Nová registrace Zapomenuté heslo

Jogurtová bábovka s citronem a pistáciemi: Nadýchaná, vláčná a neodolatelná až do posledního drobku

7. 6. 2025
20250430_Jogurta_bábovka_foto-1.jpg
Apetit

Na první pohled klasika, po ochutnání ohromující jemná citronová vůně a dokonale nadýchané těsto. K tomu pistácie na povrchu a lehce nakyslá poleva, která se vpíjí do horkého korpusu. Tato bábovka se na vašem stole moc neohřeje – je to vláčná domácí delikatesa, která si říká o další a další ochutnání.

Jogurtová bábovka patří mezi ty dezerty, které si získají srdce každého milovníka vláčných, jemně citrusových moučníků. Díky řeckému jogurtu je krásně hebká a díky citrusům svěží. Navrch přijde jogurtová poleva s citronovou šťávou a nasekané pistácie, které vašemu moučníku dodají příjemný křupavý prvek i barevný šmrnc. Kdo by odolal?

 

Jak připravit jogurtovou bábovku:

Jak připravit jogurtovou bábovku

Množství: 1 bábovka (bábovková forma o průměru 26 cm)
Čas a obtížnost: cca 75 min., snadná příprava

Ingredience na bábovku: 250 g změklého másla + na vymazání formy, pšeničná hrubá mouka na vysypání formy, 330 g krupicového cukru, 6 vajec, 2 lžičky citronové kůry z bio citronu, 420 g 10% jogurtu řeckého typu, 450 g pšeničné hladké mouky, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, sůl

Ingredience na polevu: 75 g jogurtu řeckého typu, 2 lžičky citronové šťávy, 170 g moučkového cukru

Ingredience na dokončení: nasekané pistácie

  • Žloutky a bílky na přípravu těsta pečlivě oddělte.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Bábovkovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte moukou.
  3. Šlehejte v míse máslo s cukrem, dokud nenabude a nezesvětlá. Jeden po druhém do směsi zašlehejte žloutky, pak citronovou kůru a nakonec jogurt.
  4. Přepněte na pomalé šlehání a po částech zapracujte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem a špetkou soli.
  5. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a stěrkou ho zlehka vmíchejte do těsta.
  6. Těsto vlijte do formy na bábovku a pečte asi 45 minut, dokud špejli, kterou zapíchnete do středu, nevytáhnete čistou.
  7. Mezitím promíchejte všechny přísady na polevu.
  8. Bábovku vytáhněte z trouby a vyklopte. Ještě horkou ji polijte polevou a posypte pistáciemi.

Variace a chuťové twisty

  • S mákem a citronem: Část hladké mouky (cca 50 g) nahraďte mletým mákem a místo dvou lžiček citronové kůry dejte do těsta 3 lžičky.
  • S malinami nebo borůvkami: Do hotového těsta lehce vmíchejte 150–200 g čerstvých nebo rozmražených malin či borůvek obalených v mouce, tak se těsto nerozmočí. Jogurt dodá vláčnost, ovoce svěžest.
  • S mletými ořechy: Nahraďte až 100 g hladké mouky mletými vlašskými nebo lískovými ořechy.
  • S kardamomem nebo skořicí: Do těsta přisypejte ½ lžičky mletého kardamomu nebo skořice.
  • Kakaová mramorová: Odeberte ⅓ hotového těsta a přimíchejte do něj 2 lžíce kvalitního kakaa (ideálně holandského). Do formy vlijte střídavě světlé a kakaové vrstvy a jemně promíchejte špejlí.
  • S kokosovým twistem: Přidejte 100 g jemně strouhaného kokosu a nahraďte část jogurtu jeho veganskou kokosovou alternativou.

Spojení jogurtu, citronu a pistácií vytváří dezert, který je lehký, svěží a zároveň neskutečně vláčný. Ideální pro nedělní odpoledne, návštěvu nebo jen tak ke kávě či čaji – protože k pečení této bábovky se důvod vždycky najde.

 

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Bábovky Sladké pečení Sladké polevy

Související články