Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 75 min
4,2 (155x)
3. 2. 2017
Maková bábovka se švestkami
Apetit
Maková bábovka se švestkami
Apetit


Snadné
< 75 min
4,2 (155x)

Zatímco v zahraničí zažívá mák ‚nasladko‘ obrovský boom teprve v posledních letech, u nás je stálicí snad už odjakživa... A se švestkami tvoří perfektní pár! Maková bábovka se švestkami a se šlehačkou je ideální zákusek po nedělním obědě a zároveň další recept do vaší bábovkové sbírky. Zkrátka luxusní podzimní idylka v té nejchutnější podobě.


Nezhasínat obrazovku
Na 1 menší formu
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Na 1 menší formu
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 3250 kcal
  • Bílkoviny 87 g
  • Sacharidy 401 g
  • Tuky 182 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2015/2

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,2/5

Hodnocení receptu

4,2/5
(155 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Doporučujeme recept s videem

Ořechová bábovka

Komentáře

Tomas Honzatko profile image
Tomas Honzatko
14.01.2020 20:40

Celkově je to špatně napsaný recept. I když kombinace máku a švestek je příjemná...
Pokud zašleháte žloutky do šlehačky ztratíte objem šlehačky, stejně tak vyšlehat bílky se 100 g cukru do sněhu, je nemožné. Autor, pokud je postup správný, zapoměl na kypřicí prášek nebo jedlou sodu.

Lucie Velek
15.01.2020 12:22

Dobrý den, Tomáši,
zkoušel jste bábovku upéct a popisujete tak, co se vám při pečení přihodilo, nebo hodnotíte recept od stolu?
Ušlehat sníh ze 3 bílků z velkých vajec a 100 g cukru by neměl být problém (bílky budou mít váhu cca 150 g, přičemž pokud šleháte sníh například na pusinky nebo máslový krém, běžně se počítá se 70 g cukru na 1 bílek). V případě bábovky potřebujete sníh dosti stabilní (což právě zajišťuje cukr), jelikož jím kypříte těsto.
Čímž se dostávám k otázce kypřicího prášku – u spousty těst ho není vůbec potřeba, jelikož nadýchání těsta a jeho nabytí v troubě zajistí vzduch zachycený při šlehání bílků (a také samozřejmě při šlehání žloutků a tření másla s cukrem). Piškotové a třené bábovky pekly naše praprapraprababičky dávno před vynálezem kypřicího prášku a tuhé a spadlé je určitě neměly.
Kypřicí prášek samozřejmě usnadňuje život, ale technicky zdatný pekař by se bez něj měl dokázat obejít. Ale pokud ho v receptu potřebujete, přidat ho samozřejmě můžete.
Ohledně zašlehání žloutků do šlehačky: pokud je budete přidávat postupně a s citem, šlehačka by vám spadnout neměla.
Přejeme vám, aby se vám pečení příště vydařilo.

Andrea Sabová profile image
Andrea Sabová
08.05.2016 18:27

Všetkým veľmi chutila, pridala by som však ešte 1/2 lžičky kypřicího prášku.

Hana Bartůňková profile image
Hana Bartůňková
20.03.2016 21:50

Dala jsem více mouky, máku a oproti receptu přidala prášek do pečiva. Bábovka byla luxusní!

Lucie Spěváčková
27.02.2016 15:58

Musí být určitě výborná dala bych si :)

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2015/2

Domácí klobáskyOběd na zahřátíDokonalé palačinkySnídaně pro dvaCibule & česnekKoblihy & spol.