Nová registrace Zapomenuté heslo

Štípe, pálí a dožene vás k slzám! Křenové recepty od svátečních jídel po rychlé večeře

26. 9. 2025
Křen
Shutterstock

Křen není jen sváteční doplněk k šunce, ale i kořen, který dokáže rozhýbat obyčejný bramborový salát, pomazánku nebo ozvláštnit dip k pečenému masu. Pochopitelně z něj můžete uvařit křenovou omáčku, polévku a mnoho dalších jídel.

Kde roste křen

Křen selský (Armoracia rusticana) patří k méně běžné kořenové zelenině, která i přesto u nás zdomácněla tak, že ji najdete nejen v zahradách, ale i podél cest, u plotů nebo na rumištích. Křenu vyhovují vlhčí půdy a polostín, ale dokáže překvapit svou odolností – poroste i tam, kde by jiné zeleniny už dávno svůj boj o život vzdaly.

  • Pokud máte zahradu, snadno se z křenu stane trvalý obyvatel záhonu. Kořeny se totiž rády rozrůstají a i malý kousek zapomenutý v zemi znovu vyraší. Zasadit můžete ale i zakoupený kořen z obchodu nebo trhů. Vybírejte co nejčerstvější kus, bez viditelné hniloby a tmavých fleků.

Jak poznat křen

Na první pohled byste ho mohli zaměnit za obyčejnou zelenou bylinu. Charakteristické jsou velké, tuhé listy, které vyrůstají přímo z kořene a mají výraznou žilnatinu. Samotný kořen je dlouhý, bílý až nažloutlý, a při seříznutí uvolní štiplavou vůni, kterou si nespletete s ničím jiným. Podobné, i když ne tak silné aroma vylučují také listy. Na trhu nebo v obchodě hledejte pevný, rovný kus bez měkkých míst či tmavých skvrn. Čerstvý kořen bývá těžší, protože obsahuje dostatek šťávy.

Jak jíst křen

Křen se málokdy konzumuje samotný. Nejčastěji se strouhá a podává jako ostrý doplněk k pečeným masům, uzeninám nebo rybám. Skvěle ladí s hovězím i vepřovým, protože jeho pálivost umí zvýraznit chuť masa, aniž by ji přebila.

Co udělat z křenu

Kromě klasických omáček a příloh můžete křen zpracovat i do domácího čatní s jablky a cibulí, které skvěle podtrhne sýrové prkénko. Z nastrouhaného křenu a smetany vznikne rychlý krém k pečeným bramborám.

  • Pokud máte rádi ostřejší chuť, zkuste si vyrobit křenovou pastu. Stačí kořen nastrouhat, promíchat s trochou octa a soli a uložit do skleničky. Takto připravený vydrží několik týdnů a můžete ho postupně přidávat do jídel.
  • Přidat ho můžete také do kvašeného zelí, které díky tomu získá patřičný říz.
  • Dokonce i listy křenu se dají využít. Běžně se přidávaly do nakládaných okurek, protože pomáhají udržet jejich křupavost.

Co obsahuje křen

Křen je bohatý na vitamin C a také na glykosid, který se při strouhání štěpí na látky s tzv. fytoncidními účinky, které mu dávají typickou pálivost. Obsahuje i minerály, například vápník, draslík a železo. Díky tomu ho naši předkové používali nejen jako koření, ale i jako domácí prostředek při nachlazení.

Pálivé látky podporují prokrvení a zahřívají organismus, což oceníte hlavně v zimních měsících. Dále křen povzbuzuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a odkašlávání. Proto není divu, že křen patří k tradičním sezonním surovinám, které se objevují na stolech právě na jaře a na podzim.

Kde koupit čerstvý křen

Pokud si ho nepěstujete sami, můžete se po něm poohlédnout na farmářských trzích, kde bývá čerstvý kořen dostupný zejména na podzim. V obchodech jej najdete v oddělení zeleniny, někdy zabalený ve fólii, jindy volně mezi kořeny.

Výhodou nákupu přímo u pěstitelů je, že křen bývá čerstvě vykopaný a má plnou sílu. Doma ho uchovávejte v chladničce, ideálně zabalený ve vlhké utěrce, aby nevysychal. Pokud chcete mít zásobu na delší dobu, nastrouhejte ho a zamrazte – i tak si uchová svou štiplavost.

Zdroje informací: Apetit, NKZ.cz

Recepty

Křenová omáčka z Lokálu
Křenová omáčka z Lokálu
> 120 min
Pečené koleno
Pečené koleno
< 120 min
Bůčková pomazánka
Bůčková pomazánka
> 60 min
Zelný salát s křenem
Zelný salát s křenem
> 60 min
Pečená kolena
> 60 min
Reuben sendvič
Reuben sendvič
< 10 min
Křenová pomazánka
Křenová pomazánka
< 10 min
Ovarová mísa s křenem
Ovarová mísa s křenem
> 120 min
Kvašená zelenina
Kvašená zelenina
< 20 min
Křenová polévka
Křenová polévka
> 60 min
Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem
> 60 min
Pečená vepřová žebírka s jablečným křenem
Pečená vepřová žebírka s jablečným křenem
< 20 min
Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly
Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly
> 60 min
Křenová pomazánka se šunkou
Křenová pomazánka se šunkou
< 10 min
Rostbíf s křenovou remuládou
< 10 min
Křenové bramboráky s křenovou smetanou
Křenové bramboráky s křenovou smetanou
< 60 min
Bramborový salát s křenem a ředkvičkami
Bramborový salát s křenem a ředkvičkami
> 60 min
Rustikální bageta s rostbífem a křenem
Rustikální bageta s rostbífem a křenem
< 10 min
Penne s uzeným a křenovou omáčkou
Penne s uzeným a křenovou omáčkou
< 60 min
Omáčka s růžovým pepřem a křenem
< 20 min
Hovězí salát s křenem
Hovězí salát s křenem
> 60 min
Hovězí hrudí s křenovou krustičkou a mrkvičkami
< 60 min
Hovězí pečeně s hořčično-křenovou šťávou
< 20 min
Vařené hovězí žebro s feferonovou hořčicí a jablečným křenem
< 20 min
Pomazánka z uzené makrely s křenem
Pomazánka z uzené makrely s křenem
< 10 min
Bramborový salát s křenem
< 60 min
Ocásky na pivu s bramborovo-křenovým pyré a cibulkami
Ocásky na pivu s bramborovo-křenovým pyré a cibulkami
> 60 min
Polévka z podmáslí s křenovými šťouchanými bramborami
Polévka z podmáslí s křenovými šťouchanými bramborami
< 20 min
Celerová remuláda v šunkových kornoutcích
Celerová remuláda v šunkových kornoutcích
< 30 min
Řízky plněné křenem
Řízky plněné křenem
< 60 min
Pyré z řepy a křenu
Pyré z řepy a křenu
< 30 min
sendvič
Sendvič se šunkou a křenovým coleslawem
< 60 min
Filátka z pstruha duhového s křenovou omáčkou a kapary
Filátka z pstruha duhového s křenovou omáčkou a kapary
< 30 min
Kapr s vejmrdou
Kapr s vejmrdou
> 60 min
Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou
Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou
> 60 min
Pečený lín s křenovým velouté a červenou řepou
Pečený lín s křenovým velouté a červenou řepou
< 30 min
Opékané brambory s klobáskami a křenovou remuládou
Opékané brambory s klobáskami a křenovou remuládou
< 60 min
Játra s křenovo-kmínovou kaší, cibuládou a prosciuttem
Játra s křenovo-kmínovou kaší, cibuládou a prosciuttem
< 30 min
Krůtí chlebíček s křenem
Krůtí chlebíček s křenem
< 20 min
Křenové želé
Křenové želé
< 60 min
Koleno pečené v pivu se zeleninou a křenovou remuládou
Koleno pečené v pivu se zeleninou a křenovou remuládou
> 120 min
Steak s křenem na toustu
Steak s křenem na toustu
< 10 min
Koblihy s červeným zelím, uzeným a křenem
Koblihy s červeným zelím, uzeným a křenem
> 60 min
Zabijačkový guláš se špekovými knedlíky s kroupami
Zabijačkový guláš se špekovými knedlíky s kroupami
> 120 min
Červené brambory s křenem a crème fraîche
Červené brambory s křenem a crème fraîche
< 25 min

Sdílet kolekci receptů

Křen Jak na to Úroda ze zahrady

Podobné kolekce receptů

Související články

Křen

Křen od záhonu až na talíř: Jak ho pěstovat, skladovat a proměnit v pikantní dobroty

Křen je pro českou kuchyni tím, čím pepř pro francouzskou – malým zázrakem, který dokáže změnit chuť celého jídla. Na zahradě se chová spíše jako plevel, který se rád rozrůstá, a proto je potřeba mu vymezit prostor. V kuchyni se naopak stává všestranným parťákem: od tradiční křenové omáčky přes pikantní jablečný křen až po jemné pomazánky. Jak ho pěstovat, uchovávat, nastrouhat bez slz a využít co nejlépe?