Nová registrace Zapomenuté heslo

Od lednice po sklep: Praktické fígle, jak uchovat jablka celé měsíce a využít je na koláče, pyré i cider

25. 9. 2025
Shutterstock

Šťavnaté, křupavé a voňavé – jablko je ovoce, které nás provází od léta až do zimy. Jenže zatímco některé odrůdy zmizí během pár dnů, jiné dokážou v chladném sklepě vydržet celé měsíce. V lednici mají svá pravidla, v bedýnkách ve sklepě zase jiná. A pokud se přece jen začne zásoba povážlivě kupit, můžete z nich vykouzlit štrúdl, mošt, pyré nebo třeba křížaly. Jak tedy zajistit, aby jablka nepřišla nazmar?

Jablka jsou jedno z nejrozšířenějších a nejvíce využívaných druhů ovoce. Mají různorodé odrůdy (letní, podzimní, zimní), které se mohou velmi výrazně lišit chutí, pevností dužiny, sladkostí či kyselostí. Některé odrůdy se hodí spíše k přímé konzumaci, jiné lépe vydrží skladování, jsou dobrou surovinou pro pečení, přípravu moštů, pyré apod.

Jak dlouho vydrží jablka v lednici?

Obecně platí, že jablka vydrží v lednici přibližně měsíc až dva, ale záleží na odrůdě. Letní odrůdy (typická je pro ně tenčí slupka, jsou šťavnatější) mají kratší trvanlivost. Klíčové je skladovat jen zdravá jablka, bez poškození, před uložením je neomývat, uchovávat při nízké teplotě a vyšší vlhkosti – proto je v lednici uložte do šuplíku na zeleninu, kde jsou podmínky nejvhodnější.

  • TIP: Jablka uvolňují etylen, který urychluje dozrávání, ale i kažení jiného ovoce či zeleniny. Proto by se neměla skladovat s plody, které rychle podléhají zkáze.

Jak správně uskladnit jablka?

Ideálním místem pro skladování jablek je správně připravený sklep.

  • Vyberte jen zdravá, nepoškozená jablka (bez nárazů, prasklin či hniloby).
  • Nespoléhejte na plastové sáčky, které nevětrají, jablka v nich začnou plesnivět. Ideální jsou bedny či přepravky s prodyšnými stěnami, například dřevěné lísky. Jablka skladujte v jednotlivých vrstvách, dávejte pozor na otlaky.
  • Teplota prostředí, kde budete jablka uskladňovat, by se měla pohybovat kolem 4–7 °C, v místnosti by mělo být chladno, ale ne mráz. Vlhkost vzduchu je ideální poměrně vysoká, kolem 80–90 % (nižší vlhkost způsobuje vysychání, vyšší plesnivění).
  • Zvolte temné místo a zároveň dobře větratelný prostor, aby se předešlo hromadění vlhkosti a plísním.
  • Jablka neskládejte příliš nahusto, ideálně jednu vrstvu, aby se nepomačkala.
  • Jablka jednou za čas zkontrolujte a odstraňte poškozené plody, jinak se pokazí i ty kolem.

Jak zpracovat jablka na zimu?

Mimo uskladnění čerstvých jablek například v dřevěných lískách či plastových přepravkách v chladnějším sklepě, existují i další možnosti, které s sebou nesou různé výhody.

  • Skladování čerstvých plodů: Ideální je skladovat jablka v chladných, tmavých a dobře větraných prostorách (sklepy, chladné nevytápěné místnosti) při teplotě kolem 4–7 °C a vlhkosti okolo 80–90 %. Měli byste však vědět, že podzimní odrůdy vydrží uskladnění jen pár měsíců, zatímco většina zimních odrůd zvládne přečkat mnohem déle. Vhodné na skladování jsou odrůdy jako Idared, Rubín, Golden Delicious, Rubinola, Topaz apod.
  • Mražení: Jablka zbavte jádřince, případně je můžete i oloupat. Nastrouhejte je a uchovávejte v dobře uzavřené nádobě. Jablka můžete i nakrájet na menší kousky – ty rozložte na tác v jedné vrstvě, aby k sobě nepřimrzly, a dejte je předmrazit, poté je uchovávejte v mrazicích sáčcích či dózách. Takto předmrazené kousky se budou lépe oddělovat. Zmrazená jablka jsou vhodná na pečení.
  • Zavařování: Jablka můžete také zavařit. Zbavte je jádřince, případně je oloupejte. Můžete je nastrouhat na hrubém struhadle, případně nakrájet na menší kousky. Sklenice neplňte až po okraj. Jablka se obvykle zavařují po dobu 20–25 min. při teplotě 90 °C.
  • Sušení: Jablka zbavte jádřince, nakrájejte je na tenké plátky (cca 2–3 mm). Sušit můžete v elektrické troubě s pootevřenými dvířky při teplotě 50–60 °C – jakmile začnou plátky jablek sesychat, zvyšte teplotu na 70 °C. V sušičce na ovoce sušte jablka při teplotě 55–60 °C po dobu 7–8 hodin. Během sušení plátky otáčejte, aby vyschly rovnoměrně. Usušené a vychladlé křížaly skladujte v suchu a temnu.
  • Další skladování: Z jablek můžete připravit i kompot či pyré, které lze také zavařit.

Jaké jsou nejlepší odrůdy jablek na pečení?

Pro pečení jsou nejvhodnější odrůdy s pevnou texturou, které při tepelné úpravě drží tvar, mají vyváženou chuť a neobsahují tolik vody.

  • TIP: V českých zahradnických zdrojích jsou pro pečení často zmiňovány odrůdy typu Granny Smith, Golden Delicious, Gala, Jonagold či Rubín.

Jak připravit domácí jablečný štrúdl?

Klasický tažený štrúdl vyžaduje jen pár ingrediencí, které většinou máte doma: hladkou mouku, olej, ocet, sůl a vodu. Z těchto surovin připravte těsto, vyválejte ho na co nejtenčí plát, který se plní náplní z nastrouhaných jablek, skořice a cukru. Do náplně můžete přidat i rozinky či ořechy. Štrúdl je potřeba dobře zabalit, aby náplň nevytekla. Povrch se potírá máslem či rozšlehaným vejcem. Upečený štrúdl má krásně zlatavou barvu. Kromě taženého těsta lze použít i listové (výborné je domácí, ale nebojte se sáhnout po kvalitním kupovaném) nebo tvarohové. Stačí si jen vybrat z naší nabídky:

Jak připravit jablečný koláč?

Postupů, příprav a vlastně i samotných jablkových koláčů je nespočet. Můžete si vybrat jablkové buchty na plech, oblíbený Tarte Tatin, kombinace jablek s tvarohem, se skořicí, ořechy apod. Jako základ se hodí piškotové, ale i linecké či křehké máslové těsto. Koláče můžete doplnit drobenkou, ale výborně chutnají i ty bez ní. Většinou platí, že se oloupaná a jádřince zbavená jablka nastrouhají či nakrájejí na plátky nebo drobné kostičky, obvykle se smíchají s cukrem, skořicí apod. Někdy se přidává i trocha citronové šťávy. V některých receptech se jablka předem krátce podusí. Inspirovat se můžete našimi 30 recepty na jablečné koláče z různých koutů světa:

Jak připravit jablečné pyré?

Jablečné pyré se připravuje z oloupaných, nakrájených jablek, které se vaří v malé vrstvě vody s přídavkem cukru a citronové šťávy. Některé recepty přidávají pro vůni koření jako skořice, badyán, muškátový oříšek nebo hřebíček. Po rozvaření se jablka rozmixují do hladka.

  • Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a stopky a nakrájejte je na menší kousky.
  • Poduste je s trochou vody, často se přidává cukr a koření (např. skořice) podle chuti. Duste do měkka.
  • Směs po dovaření rozmixujte či protlačte přes síto (podle požadované struktury).
  • Pokud chcete uchovat pyré na zimu, lze ho zavařit ve sklenicích nebo zamrazit.

Jablečné pyré

Jablečné pyré

< 60 min
4.5(45x)
Přečíst recept

Jak připravit jablečný mošt?

Jablečný mošt je skvělá volba, jak využít jablka. Děti ho milují, takže do nich dostanete potřebné vitaminy, aniž byste je museli dlouze nutit. Navíc ho snadno připravíte i doma, aniž byste potřebovali speciální vybavení.

  • Jablka omyjte, odstraňte stopky, jádřinec apod., vykrojte nahnilá či poškozená místa.
  • Jablka rozmixujte, případně nastrouhejte či nadrťte pomocí drtiče.
  • Směs propasírujte přes jemné síto nebo plátýnko – někdy v moštu zůstane tzv. kal, který není na závadu.
  • Čerstvý mošt skladujte krátce, pokud není konzervován, dlouho nevydrží.

TIP: Mošt můžete konzervovat, vhodné je zavaření, ale i zmrazení.

Jak připravit jablečný cider?

Cider je alkoholický nápoj připravený z jablečného moštu, základ přípravy je tedy stejný jako u moštu.

  • Čerstvý mošt nalijte do demižonu a nechejte ho kvasit za pomoci specializovaných kvasinek pro alkoholické kvašení. Cider kvasí až několik měsíců.
  • Po skončení kvašení můžete cider přefiltrovat, případně ještě nechat dozrát (například v sudu). Poté ho můžete lahvovat a uchovávat.

Jaké jsou zdravotní výhody jablek?

Podle webu nzip.cz jsou jablka dobrým zdrojem vlákniny. Vláknina pomáhá trávení, podporuje zdravou činnost střev a může pomoci při zácpě. Jablka také obsahují vitaminy (např. vitamin C), minerály (draslík, hořčík atd.) a antioxidanty. Jablka také mohou pomoci regulovat hladinu cholesterolu.

Pokud si dáte práci se správným skladováním a pravidelnou kontrolou, odmění se vám jablka dlouhou trvanlivostí a stálou chutí. A když přece jen nastane chvíle, kdy je potřeba zužitkovat větší zásobu, otevře se široká paleta možností a receptů – od sladkých moučníků přes pyré a mošt až po cider. Díky tomu se jablka právem řadí k nejpraktičtějším plodům, které si můžete doma uchovat.

Zdroj: Apetit, nkznzip

Doporučujeme článek s videem

Křehký jablkový štrúdl z jogurtového těsta: Křupavé ořechy, sladké rozinky a voňavá skořice v dokonalé harmonii každého sousta

Sdílet článek

Jablka Jablečné koláče Sezona Skladování potravin Podzim Úroda ze zahrady Úroda ze sadu Tipy pro domácnost

Související články