Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablka ve slaných jídlech: 50 receptů, které dokazují, že ovoce a maso patří k sobě

4. 10. 2025
shutterstock_2452695855.webp
Shutterstock

Podzim i zima patří jablkům – a to nejen v podobě koláčů, štrúdlů nebo kompotů. Jak ukazuje česká tradice i moderní světová kuchyně, tato univerzální surovina má své pevné místo i ve slaných pokrmech. Sladkokyselá chuť jablek skvěle kontrastuje s masem, doplňuje tučnější pokrmy a dokáže osvěžit i jednoduché saláty. Ať už sáhnete po tradiční drůbeži pečené na jablkách, nebo po vepřové krkovici se šalvějí, zaručeně nemůžete šlápnout vedle.

Jablka si většina z nás spojuje hlavně se sladkými moučníky, přitom ve slaných receptech dokážou překvapit ještě víc – dodají masu šťavnatost, salátům křupavý kontrast a omáčkám osvěžující lehkost. Sladkokyselá chuť jablek si rozumí jak s výraznými sýry a bylinkami, tak s vepřovým masem či kachnou. Podívejte se, kde všude se jablka stávají nepostradatelnou ingrediencí a jak dokážou proměnit známé recepty v kulinární zážitek.

Jak jablka proměňují slané pokrmy

Zatímco v dezertech hrají jablka hlavní roli, ve slaných jídlech se stávají sofistikovaným doplňkem. Dodají vláčnost masu, zjemní chuť výrazných ingrediencí – a navíc do pokrmů vnesou svěžest. Nejvíce se hodí odrůdy s jemnou kyselostí – ty se při pečení krásně karamelizují a neztrácí své vlastnosti.

  • Chuť: Jablka zvládnou neutralizovat tučnost masa nebo sýra a skvěle vyváží chutě.
  • Textura: Čerstvé křupavé plátky ozvláštní saláty, zatímco dušené kousky se hodí do pekáčů s masem nebo zeleninou.
  • Univerzálnost: Jablka skvěle fungují v kombinaci s masy (vepřové, kuřecí prsa aj.), sýry, zeleninou (zelí, červená řepa), ale své místo mají i v luštěninových pokrmech.

Jablka ve slaných receptech

Jablka nejsou jen surovinou na štrúdl nebo mošt. V kuchyni se skvěle uplatní v kombinaci s výraznými sýry, do salátů i k masu – od kuřete přes bůček až po kachnu. Umí vyvážit tučnost, zvýraznit chuť bylinek a dodat jídlům zajímavý kontrast.

  • Pečená jablka se sýrem: Jablka vydlabaná a naplněná náplní z výrazných sýrů (například nivy či gorgonzoly), kombinovaná s ořechy, medem a kořením, vytvářejí atraktivní a chutný předkrm nebo přílohu.
  • Kari s jablky: Sladkokyselá chuť jablek se skvěle doplňuje s kořeněnými omáčkami, jako jsou například indická kari jídla, kde jablka přinášejí příjemnou svěžest a vyvažují pikantnost.
  • Saláty s jablky: Plátky čerstvých jablek jsou často přidávány do zeleninových salátů spolu s ořechy, sýry a lehkými zálivkami, což dodává salátům křupavost a zajímavý kontrast chutí. Vyzkoušejte třeba i salát s jablky a slaninou: spojení křupavého ovoce a slaniny potvrzuje, že protiklady se přitahují.
  • Kuře pečené na jablkách: Klasika, která nezklame. Jablka v pekáči udrží kuře šťavnaté a jejich jemná sladkokyselost perfektně ladí s křupavou kůžičkou.
  • Balzamikový bůček s jablky: Tuk bůčku vyžaduje kontrast – a jablka spolu s balzamikem dokážou z hutného masa udělat delikátní záležitost s karamelovým podtónem.
  • Nadívaná kachna se špekovými knedlíky: Jablka jsou součástí nádivky i přílohy. Jejich svěžest odlehčí tučnou kachnu a zjemní celkový dojem z pokrmu.
  • Jablka ve vepřových pokrmech: Tradiční kombinace jako vepřové maso s jablky nebo jablečnou omáčkou je velmi populární i v české kuchyni. Jablka přidávají pokrmům šťavnatost a lehkou ovocnou svěžest.
  • Vepřová roláda se slaninou a jablky: Uvnitř šťavnaté rolády se ukrývá ovocný prvek, který maso zjemní a zároveň mu dodá lehce nasládlý akcent.
  • Pečená krkovice s jablečno-šalvějovou omáčkou: Jablka se zde mění v hladkou omáčku, kterou šalvěj posouvá do elegantní roviny – ideální k tučnějším řezům masa.
  • Masové kuličky s jablky: Do směsi mletého masa se přidávají nastrouhaná jablka, která kuličky skvěle doplní a dodají jim jemně ovocnou chuť.
  • Dýňovo-jablečný koláč se slaným nádechem: Jak se ukazuje, jablka fungují i v kombinaci se zeleninou. V koláči s dýní získají jemnou sladkokyselou notu, která se výborně hodí k bylinkám i sýrům.

Jablka ve slaných pokrmech dokazují, že česká kuchyně nemusí být jen o tradiční kombinaci masa a zelí. Ovoce přináší lehkost, kontrast a hravost. Navíc použití jablek je univerzální: od klasické pečené drůbeže až po moderní saláty nebo odlehčené přílohy.

Zdroj: Apetit

Recepty

‚Česká čína‘ s krůtím masem
‚Česká čína‘ s krůtím masem
< 60 min
Salát s jablky a se slaninou
< 30 min
Špenátový salát s jablky, slaninou a medovo-hořčičnou zálivkou
Špenátový salát s jablky, slaninou a medovo-hořčičnou zálivkou
< 20 min
Těstovinový salát s jablky, sýrem a špenátem
< 20 min
Šunková pomazánka
Šunková pomazánka
< 10 min
Pečená martinská husa
Pečená martinská husa
> 60 min
Salát Waldorf
Salát Waldorf
< 20 min
Sýrové fondue s hruškovicí
Sýrové fondue s hruškovicí
< 45 min
Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí
Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí
< 120 min
Pečená šunka
Pečená šunka
< 120 min
Vajíčkový salát s ředkvičkami
Vajíčkový salát s ředkvičkami
< 20 min
Celerový salát Coleslaw
Celerový salát Coleslaw
< 20 min
Hříšně dobrý bagel
Hříšně dobrý bagel
< 25 min
Kachna s červeným zelím
Kachna s červeným zelím
< 90 min
Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše
Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše
> 60 min
Kachna s červeným zelím, jablkovým pyré a polentou
Kachna s červeným zelím, jablkovým pyré a polentou
> 60 min
Netradičně tradiční vepřo knedlo zelo
Netradičně tradiční vepřo knedlo zelo
> 60 min
Hovězí žebro BBQ s celerovým salátem
Hovězí žebro BBQ s celerovým salátem
< 30 min
Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky
Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky
> 120 min
Králík na jablkách
Králík na jablkách
> 60 min
Dýňová polévka s jablky
Dýňová polévka s jablky
< 30 min
Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky
Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky
> 60 min
Salát s grilovaným kozím sýrem
Salát s grilovaným kozím sýrem
< 30 min
Kapustičková polévka
Kapustičková polévka
< 45 min
veprova panenka
Vepřová panenka v bylinkách s pečenou zeleninou
> 60 min
Ovarová mísa s křenem
Ovarová mísa s křenem
> 120 min
Tousty se sýrem a pórkem & salátkem
Tousty se sýrem a pórkem & salátkem
< 30 min
Pohankový salát s tuňákem
Pohankový salát s tuňákem
< 20 min
Svíčková se žemlovými knedlíky
Svíčková se žemlovými knedlíky
> 60 min
Kančí burger s brusinkami
< 20 min
Pečená husa se zelím, bramborovými knedlíky a jablečnými škvarečky
Pečená husa se zelím, bramborovými knedlíky a jablečnými škvarečky
> 60 min
Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy
Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy
> 60 min
Kuře na másle a bylinkách
Kuře na másle a bylinkách
> 60 min
Kachna na jablkách a hroznech
Kachna na jablkách a hroznech
< 60 min
Grilovaný kozí sýr
Grilovaný kozí sýr
< 25 min
Pečené kuře s nádivkou naruby
Pečené kuře s nádivkou naruby
< 60 min
Vepřové medailonky s houbami a jablky
< 30 min
2x sýrový chléb – s kimči & s jablky a prosciuttem
2x sýrový chléb – s kimči & s jablky a prosciuttem
< 30 min
Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly
Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly
> 60 min
Salát s topinambury a jablky
Salát s topinambury a jablky
< 20 min
Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem
> 60 min
Kuře pečené na jablkách
Kuře pečené na jablkách
> 60 min
Krkovice se zelným salátem
Krkovice se zelným salátem
> 60 min
Křupavý čočkový salát
Křupavý čočkový salát
< 20 min
Kapustové karbanátky s jablečnou kaší
< 60 min
Opékané kotlety se skořicovými jablky
Opékané kotlety se skořicovými jablky
< 60 min
Polévka s pórkem a fenyklem
Polévka s pórkem a fenyklem
< 60 min
zeleninové kari
Zeleninové kari s jablkem
> 60 min
Vepřové kotlety na cideru s jablky a celerem
Vepřové kotlety na cideru s jablky a celerem
< 20 min
Jablečná polévka s krutony
Jablečná polévka s krutony
< 50 min

Sdílet kolekci receptů

jablka sezona slané pečení

Podobné kolekce receptů