Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaná revoluce ve vaší kuchyni! 50 nečekaných způsobů, jak proměnit mrkev v hlavní hvězdu – od křupavých chipsů po sofistikované slané koláče

18. 8. 2025
shutterstock_677724556.jpg
Shutterstock

Zapomeňte na to, že mrkev patří jen do polévky nebo do sladkého dortu. Tahle kořenová zelenina dokáže pozvednout každé jídlo a může se stát královnou mnoha pokrmů – přidá jemný nasládlý tón, zvýrazní chuť koření a rozzáří talíř svou barvou. Připravte se na kulinární revoluci, kde mrkev hraje prim.

Nasládlou chuť i křupavou texturu mrkve vítáme třeba v mrkvovém dortu, ale její kouzlo se ukazuje i ve slaných úpravách. Přirozená šťavnatost, zemitá nasládlost a nádherná barva ji dělají skvělým partnerem pro slané recepty – a využijete je po celý rok.

Proč je mrkev ve slané kuchyni taková hvězda?

Mrkev má ve slaných jídlech mnohem větší potenciál, než si většina lidí myslí. Dokáže zjemnit pikantní omáčky i zvýraznit chuť koření. Díky schopnosti měnit texturu od jemného pyré po křupavé chipsy se snadno přizpůsobí každému receptu.

  • Sladká i zemitá – mrkev vyniká širokým spektrem chutí: dokáže dodat jemně nasládlý tón, ale také zvýraznit pikantnost koření.
  • Přizpůsobivá textura – od měkkého pyré až po křupavou fritovanou verzi, vždy přidá zajímavý kontrast.
  • Všestranná a nenáročná – můžete ji přidat do koláče, palačinek, ragú i do bufetových pochoutek.

Jak si vychutnat mrkev ve slaných pokrmech

Mrkev nemusí být jen sladkou složkou do dortů a moučníků – ve slaných pokrmech dokáže překvapit svou nasládlostí, barvou i schopností skvěle doplnit, podtrhnout i zjemnit výrazné ingredience.

  • Mrkev s cizrnou po marocku: Aromatická bezmasá klasika plná exotických chutí – to je dušená mrkev s cizrnou a kořením, jako je římský kmín, koriandr, paprika i kajenský pepř. Chuť doladíte citronovou šťávou. Podává se s kuskusem a fetou. Ideální je tento pokrm jako lehká večeře.
  • Mrkvová slaná palačinka: Řešení pro rychlou slanou snídani nebo lehké hlavní jídlo. Těsto se připravuje z cizrnové a hladké mouky, mrkve, vajec a mléka. Dochucené je jen solí a pepřem.
  • Pórkový koláč s hořčicí a mrkví: Slaný koláč s křehkým těstem vás nadchne. Hlavní roli v něm hrají tenké špalíčky mrkve, pórek, hořčice (kombinace dijonské a hrubozrnné), zakysaná smetana či crème fraîche. Můžete ho servírovat teplý i studený, ideální je také jako součást párty stolů.
  • Smažené mrkvové lupínky s římským kmínem: Jednoduchá, ale ohromně návyková slaná pochoutka. Tenké plátky mrkve (nakrájené nejlépe na mandolíně) osmažte dozlatova a posypejte římským kmínem a vločkovou solí. Perfektně se hodí jako zdravější alternativa chipsů.
  • Salát z pečené mrkve s quinoou a ořechy: Ideální zimní příloha nebo předkrm. Teplá pečená mrkev se skvěle kombinuje a doplňuje s quinoou, brusinkami a praženými ořechy – užijte si lahodné sladko-slané duo chutí.

Tipy & triky: Využijte mrkev naplno

Mrkev rozhodně není jen obyčejná kořenová zelenina do polévky – když víte, jak na ni, dokáže v kuchyni zářit v hlavní roli a skvěle ladí s kořením i různými texturami.

  • Experimentujte s kořením – koriandr, kmín, paprika, zázvor, římský kmín i kajenský pepř ukazují, že mrkev skvěle zvládne i intenzivní chutě.
  • Textury hrají roli – zkombinujte křupavé textury (lupínky) s jemnými (palačinka) a měkkými (dušené). Doplňte mrkvový krém o křupavé elementy v podobě oříšků či semínek. Naopak mrkvový chips může hrát významnou roli jako křupavý prvek třeba v dýňovém krému.
  • Vizualita navíc – barevně výrazná mrkev krásně oživí jakýkoli pokrm, od koláče po dip. Nebojte se proto mrkev využívat do sladkých i slaných pokrmů, pozvedne obojí.

Díky sladké zemité chuti a univerzálnímu využití se z mrkve může stát nečekaný tahoun vašeho jídelníčku – a to po celý rok. Stačí jí dát šanci zazářit mimo tradiční polévky a dorty a objevíte desítky nových způsobů, jak ji proměnit v kulinární překvapení.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Mrkev s cizrnou po marocku
Mrkev s cizrnou po marocku
< 50 min
Mrkvové palačinky se sýrem tikka masala
Mrkvové palačinky se sýrem tikka masala
< 45 min
Mrkvová slaná palačinka
Mrkvová slaná palačinka
< 60 min
Pórkový koláč s hořčicí a mrkví
Pórkový koláč s hořčicí a mrkví
< 60 min
Smažené mrkvové lupínky s římským kmínem
Smažené mrkvové lupínky s římským kmínem
< 10 min
Salát s quinoou a pečenou mrkví
< 20 min
Pikantní zeleninové karbanátky s mrkvovou raitou
Pikantní zeleninové karbanátky s mrkvovou raitou
< 50 min
Mrkvovo-čočková polévka s koriandrovým pestem
Mrkvovo-čočková polévka s koriandrovým pestem
> 60 min
Dušená mrkev s hráškem, šťouchanými bramborami a šunkou
Dušená mrkev s hráškem, šťouchanými bramborami a šunkou
< 45 min
Křupavé kuře se zelím a mrkví
Křupavé kuře se zelím a mrkví
< 50 min
Pečené kuře po asijsku
Pečené kuře po asijsku
> 60 min
Těstoviny s omáčkou z pečené mrkve
Těstoviny s omáčkou z pečené mrkve
< 60 min
Mrkvové rizoto s glazovanou mrkvičkou
Mrkvové rizoto s glazovanou mrkvičkou
< 60 min
Polévka s bílými fazolemi a uzeným
Polévka s bílými fazolemi a uzeným
< 15 min
Vepřové kotlety s mrkvovo-pastinákovou kaší
Vepřové kotlety s mrkvovo-pastinákovou kaší
< 75 min
Placičky ze slzovky
Placičky ze slzovky
> 60 min
Fazolky po řecku (fasolakia)
Fazolky po řecku (fasolakia)
Zimní kuřecí krém
Zimní kuřecí krém
> 60 min
Koleno pečené v pivu se zeleninou a křenovou remuládou
Koleno pečené v pivu se zeleninou a křenovou remuládou
> 120 min
Pečená zelenina s kuřetem a quinoou
Pečená zelenina s kuřetem a quinoou
< 60 min
Kachní prsa se salátem z pečené mrkve
Kachní prsa se salátem z pečené mrkve
< 50 min
Savojská bramboračka
Savojská bramboračka
< 45 min
Placky tří barev
Placky tří barev
< 45 min
Pytt i panna (švédský miš-maš)
Pytt i panna (švédský miš-maš)
< 60 min
Zeleninové sušenky
Zeleninové sušenky
< 30 min
Červená polévka s jáhlami
Červená polévka s jáhlami
< 25 min
Vepřová kýta v mrkvi
Vepřová kýta v mrkvi
> 120 min
 Asijské smažené mrkvové koule
Asijské smažené mrkvové koule
< 30 min
Slovácká zeleninová polévka
Slovácká zeleninová polévka
< 30 min
Pečené hovězí maso s celerovými hranolky a mrkvovým kečupem
Pečené hovězí maso s celerovými hranolky a mrkvovým kečupem
< 90 min
Mrkvové burgery
Mrkvové burgery
< 75 min
Mrkvový koláč s ořechy
Mrkvový koláč s ořechy
< 45 min
Polévka minestrone
Polévka minestrone
< 60 min
,Konvicové‘ nudle s lososem a okurkou
,Konvicové‘ nudle s lososem a okurkou
< 15 min
Mrkvová polévka
Mrkvová polévka
< 45 min
Kuřecí chow mein
Kuřecí chow mein
< 30 min
Boloňská omáčka s extra krémovou polentou
Boloňská omáčka s extra krémovou polentou
> 120 min
Pečené kuře v láku s mrkví a hráškem
Pečené kuře v láku s mrkví a hráškem
> 60 min
Duhový salát s tempehem a mrkvovou zálivkou s misem
Duhový salát s tempehem a mrkvovou zálivkou s misem
< 60 min
Pečené kuličky se zeleninou
Pečené kuličky se zeleninou
< 45 min
Fazolové placičky
Fazolové placičky
< 60 min
Ragú s pečenými bramborami
Ragú s pečenými bramborami
< 60 min
Zeleninová polévka s kuřátkem
Zeleninová polévka s kuřátkem
< 60 min
Krájený steak na zelném salátu s mrkví a řepou
Krájený steak na zelném salátu s mrkví a řepou
< 60 min
Terijaki žebírka s rýží a nakládanou zeleninou
Terijaki žebírka s rýží a nakládanou zeleninou
> 60 min
Mrkvová polévka s koriandrem & kořeněné krutony z pity
Mrkvová polévka s koriandrem & kořeněné krutony z pity
< 60 min
Hustá polévka s fazolemi a kousky lasagní
Hustá polévka s fazolemi a kousky lasagní
< 60 min
Vepřové ossobuco s křenovou gremolatou a šťouchanými brambory
Vepřové ossobuco s křenovou gremolatou a šťouchanými brambory
> 60 min
Kapverdský národní pokrm
Připravte si kapverdský národní pokrm v pohodlí vaší kuchyně!
Opilá zvěřina se sýrovou polentou
Opilá zvěřina se sýrovou polentou
> 60 min

Doporučujeme článek s videem

Nejjednodušší krémová mrkvová polévka: Jemné a lahodné jídlo, které zvládnete připravit za pár minut

Sdílet kolekci receptů

mrkev kořenová zelenina sezona

Podobné kolekce receptů

Související články

Diana Mozoláková sbírá bylinky po celý rok

„Natě podzimní zeleniny do koše nepatří. Připravujete se o cenné a levné vitamíny,“ říká Diana Mozoláková, autorka blogu Divoká strava

Natě kořenové zeleniny často končí v odpadu, ale to je velká škoda. Už naši moudří předkové věděli, že třeba ta mrkvová, řepová nebo celerová jsou plné vitamínů a výjimečné chuti. O tom, jak natě zpracovat, uchovat na zimu a zároveň proměnit v chutnou a zdravou součást našeho jídelníčku, jsme si povídali s Dianou Mozolákovou, autorkou blogu Divoká strava.