Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaná revoluce ve vaší kuchyni! 50 nečekaných způsobů, jak proměnit mrkev v hlavní hvězdu – od křupavých chipsů po sofistikované slané koláče

18. 8. 2025
shutterstock_677724556.jpg
Shutterstock

Zapomeňte na to, že mrkev patří jen do polévky nebo do sladkého dortu. Tahle kořenová zelenina dokáže pozvednout každé jídlo a může se stát královnou mnoha pokrmů – přidá jemný nasládlý tón, zvýrazní chuť koření a rozzáří talíř svou barvou. Připravte se na kulinární revoluci, kde mrkev hraje prim.

Nasládlou chuť i křupavou texturu mrkve vítáme třeba v mrkvovém dortu, ale její kouzlo se ukazuje i ve slaných úpravách. Přirozená šťavnatost, zemitá nasládlost a nádherná barva ji dělají skvělým partnerem pro slané recepty – a využijete je po celý rok.

Proč je mrkev ve slané kuchyni taková hvězda?

Mrkev má ve slaných jídlech mnohem větší potenciál, než si většina lidí myslí. Dokáže zjemnit pikantní omáčky i zvýraznit chuť koření. Díky schopnosti měnit texturu od jemného pyré po křupavé chipsy se snadno přizpůsobí každému receptu.

  • Sladká i zemitá – mrkev vyniká širokým spektrem chutí: dokáže dodat jemně nasládlý tón, ale také zvýraznit pikantnost koření.
  • Přizpůsobivá textura – od měkkého pyré až po křupavou fritovanou verzi, vždy přidá zajímavý kontrast.
  • Všestranná a nenáročná – můžete ji přidat do koláče, palačinek, ragú i do bufetových pochoutek.

Jak si vychutnat mrkev ve slaných pokrmech

Mrkev nemusí být jen sladkou složkou do dortů a moučníků – ve slaných pokrmech dokáže překvapit svou nasládlostí, barvou i schopností skvěle doplnit, podtrhnout i zjemnit výrazné ingredience.

  • Mrkev s cizrnou po marocku: Aromatická bezmasá klasika plná exotických chutí – to je dušená mrkev s cizrnou a kořením, jako je římský kmín, koriandr, paprika i kajenský pepř. Chuť doladíte citronovou šťávou. Podává se s kuskusem a fetou. Ideální je tento pokrm jako lehká večeře.
  • Mrkvová slaná palačinka: Řešení pro rychlou slanou snídani nebo lehké hlavní jídlo. Těsto se připravuje z cizrnové a hladké mouky, mrkve, vajec a mléka. Dochucené je jen solí a pepřem.
  • Pórkový koláč s hořčicí a mrkví: Slaný koláč s křehkým těstem vás nadchne. Hlavní roli v něm hrají tenké špalíčky mrkve, pórek, hořčice (kombinace dijonské a hrubozrnné), zakysaná smetana či crème fraîche. Můžete ho servírovat teplý i studený, ideální je také jako součást párty stolů.
  • Smažené mrkvové lupínky s římským kmínem: Jednoduchá, ale ohromně návyková slaná pochoutka. Tenké plátky mrkve (nakrájené nejlépe na mandolíně) osmažte dozlatova a posypejte římským kmínem a vločkovou solí. Perfektně se hodí jako zdravější alternativa chipsů.
  • Salát z pečené mrkve s quinoou a ořechy: Ideální zimní příloha nebo předkrm. Teplá pečená mrkev se skvěle kombinuje a doplňuje s quinoou, brusinkami a praženými ořechy – užijte si lahodné sladko-slané duo chutí.

Tipy & triky: Využijte mrkev naplno

Mrkev rozhodně není jen obyčejná kořenová zelenina do polévky – když víte, jak na ni, dokáže v kuchyni zářit v hlavní roli a skvěle ladí s kořením i různými texturami.

  • Experimentujte s kořením – koriandr, kmín, paprika, zázvor, římský kmín i kajenský pepř ukazují, že mrkev skvěle zvládne i intenzivní chutě.
  • Textury hrají roli – zkombinujte křupavé textury (lupínky) s jemnými (palačinka) a měkkými (dušené). Doplňte mrkvový krém o křupavé elementy v podobě oříšků či semínek. Naopak mrkvový chips může hrát významnou roli jako křupavý prvek třeba v dýňovém krému.
  • Vizualita navíc – barevně výrazná mrkev krásně oživí jakýkoli pokrm, od koláče po dip. Nebojte se proto mrkev využívat do sladkých i slaných pokrmů, pozvedne obojí.

Díky sladké zemité chuti a univerzálnímu využití se z mrkve může stát nečekaný tahoun vašeho jídelníčku – a to po celý rok. Stačí jí dát šanci zazářit mimo tradiční polévky a dorty a objevíte desítky nových způsobů, jak ji proměnit v kulinární překvapení.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Mrkev s cizrnou po marocku
Mrkev s cizrnou po marocku
< 50 min
Mrkvové palačinky se sýrem tikka masala
Mrkvové palačinky se sýrem tikka masala
< 45 min
Mrkvová slaná palačinka
Mrkvová slaná palačinka
< 60 min
Pórkový koláč s hořčicí a mrkví
Pórkový koláč s hořčicí a mrkví
< 60 min
Smažené mrkvové lupínky s římským kmínem
Smažené mrkvové lupínky s římským kmínem
< 10 min
Salát s quinoou a pečenou mrkví
< 20 min
Pikantní zeleninové karbanátky s mrkvovou raitou
Pikantní zeleninové karbanátky s mrkvovou raitou
< 50 min
Mrkvovo-čočková polévka s koriandrovým pestem
Mrkvovo-čočková polévka s koriandrovým pestem
> 60 min
Dušená mrkev s hráškem, šťouchanými bramborami a šunkou
Dušená mrkev s hráškem, šťouchanými bramborami a šunkou
< 45 min
Křupavé kuře se zelím a mrkví
Křupavé kuře se zelím a mrkví
< 50 min
Pečené kuře po asijsku
Pečené kuře po asijsku
> 60 min
Těstoviny s omáčkou z pečené mrkve
Těstoviny s omáčkou z pečené mrkve
< 60 min
Mrkvové rizoto s glazovanou mrkvičkou
Mrkvové rizoto s glazovanou mrkvičkou
< 60 min
Polévka s bílými fazolemi a uzeným
Polévka s bílými fazolemi a uzeným
< 15 min
Vepřové kotlety s mrkvovo-pastinákovou kaší
Vepřové kotlety s mrkvovo-pastinákovou kaší
< 75 min
Placičky ze slzovky
Placičky ze slzovky
> 60 min
Fazolky po řecku (fasolakia)
Fazolky po řecku (fasolakia)
Zimní kuřecí krém
Zimní kuřecí krém
> 60 min
Koleno pečené v pivu se zeleninou a křenovou remuládou
Koleno pečené v pivu se zeleninou a křenovou remuládou
> 120 min
Pečená zelenina s kuřetem a quinoou
Pečená zelenina s kuřetem a quinoou
< 60 min
Kachní prsa se salátem z pečené mrkve
Kachní prsa se salátem z pečené mrkve
< 50 min
Savojská bramboračka
Savojská bramboračka
< 45 min
Placky tří barev
Placky tří barev
< 45 min
Pytt i panna (švédský miš-maš)
Pytt i panna (švédský miš-maš)
< 60 min
Zeleninové sušenky
Zeleninové sušenky
< 30 min
Červená polévka s jáhlami
Červená polévka s jáhlami
< 25 min
Vepřová kýta v mrkvi
Vepřová kýta v mrkvi
> 120 min
 Asijské smažené mrkvové koule
Asijské smažené mrkvové koule
< 30 min
Slovácká zeleninová polévka
Slovácká zeleninová polévka
< 30 min
Pečené hovězí maso s celerovými hranolky a mrkvovým kečupem
Pečené hovězí maso s celerovými hranolky a mrkvovým kečupem
< 90 min
Mrkvové burgery
Mrkvové burgery
< 75 min
Mrkvový koláč s ořechy
Mrkvový koláč s ořechy
< 45 min
Polévka minestrone
Polévka minestrone
< 60 min
,Konvicové‘ nudle s lososem a okurkou
,Konvicové‘ nudle s lososem a okurkou
< 15 min
Mrkvová polévka
Mrkvová polévka
< 45 min
Kuřecí chow mein
Kuřecí chow mein
< 30 min
Boloňská omáčka s extra krémovou polentou
Boloňská omáčka s extra krémovou polentou
> 120 min
Pečené kuře v láku s mrkví a hráškem
Pečené kuře v láku s mrkví a hráškem
> 60 min
Duhový salát s tempehem a mrkvovou zálivkou s misem
Duhový salát s tempehem a mrkvovou zálivkou s misem
< 60 min
Pečené kuličky se zeleninou
Pečené kuličky se zeleninou
< 45 min
Fazolové placičky
Fazolové placičky
< 60 min
Ragú s pečenými bramborami
Ragú s pečenými bramborami
< 60 min
Zeleninová polévka s kuřátkem
Zeleninová polévka s kuřátkem
< 60 min
Krájený steak na zelném salátu s mrkví a řepou
Krájený steak na zelném salátu s mrkví a řepou
< 60 min
Terijaki žebírka s rýží a nakládanou zeleninou
Terijaki žebírka s rýží a nakládanou zeleninou
> 60 min
Mrkvová polévka s koriandrem & kořeněné krutony z pity
Mrkvová polévka s koriandrem & kořeněné krutony z pity
< 60 min
Hustá polévka s fazolemi a kousky lasagní
Hustá polévka s fazolemi a kousky lasagní
< 60 min
Vepřové ossobuco s křenovou gremolatou a šťouchanými brambory
Vepřové ossobuco s křenovou gremolatou a šťouchanými brambory
> 60 min
Kapverdský národní pokrm
Připravte si kapverdský národní pokrm v pohodlí vaší kuchyně!
Opilá zvěřina se sýrovou polentou
Opilá zvěřina se sýrovou polentou
> 60 min

Doporučujeme článek s videem

Nejjednodušší krémová mrkvová polévka: Jemné a lahodné jídlo, které zvládnete připravit za pár minut

Sdílet kolekci receptů

Mrkev Kořenová zelenina Sezona

Podobné kolekce receptů

Související články