
Křen je pro českou kuchyni tím, čím pepř pro francouzskou – malým zázrakem, který dokáže změnit chuť celého jídla. Na zahradě se chová spíše jako plevel, který se rád rozrůstá, a proto je potřeba mu vymezit prostor. V kuchyni se naopak stává všestranným parťákem: od tradiční křenové omáčky přes pikantní jablečný křen až po jemné pomazánky. Jak ho pěstovat, uchovávat, nastrouhat bez slz a využít co nejlépe?
Křen je nenáročná trvalka, jejíž pikantní výrazná chuť rozzáří mnoho pokrmů. Pěstování zvládnete prakticky na každé zahradě a díky správnému skladování i zpracování vám vydrží čerstvý celé měsíce. Naučte se, jak na to, aby vám křen rostl, neztrácel sílu a v kuchyni dokázal ozvláštnit tradiční i netradiční recepty.
Jak pěstovat křen na zahradě?
Křen (Armoracia) je vytrvalá rostlina, která nejlépe prospívá v dobře prohnojené a vlhké půdě – ideálně by půda měla být lehčí, propustná až písčitohlinitá, bohatá na organické složky (kompost nebo hnůj).
Řízky křenu, silné cca 1–2 cm a dlouhé max. 25 cm, se obvykle vysazují na podzim či na jaře asi 10–30 cm pod povrch půdy. Kořenový řízek umístěte tak, aby byl skloněn pod úhlem cca 45 stupňů a aby špička řízku směřovala vzhůru, tedy tzv. očka by měla rovněž směřovat vzhůru. Řízek pak zahrňte půdou a dobře upěchujte.
Během vegetace se doporučuje pravidelně okopávat, přihnojovat a v suchých dnech zalévat. Půda by měla být vždy vlhká, nikoli přemokřená – křen by začal hnít. Květy rostlinu vysilují, proto je dobré je během léta odstranňovat. Kořeny sklízíme zpravidla na podzim či na jaře druhého nebo třetího roku – jsou již dostatečně vyvinuté a mají nejvyváženější chuť a sílu.
-
Pozor: Křen má tendenci se velmi rychle rozrůstat, je to invazivní rostlina, proto je nutné mu vymezit plochu, na níž může růst.
Jak uchovat čerstvý křen?
Aby křen zůstal čerstvý co nejdéle, je vhodné ho skladovat v chladu a vlhku.
- Pokud ho dáte do misky do lednice, vydrží několik dní, poté začne vysychat.
- Lepší volbou je nádobka s vodou, do níž křen umístěte. Vodu měňte 2x denně.
- Využít můžete i mikrotenový sáček – křen do něj jednoduše vložte a uchovávejte ho v lednici, kde vydrží svěží až několik týdnů.
- Oloupaný kořen křenu můžete také nakrájet (ideálně tak, abyste měli po ruce vždy jednu porci), vložit do mikrotenového sáčku a uchovávat v mrazáku.
- Mrazit můžete i nastrouhaný křen – v takovém případě ho ale promíchejte s citronovou šťávou, aby nezhnědl.
- Křen můžete podobně jako mrkev uchovávat ve vlhkém písku ve sklepě.
- Očištěný, nakrájený nebo nastrouhaný křen lze sušit – musíte však počítat s tím, že křen ztratí výraznou část svého aroma.
Jak nastrouhat křen bez slz?
Slzy při strouhání křenu způsobuje uvolnění látek, které dráždí dýchací cesty (podobně je tomu například u cibule). Slzení může zmírnit některý z těchto tipů:
- Pokud je to možné, pracujte venku – strouhejte křen na terase či balkoně. Nemáte-li tyto možnosti, pak aspoň dobře větrejte a nebojte se sáhnout třeba ani po potápěčských brýlích.
- Pracujte rychle, tím se minimalizuje uvolňování slzotvorných látek.
- Použijte kuchyňského robota, který křen rozmixuje na požadovanou hrubost.
Jak využít křen v kuchyni: Nejen křenová omáčka a nakládání
Křen je v českých kuchyních oblíbená ingredience, která dodává výrazný říz. Čerstvě nastrouhaný je fantastický do omáček, pomazánek nebo jako doplněk k masům. Křen se skvěle kombinuje s jablky, která vyvažují jeho štiplavost – vzniká oblíbený jablečný křen. Dále se přidává do majonézy, zakysané smetany nebo hořčice a může sloužit například jako dresink. Výborný je do salátu Coleslaw, ale i do bramborového salátu či jako pikantní doplněk uzenin a gulášů.
Jak připravit domácí křenovou omáčku?
Základ pro přípravu omáčky spočívá v kombinaci nastrouhaného čerstvého křenu, smetany ke šlehání a dalších surovin, jako jsou vývar, mouka na zahuštění a máslo na zjemnění. Křenová omáčka se často servíruje s hovězím masem, ale výborně chutná k uzenému masu i různým druhům vepřového masa. Vychutnáte si ji ale stejně dobře třeba jen s vejcem uvařeným natvrdo. Jako přílohu můžete zvolit brambory, špekový či houskový knedlík.

Jak nakládat křen?
Křen je nejlépe nakládat na začátku podzimu, to totiž vrcholí jeho sezona. Jeho příprava vám nezabere ani 30 minut a je velmi snadná. Nachystanou křenovou pastu můžete uchovávat v čistých skleničkách – v lednici vydrží asi 1 měsíc, pokud je však zavaříte, máte vystaráno na několik měsíců.
Ingredience: 300 g očištěného křenu, 1 lžička soli, 50 ml octa, 2 lžíce krupicového cukru, 200 ml vody, 100 ml slunečnicového oleje
Postup:
- Vodu s cukrem přiveďte k varu a poté stáhněte z ohně.
- Očištěný křen nakrájejte na menší části a dejte je do mixéru, přilijte ocet a olej, osolte. Vše důkladně promixujte.
- Ke křenové směsi nalijte vodu s cukrem a rozmixujte do požadované pasty.

Jak připravit křen s jablky?
Příprava je velmi jednoduchá. Nastrouhejte očištěný čerstvý křen, smíchejte ho s oloupaným a jádřince zbaveným nastrouhaným jablkem, případně dochuťte citronem nebo octem. Jablko zmírňuje štiplavost křenu a přidává jemnější sladkokyselý tón. Tuto směs lze podávat okamžitě, pro delší trvanlivost ji můžete zavařit.

Jaké jsou zdravotní účinky křenu?
Podle webů jimejinak.cz a rozhlas.cz je křen bohatý na vitaminy C, A, B, minerály jako železo, vápník, draslík, hořčík a fosfor. Dále obsahuje antibakteriální sloučeniny, hořčičné silice, glykosidy a sinigrin, které mohou podporovat imunitu, usnadnit uvolňování hlenu, tlumit infekce dýchacích cest, působit močopudně a podporovat trávení.

Křen si zaslouží místo nejen na zahradě, ale i v kuchyni. Díky své výrazné chuti a širokým možnostem zpracování dokáže povznést obyčejné jídlo na skutečný zážitek.
Zdroj: Apetit, nkz, jimejinak, sever.rozhlas.cz