Nová registrace Zapomenuté heslo

Mrkev, petržel a celer: Nerozlučná trojka, která zvládne cokoli. Jak je co nejlépe využít v kuchyni?

22. 1. 2025
Mrkev, petržel, celer
Shutterstock

Základ české kuchyně tvoří trojice nenápadných a možná až nedoceněných surovin – mrkev, celer a petržel. Tato kořenová zelenina nejen že dodává pokrmům bohatou chuť a vůni, ale také nabízí nespočet možností, jak ji využít – jak společně, tak i samostatně.

Nejoblíbenější a nejčastěji používaná kořenová zelenina je mrkev. Je příjemně sladká, krásně barevná a opravdu všestranná. Petržel přináší svěžest a aromatickou hloubku a celer, ať už bulvový či řapíkatý, vyniká výraznou chutí a vůní, která dokáže zvýraznit charakter pokrmu.

Společné využití: Základ tradiční české kuchyně

Mrkev, petržel a celer tvoří nepostradatelný základ mnoha tradičních českých pokrmů – kombinace této zeleniny jim dodává specifický charakter.

Mrkev: Sladký univerzál

Mrkev je v kuchyni velmi všestranná. Lze ji použít do polévek, salátů či jako přílohu, a dokonce také do dezertů.

Celer: Výrazný solitér s obrovským potenciálem

Celer je v kuchyni často opomíjený, přesto nabízí mnoho možností, jak ho využít.

Petržel: Aromatická královna polévek

Petržel je často spojována s polévkami. Její jemná chuť se hodí do vývarů, bramboračky či krémových polévek. Kromě toho lze petržel využít i v salátech, krémových omáčkách nebo jako součást pesta, kde její nať dodá svěží a výraznou chuť.

Tip: Neplýtvejte, využijte vše

Nezapomínejte ani na natě kořenové zeleniny. Například nať z mrkve či petržele lze využít k přípravě pesta. Stačí přidat česnek, oříšky, sůl a olivový olej a rozmixovat do hladka. Toto pesto je výborné na těstoviny, pečivo či jako dochucení pokrmů.

Zdroj informací: Apetit

Doporučujeme článek s videem

Tradiční svíčková na smetaně: Podrobný recept s videem i pro začátečníky

Sdílet článek

Mrkev Kořenová zelenina Zimní zelenina

Související články