Zatímco v zahraničí zažívá mák ‚nasladko‘ obrovský boom teprve v posledních letech, u nás je stálicí snad už odjakživa... A se švestkami tvoří perfektní pár! Maková bábovka se švestkami a se šlehačkou je ideální zákusek po nedělním obědě a zároveň další recept do vaší bábovkové sbírky. Zkrátka luxusní podzimní idylka v té nejchutnější podobě.
Suroviny
Na recept
- Energie 3250 kcal
- Bílkoviny 87 g
- Sacharidy 401 g
- Tuky 182 g
Postup přípravy
Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2015/2
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2015/2
Domácí klobáskyOběd na zahřátíDokonalé palačinkySnídaně pro dvaCibule & česnekKoblihy & spol.
Komentáře
Celkově je to špatně napsaný recept. I když kombinace máku a švestek je příjemná...
Pokud zašleháte žloutky do šlehačky ztratíte objem šlehačky, stejně tak vyšlehat bílky se 100 g cukru do sněhu, je nemožné. Autor, pokud je postup správný, zapoměl na kypřicí prášek nebo jedlou sodu.
Dobrý den, Tomáši,
zkoušel jste bábovku upéct a popisujete tak, co se vám při pečení přihodilo, nebo hodnotíte recept od stolu?
Ušlehat sníh ze 3 bílků z velkých vajec a 100 g cukru by neměl být problém (bílky budou mít váhu cca 150 g, přičemž pokud šleháte sníh například na pusinky nebo máslový krém, běžně se počítá se 70 g cukru na 1 bílek). V případě bábovky potřebujete sníh dosti stabilní (což právě zajišťuje cukr), jelikož jím kypříte těsto.
Čímž se dostávám k otázce kypřicího prášku – u spousty těst ho není vůbec potřeba, jelikož nadýchání těsta a jeho nabytí v troubě zajistí vzduch zachycený při šlehání bílků (a také samozřejmě při šlehání žloutků a tření másla s cukrem). Piškotové a třené bábovky pekly naše praprapraprababičky dávno před vynálezem kypřicího prášku a tuhé a spadlé je určitě neměly.
Kypřicí prášek samozřejmě usnadňuje život, ale technicky zdatný pekař by se bez něj měl dokázat obejít. Ale pokud ho v receptu potřebujete, přidat ho samozřejmě můžete.
Ohledně zašlehání žloutků do šlehačky: pokud je budete přidávat postupně a s citem, šlehačka by vám spadnout neměla.
Přejeme vám, aby se vám pečení příště vydařilo.
Všetkým veľmi chutila, pridala by som však ešte 1/2 lžičky kypřicího prášku.
Dala jsem více mouky, máku a oproti receptu přidala prášek do pečiva. Bábovka byla luxusní!
Musí být určitě výborná dala bych si :)