky se zelím a slaninou
< 60 min
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
< 90 min
Opékané škubánky naslano s kysaným zelím
Opékané škubánky naslano s kysaným zelím
< 60 min
Brambory na způsob strapaček
Brambory na způsob strapaček
< 30 min
Sendviče a chlebíčky (659)
Otevřený Reuben sendvič
< 30 min
Zelníky s anglickou slaninou
Zelníky s anglickou slaninou
< 20 min
Variace na Reuben sendvič
Variace na Reuben sendvič
< 10 min
Bílá zelňačka
Bílá zelňačka
> 60 min
Záhorácký závitek
Záhorácký závitek
< 75 min
Hanácký salát
Hanácký salát
< 10 min
Ocásek pečený na pivu
Ocásek pečený na pivu
< 30 min
Choucroute s kaprem, klobáskou a pancettou
< 30 min
Pomalu pečený bůček
Pomalu pečený bůček
< 90 min
Veselý pekáč
Veselý pekáč
> 60 min
Vánoční zelňačka
Vánoční zelňačka
< 120 min
Vyprošťovací zelňačka
Vyprošťovací zelňačka
> 60 min
Daňčí kýta se zelím
Daňčí kýta se zelím
> 120 min
Klasické vepřo knedlo zelo
Klasické vepřo knedlo zelo
> 60 min
Vepřová pečeně se zelím
Vepřová pečeně se zelím
< 120 min
Prejt s lepenicí
Prejt s lepenicí
< 60 min
Utopenci se zelím
Utopenci se zelím
< 25 min
Kyselica s houbami
Kyselica s houbami
< 50 min
Reuben sendvič
Reuben sendvič
< 10 min
Záhoráky se zelím
< 60 min
Segedínský guláš se zakysanou smetanou
Segedínský guláš se zakysanou smetanou
> 120 min
Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou
Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou
> 60 min
Segedínský guláš podle Honzy Punčocháře
Segedínský guláš podle Honzy Punčocháře
< 120 min
Bažantí stehna se zelím a bramborovými knedlíčky
Bažantí stehna se zelím a bramborovými knedlíčky
< 60 min
Uzené kotlety zapečené se zelím
Uzené kotlety zapečené se zelím
< 30 min
Bramborové knedlíky se škvarky a zelím
Bramborové knedlíky se škvarky a zelím
< 45 min
Polská horská zelňačka
Polská horská zelňačka
> 120 min
Jitrničky s lepenicí
> 60 min
Chlupaté knedlíky
Chlupaté knedlíky se zelím a cibulkou
> 60 min
Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše
Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše
> 60 min
Slezský bigos
< 20 min
Zelná polévka
Zelná polévka
< 60 min
Guláš Székely neboli segedínský guláš
Guláš Székely neboli segedínský guláš
> 60 min
Zelňačka se šťouchanými bramborami
Zelňačka se šťouchanými bramborami
< 60 min

Sdílet kolekci receptů