Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
> 60 min
3,9 (50x)
22. 3. 2016
Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou
Apetit
Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou
Apetit


Snadné
> 60 min
3,9 (50x)

Citujeme z originálního receptu: ‚Priam divotvorná polievka, ktorá dodá veľa energie! Deň vopred pripravená získá aj kopu chuti naviac.‘ Kapustnica se sušenými švestkami a klobásou vás už po prvním ochutnání přesune do slovenské krčmy. Zakrojte k ní plátek čerstvého chleba a vychutnejte si neodolatelnou souhru chutí.


Videorecept


Nezhasínat obrazovku
4
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

4
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 548.5 kcal
  • Bílkoviny 21.5 g
  • Sacharidy 52.25 g
  • Tuky 27.25 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2007/10

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 3,9/5

Hodnocení receptu

3,9/5
(50 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

  profile image
Alena
23.01.2008 07:59
Recept se nachází v příl. č.2/07, str.10
  profile image
Mirek
13.01.2008 22:58
Namísto uzeného použijte kosti (uzená žebra, hovězí kosti atp. - zbytky masa z kostí pak oberte a vhoďte do polévky). V receptu chybí sušené houby, nejlépe hřiby, předem namočit, vodu vylít, nedat do polévky. Moje slovenská babička by se také zhrozila kvůli smetaně, ta podle mě do této polévky vůbec nepatří. A jedna rada z praxe - na závěr trochu přislaďte a hodně přikyselte (citrónem, ocet nedoporučuji...)
  profile image
Mirek
13.01.2008 23:06
Ještě jsem zapomněl - spolu se zelím přidejte dvě až tři celé oloupané brambory. Natáhnou do sebe všechny chutě z polévky a jsou úžasné.
  profile image
Mirek
13.01.2008 23:09
A klobásu vařte celou a nakrájejte ji až před podáváním, jinak je vysušená a tvrdá. A s připomínkami už končím...
  profile image
Andrea
18.01.2008 10:22
Pravdou je, že do kapustnice hríby (houby) skutočne patria, pretože sú jednou zo základných ingrediencií slovenskej kapustovej polievky - Kapustnice!Na Slovensku sa však určite nikto nezhrozí nad pridanou smotanou.Každý kraj robí totiž trochu inú kapustnicu a v tom našom sa pridáva aj smotana.Pre zaujímavosť môžem spomenúť, že v oblasti Kysúc sa napríklad robí polievka veľmi diétna (bez klobásky), ale s väčším počtom húb. Ńiekde sa pridáva aj pokrájané jabĺčko a inde sa zas nepridáva už spomenutá smotana. V pravoslávnych oblastiach východného Slovenska sa zase kapustnica nevarí, ale sa tam pripravuje tzv. máčanka, no to už je úplne iný recept! Z vlastnej praxe by som zas doporučovala najprv polievku ochutnať, pretože niekedy býva nakladená kapusta naozaj značne kyslá a polievku tak netreba dodatočne veľmi dochucovať octom.
  profile image
Mirek
12.02.2008 13:49
Prosím, je-li možno zaslat recept na máčanku, o které jste se zmínila.Děkuji.Mirek
  profile image
Milena
14.10.2008 13:58
Také bych moc ráda poprosila Andrejku o recept na máčanku. Předem mocinky děkuju.
  profile image
pepa
01.06.2008 11:25
Vůbec si neumím představit kapustnici jinak, než z uzeného kolena (kolen) a nožiček. A z hovězích kostí??? to slyším poprvé a i moji známí ze slovenska to slyšeli poprvé a nevěřícně kroutili hlavami... Za chvíli někdo napíše, že lze použít uzenou makrelu....

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2007/10

Říjen 2007

Související články

Kysané zelí

Vyrobte si vlastní kysané zelí

Jedinečnou zimní zásobárnu vitaminu C můžete mít i ve své spíži. Víte, jak na to? Redaktorka Stáňa Moravcová několik týdnů testovala a ladila postup na kvašené zelí, které se dá připravit i v tom nejmenším bytě, s pomocí dvou sklenic a z jediné hlávky zelí.