Nová registrace Zapomenuté heslo

50 rozmanitých receptů z hovězího masa: Připravte dokonale šťavnaté steaky, pomalé guláše i luxusní carpaccio jako od šéfkuchaře

8. 9. 2025
shutterstock_2483091111.jpg
Shutterstock

Hovězí maso patří k základním pilířům kuchyní po celém světě. Vyniká výraznou chutí, pevnou strukturou a nespočtem možností přípravy – od šťavnatých steaků přes pomalu tažené guláše až po delikátní carpaccio. Ne každá část se ale hodí na všechny způsoby zpracování. Právě v tom spočívá kouzlo hovězího: nabídne kulinářům jemné svíčkové plátky i tužší přední maso, které se při dlouhém vaření promění v lahodný základ vývarů a omáček.

Hovězí maso patří mezi nejoblíbenější druhy masa nejen v české, ale i světové kuchyni. Je ceněné pro svou výraznou chuť, pevnou strukturu a široké možnosti využití. Ne každá část se však hodí na stejnou úpravu. Také kvalita hovězího masa se liší. Závisí mimo jiné na plemeni, věku zvířete a způsobu krmení i chovu obecně.

Rozdělení hovězího podle částí a kuchyňského využití

V české kuchyni se maso tradičně dělí na přední (více namáhané, tužší části) a zadní (méně namáhané, jemnější části).

Nejjemnější poklady: Svíčková, kýta a roštěnec

  • Svíčková: Nejjemnější, nejkřehčí část masa s minimem tuku, ideální pro steaky. Vyzkoušejte tzv. T-bone steak, tedy steak uprostřed rozdělený kostí ve tvaru písmene T, kde je na jedné straně svíčková, na druhé nízký roštěnec.
  • Roštěnec: Dělí se na vysoký, který je křehký, šťavnatý, výborný na steaky, pečení, dušení i grilování, a nízký, ten bývá libovější, ideální pro minutkovou úpravu, grilování i rostbíf.
  • Kýta: Velmi libová, dává se péct i dusit. Vnitřně se dělí na ořech (skvělý na guláš či pečeni), vrchní a spodní šál (vrchní šál je šťavnatý, vhodný na steak, ragú či roládu; spodní šál se připravuje spíše dušením) a květovou špičku (připravují se z ní lahůdky jako rumpsteak, carpaccio, rostbíf).

Přední maso: Tužší, ale chuťově výrazné

  • Plec: Obsahuje méně tuku i vaziva a dává se nejčastěji dusit. Hovězí plec se dělí na tři části, přičemž kulatá plec se označuje jako falešná svíčková. Dalšími částmi jsou vysoká a loupaná plec.
  • Krk: Jeho svalová vlákna jsou tužší, využívá se k dušení, pečení nebo se mele na přípravu hamburgerů.
  • Žebra: U nich dominuje silná chuť a vůně. Nejlépe se připravují pomalu (pečení, dušení, vaření i grilování), výtečná jsou také do vývaru.
  • Hrudí: Je plné vaziva, proto se hodí ideálně do vývarů nebo ragú, na pomalé dušení, pečení, vaření či uzení.

Delikatesy: Pupek, kližka, líčka

  • Pupek: Tato chutná část břicha se dělí se na flank steak, hanger steak a flap steak. Zejména flank steak je výborný na rychlou minutkovou přípravu. Pupek také skvěle chutná k tradičním omáčkám a hodí se jak k pečení, tak k dušení.
  • Kližka: Obsahuje hodně kolagenu, po dlouhém vaření nabývá jemnosti, ideální na guláše nebo bohaté vývary.
  • Líčka: Chuťově výrazná, přesto libová a šťavnatá, nejlepší jsou po dlouhém dušení – používají se na přípravu guláše, ragú nebo na hovězí na víně.

Hovězí maso patří k nejhodnotnějším druhům masa – je výborným zdrojem bílkovin, železa a dalších minerálů. Jeho výživová hodnota záleží i na konkrétní části, přičemž libové kousky nabízejí nadstandardní poměr proteinů k tuku.

Zdroj: Apetit

Recepty

Flank steak se salátem z rajčat a červené cibule podle Zdeňka Pohlreicha z kuchařky Na grilu
Flank steak se salátem z rajčat a červené cibule podle Zdeňka Pohlreicha
< 25 min
Hovězí pečeně na víně
Hovězí pečeně na víně
> 120 min
Steak se smetanovo-hořčičnou omáčkou
Steak se smetanovo-hořčičnou omáčkou
< 25 min
Hovězí po burgundsku
Hovězí po burgundsku
> 120 min
Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší
Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší
> 120 min
Klasická hovězí pečeně
Klasická hovězí pečeně
> 120 min
Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem
Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem
> 60 min
Hovězí na česneku se špenátem
Hovězí na česneku se špenátem
> 60 min
Pikantní hovězí guláš s chilli
Pikantní hovězí guláš s chilli
> 120 min
znojemska hovezi pecene
Znojemská hovězí pečeně
> 120 min
Hovězí guláš
Hovězí guláš podle Ondřeje Slaniny
> 60 min
Hovězí plátky na houbách
Hovězí plátky na houbách
< 75 min
Hovězí carpaccio [karpačo]
Hovězí carpaccio [karpačo]
< 20 min
Klasický hovězí vývar
Klasický hovězí vývar
> 60 min
Rajská omáčka s hovězím masem
Rajská omáčka s hovězím masem
< 90 min
Hovězí na česneku
Hovězí na česneku
< 120 min
Hovězí burritos
Hovězí burritos
< 25 min
Hovězí bourguignon
Hovězí bourguignon
> 120 min
Hovězí s koprovou omáčkou
Hovězí s koprovou omáčkou
< 120 min
Mleté hovězí maso zapečené v těstě
Mleté hovězí maso zapečené v těstě
< 90 min
Hovězí na houbách
> 60 min
Hovězí loupaná plec v mrkvi
Hovězí loupaná plec v mrkvi
< 120 min
Hovězí jazyk po pekingsku
Hovězí jazyk po pekingsku
> 120 min
Hovězí biftek
Hovězí biftek
< 30 min
Dušené hovězí po italsku
Dušené hovězí po italsku
> 120 min
Hovězí žebro BBQ s celerovým salátem
Hovězí žebro BBQ s celerovým salátem
< 30 min
Dušené hovězí carbonnade
Dušené hovězí carbonnade
< 30 min
Hovězí & brokolice ve woku
Hovězí & brokolice ve woku
< 45 min
Polévka z hovězí oháňky
Polévka z hovězí oháňky
> 120 min
Pomalu pečené hovězí na balzamiku
Pomalu pečené hovězí na balzamiku
> 60 min
Hovězí maso po asijsku s mátou a koriandrem
Hovězí maso po asijsku s mátou a koriandrem
< 30 min
Hovězí empanadas
Hovězí empanadas
< 120 min
Hovězí ragú s dýní
Hovězí ragú s dýní
< 120 min
Hovězí pupek se žampionovou omáčkou
Hovězí pupek se žampionovou omáčkou
> 120 min
Hovězí maso se sušenými rajčaty a rozmarýnem
Hovězí maso se sušenými rajčaty a rozmarýnem
> 60 min
Hovězí karbanátky s nivou
Hovězí karbanátky s nivou
< 60 min
Hovězí líčka na pivě
Hovězí líčka na pivě
> 120 min
Hovězí nudličky po čínsku
Hovězí nudličky po čínsku
< 30 min
Hovězí nudličky v pikantní horčičné marinádě
Hovězí nudličky v pikantní horčičné marinádě
< 60 min
Hovězí polévka s morkovými knedlíčky
Hovězí polévka s morkovými knedlíčky
> 60 min
Hovězí keftedes
Hovězí keftedes
< 60 min
Pomalu pečené hovězí
Pomalu pečené hovězí
> 120 min
Thajská hovězí polévka s kokosovým mlékem
< 60 min
Hovězí guláš s červenou řepou
Hovězí guláš s červenou řepou
> 60 min
Hovězí na víně s brusinkami
Hovězí na víně s brusinkami
> 60 min
Pappardelle s hovězím a tyrolským špekem
< 60 min
Špízy hovězí a cuketa
Špízy hovězí a cuketa
< 30 min
Hovězí srdíčko na houbách a škvarkové brambory
Hovězí srdíčko na houbách a škvarkové brambory
> 60 min
Dušené hovězí s fazolovou kaší
Dušené hovězí s fazolovou kaší
> 60 min
Dušené hovězí s fazolemi a paprikami
Dušené hovězí s fazolemi a paprikami
> 60 min

Doporučujeme recept s videem

Polévka z hovězího žebra s kimči

Sdílet kolekci receptů