Nová registrace Zapomenuté heslo

54 receptů na dokonalou bábovku: Trik, jak bude vláčná a jemná (a už se vám nikdy nepřilepí k formě)

24. 11. 2025
shutterstock_2388353595.jpeg
Shutterstock

Bábovka je pro mnohé z nás symbolem pohody, nedělních snídaní a rodinných setkání. Ačkoli ji najdeme na stolech napříč generacemi, dokonalá bábovka nemá jen jednu podobu. Existují desítky variant, které se liší podle rodinných tradic, dostupných surovin i kuchařské fantazie. Každý detail, od výběru ingrediencí po péči o formu, rozhoduje o tom, zda bude výsledek vláčný, voňavý a dlouho čerstvý.

Bábovka patří k nejoblíbenějším moučníkům, dokáže být totiž jemná, voňavá a dokonale se přizpůsobí chuti každého z nás. Jednou voní po másle a vanilce, jindy po citrusech, oříšcích nebo kakau. Stačí zvolit vhodný typ těsta, správně pracovat se surovinami a dopřát jí šetrné pečení, které zvýrazní její typickou vláčnost.

Druhy bábovek: Jak vybrat tu správnou?

Královnou všech bábovek je klasická třená. Její podstatu tvoří máslo, vejce, cukr, polohrubá mouka, mléko. Základem úspěchu je správné vyšlehání másla s cukrem do nadýchané pěny, do níž se postupně zašlehávají vejce. Když tuhle fázi neodbudete, není potřeba ani kypřicí prášek. Poté přichází na řadu mouka střídavě s mlékem. Pro typickou mramorovou kresbu stačí část těsta obarvit kakaem.

Pro milovníky šťavnatých moučníků je jasnou volbou tvarohová bábovka. Tvaroh zaručí nejen jemnost a vláčnost, ale také prodlouží její trvanlivost. Často se doplňuje citronovou kůrou, která její chuť krásně podtrhne.

Moderní kuchyně se ale nebojí experimentovat a do hry vstupují i další suroviny. Kefír, jogurt nebo zakysaná smetana dodají těstu úžasnou kyprost a jemnost. Skvělou volbou jsou také banány, které bábovku přirozeně osladí a zvláční, takže můžete ubrat množství cukru. Tyto varianty se často obohacují o nasekané ořechy, skořici nebo rozinky.

A bábovka může být i veganská – například s mákem, rostlinným mlékem a špaldovou moukou.

Tajemství dokonalé bábovky

Úspěch pečení nestojí jen na receptu, ale i na několika klíčových zásadách. Vše začíná u kvalitních surovin – čerstvá vejce, máslo a pravá vanilka udělají obrovský rozdíl nejen v chuti. Pokud používáte citronovou kůru, sáhněte po chemicky neošetřeném citronu.

Základem nadýchaného těsta je správné šlehání. Žloutky s cukrem by měly vytvořit světlou a hustou pěnu, která dodá těstu lehkost. Z bílků zase v dokonale čisté a odmaštěné míse vyšlehejte pevný sníh, který do těsta opatrně vmíchejte až na závěr.

Nepodceňujte ani přípravu formy. Pečlivé vymazání máslem a vysypání hrubou moukou, dětskou krupičkou, strouhankou nebo strouhaným kokosem je naprostou nutností. Nejenže zabráníte přilepení, ale zároveň vytvoříte onu typickou křupavou kůrčičku.

Časté chyby a jak se jim vyhnout

Jedním z častých prohřešků je míchání surovin o různých teplotách. Kromě bílků na sníh, které se lépe šlehají studené, by měly mít všechny ingredience pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo. Stejně důležité je nepřehnat to s množstvím těsta ve formě – naplňte ji maximálně do dvou třetin, aby měla kam růst. Bábovku pečte v předehřáté troubě, většinou na 165–180 °C, a během pečení zbytečně neotvírejte dvířka, jinak by mohla spadnout. A po upečení? Dopřejte jí alespoň deset minut odpočinku ve formě, než ji opatrně vyklopíte. Odvděčí se vám dokonalým tvarem.

Tipy na závěr: Popusťte uzdu fantazii

Bábovka je ideální prostor pro kreativitu. Do těsta se nebojte přidat nasekané ořechy, rozinky namočené v rumu, sušené ovoce, kousky čokolády nebo strouhaný kokos, které jí dodají zajímavou strukturu a novou chuť. Svěžest zase zajistí kůra z pomeranče či citronu. Finální tečku dodá citronová či čokoládová poleva, případně jen jednoduché poprášení moučkovým cukrem. Pokud hledáte zdravější alternativu, zkuste část klasické mouky nahradit špaldovou nebo místo másla použít kvalitní olej.

Zdroj: Apetitonline

Recepty

Mandlová bábovka
Mandlová bábovka
< 60 min
Jogurtová bábovka
Jogurtová bábovka
< 75 min
Císařská bábovka
Císařská bábovka
< 90 min
Mramorová bábovka
Mramorová bábovka
< 75 min
Maková bábovka se švestkami
Maková bábovka se švestkami
< 75 min
Babiččina bábovka
Babiččina bábovka
< 60 min
Bábovka Savoy
Bábovka Savoy
< 90 min
Jablková bábovka s ořechy
Jablková bábovka s ořechy
< 75 min
Bábovka z mikrovlnky
Bábovka z mikrovlnky
< 30 min
Tvarohová bábovka
Citronová tvarohová bábovka
< 75 min
Malinová bábovka
Malinová bábovka
< 90 min
Maková bábovka
Maková bábovka
< 75 min
Borůvkovo-citronová bábovka
Borůvkovo-citronová bábovka
< 90 min
Tvarohová bábovka
Tvarohová bábovka
< 90 min
Kynutá bábovka podle Sandtnerové
Kynutá bábovka podle Sandtnerové
> 60 min
Banánová bábovka s karamelovou polevou
Banánová bábovka s karamelovou polevou
< 60 min
Perníkové bábovičky
Perníkové bábovičky
< 60 min
Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou
Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou
> 60 min
Čokoládová bábovka s pivem
Čokoládová bábovka s pivem
< 75 min
Tvarohová bábovka s levandulí
Tvarohová bábovka s levandulí
< 75 min
Rumová bábovka s čokoládou
Rumová bábovka s čokoládou
< 75 min
Mandarinková bábovka s rooibos karamelem
Mandarinková bábovka s rooibos karamelem
> 60 min
Linecká bábovka s ořechovou náplní
Linecká bábovka s ořechovou náplní
> 60 min
Brusinková bábovka s perníkovým parožím
Brusinková bábovka s perníkovým parožím
> 60 min
Bábovka s batáty a lískovými oříšky
> 60 min
Hrnková bábovka s kakaem a jablečným pyré
Hrnková bábovka s kakaem a jablečným pyré
< 90 min
Bábovka s bílou čokoládou a sušenkami amaretti
> 60 min
Mramorová chai bábovka s javorovým sirupem
Mramorová chai bábovka s javorovým sirupem
> 60 min
Tvarohové bábovky s krémem
Tvarohové bábovky s krémem
< 60 min
Kávové bábovičky
< 60 min
Citronovo-makové bábovičky
Citronovo-makové bábovičky
< 20 min
Majonézová bábovka
Majonézová bábovka
> 60 min
Hrnková bábovka s třtinovým cukrem
Hrnková bábovka s třtinovým cukrem
< 60 min
Cizrnová kakaová buchta
Cizrnová kakaová buchta
< 75 min
Javorové bábovičky se skořicí a jablky
> 60 min
Špaldová vanilková bábovka
Špaldová vanilková bábovka
< 60 min
Tvarohová bábovka s ořechy, rumem a pudinkem
Tvarohová bábovka s ořechy, rumem a pudinkem
< 60 min
Bábovka tvarohovo-kokosová
Bábovka tvarohovo-kokosová
< 60 min
Schwarzwaldská bábovka
Schwarzwaldská bábovka
> 60 min
Velikonoční bábovka
Velikonoční bábovka
> 60 min
Bábovka s jahodovou marmeládou
Bábovka After Eight
< 30 min
Bezlepková maková bábovka
Bezlepková maková bábovka
> 60 min
Kokosová bábovka
Kokosová bábovka
< 45 min
Kefírová bábovka
Kefírová bábovka
< 60 min
Ořechová bábovka
Ořechová bábovka
> 60 min
Šlehačková bábovka
Šlehačková bábovka
< 60 min
Kynutá bábovka s mákem
Kynutá bábovka s mákem
> 120 min
Pudinková bábovka
Pudinková bábovka
> 60 min
Koňaková bábovka
Koňaková bábovka
< 30 min
Dvoubarevná bábovka s kávovou polevou
< 30 min
Banánovo-čokoládová bábovka s karamelovou polevou a arašídy
Banánovo-čokoládová bábovka s karamelovou polevou a arašídy
< 90 min
Jemná bábovka
Jemná bábovka
< 60 min
Čokoládová bábovka s tahini
< 30 min

Doporučujeme článek s videem

Osvědčený způsob, jak vyklopit bábovku z formy? Zkuste fígl našich babiček

Sdílet kolekci receptů

dezerty na neděli sladké pečení rychlé pečení česká klasika recepty našich babiček

Podobné kolekce receptů

Související články