Nová registrace Zapomenuté heslo

Co s nedopitým vínem? Připravte z něj maso po burgundsku, francouzskou cibulačku nebo buchtičky se šodó

Boloňská omáčka s extra krémovou polentou
Apetit

Zbyly vám po silvestrovských oslavách načaté láhve vína a už je rozhodně dopíjet nechcete? Vůbec nevadí, použijte víno na vaření! Červené, bílé i šumivé – všechna vína v kuchyni elegantně využijete při přípravě fantastické večeře, sytého oběda nebo lahodného dezertu. Sáhněte po nedopité lahvi, vyberte si recept a pusťte se do díla.

Silvestrovské oslavy se nesou ve znamení dobrého jídla a pití, ovšem jen málokterá oslava končí tím, že na stole nezbyde ani drobek. Z lednice pak na vás druhý den vykouknou nedojedené zbytky sýrů, uzenin, zeleniny a někdy i nedopité láhve vína. Dokud jsou potraviny v kondici, zpracujte je! Nikdo přece nechce začít nový rok plýtváním.

Jídla s červeným vínem

Červené víno a červená masa tvoří nerozlučný pár – hovězí, vepřové nebo zvěřina se s ním dokonale doplňují nejen ve skleničce, ale i v hrnci. Kromě masa se červené víno skvěle snoubí také s některými druhy zeleniny, jako jsou mrkev, celer, petržel, červená řepa, rajčata nebo papriky. Z luštěnin mu nejvíc sluší fazole a elegantní černá čočka beluga.

Plná červená vína unesou i odvážnější chutě, takže se nebojte sáhnout po výrazném koření. Kromě klasických kombinací, jako je bobkový list, tymián a rozmarýn, zkuste třeba voňavou skořici, badyán nebo jalovec. Trocha odvahy a váš pokrm dostane jedinečný šmrnc.

1. Hovězí po burgundsku

Pokud bychom měli vybrat typického zástupce jídel s červeným vínem, pak jakékoliv maso po burgundsku bude to pravé. V našem případě se jedná o recept na hovězí, ale stejně dobře funguje také zvěřina. Pokud jste vegetariáni, nebo si po novém roce chcete jen trochu odlehčit jídelníček, vyzkoušejte velmi chutnou červenou řepu po burgundsku nebo dokonce fazole.

Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

> 120 min
4.6(527x)
Přečíst recept

2. Fazolové chili sin carne

Dalším receptem, do kterého využijete zbylé červené víno, je toto fazolové chilli sin carne. Do vegetariánské verze známé masové směsi chilli con carne přidejte také některou zbylou zeleninu, jako třeba silnostěnnou papriku nebo řapíkatý celer. Určitě se do sytého kotlíku schová i pár nakrájených čerstvých rajčat.

Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

< 60 min
4.4(28x)
Přečíst recept

3. Uzené maso s povidlovou omáčkou 

Kombinace sladké švestkové omáčky s masem je neodolatelná, a její příprava vám zabere jen pár minut. Zvlášť pokud už máte vařené uzené maso nebo vám z oslav zbylo jiné pečené maso. V takovém případě stačí připravit pouze omáčku. Jako přílohu doporučujeme servírovat bramborové šišky nebo gnocchi.

Uzené maso s povidlovou omáčkou a bramborovými šiškami

Uzené maso s povidlovou omáčkou a bramborovými šiškami

< 90 min
4.1(9x)
Přečíst recept

4. Zapečené lilkové závitky s masem

Skvělou kombinaci masa, zeleniny a červeného vína představují také tyto závitky. Na rozdíl od předchozích receptů se nejedná o tak obvyklé jídlo a navíc středomořská kombinace chutí může být po svátcích příjemná změna. Do závitků opět využijete nedojedenou zeleninu a určitě snesou i některé zbylé sýry, případně povadlé čerstvé bylinky, které na obložených talířích sloužily jako zelená ozdoba.

Zapečené lilkové závitky s masem

Zapečené lilkové závitky s masem

< 60 min
5(4x)
Přečíst recept

5. Krambl ze sušeného ovoce

Červené víno se hodí také do dezertů. Připravte z něj ovocné omáčky k lívancům, hrušky v červeném víně nebo tento velmi jednoduchý krambl. Nasládlé sušené ovoce příjemně osvěží nakrájené čerstvé jablko a nastrouhané perníčky i nadrcené zbytky ořechů dodají šmrnc křupavé drobence. Je to skutečně snadný a lehký dezert, který po náročných svátcích jistě oceníte.

Krambl ze sušeného ovoce

Krambl ze sušeného ovoce

< 60 min
4.2(5x)
Přečíst recept

Jídla s bílým vínem

K bílým vínům se naopak skvěle hodí světlá masa, jako je drůbeží, králičí, ryby nebo mořské plody. Zeleninu volte raději jemnější a méně výraznou – například jarní cibulku, pórek, chřest, hrášek nebo fenykl. S kořením zacházejte opatrně, protože lehká jídla často staví na svěžesti vinné kyselinky, která si zaslouží vyniknout bez zbytečného přebíjení výraznými chutěmi.

1. Francouzská cibulačka

Recepty na francouzskou cibulačku představují rafinovaný způsob, jak víno bez výčitek proměnit v pokrm natolik lahodné chuti, že vám i abstinentům prominou. Obzvlášť pokud jde o ty novoroční. Cibulačku servírujte s plátky opečené bagety, bohatě zasypanými sýrem, který se při zapékání promění v zlatavou a táhnoucí se lahůdku.

2. Rizoto „carbonara“

Pravá italská risotta jsou ideální volbou, pokud potřebujete zpracovat bílé víno. Jejich příprava je překvapivě jednoduchá, ale zároveň jsou velmi elegantní, takže vám během několika minut pod rukama vznikne nejen všední oběd, ale i slavnostní večeře. Risotto můžete připravit na nespočet způsobů – od klasického risotta alla milanese se šafránem, přes variantu s houbami, špenátem či mořskými plody, až po svěží jarní verze s hráškem, cuketou nebo chřestem. Nezapomeňte na závěrečné zjemnění parmazánem a trochou másla, které risottu dodají luxusní krémovou konzistenci.

3. Losos s pórkem pod křupavou krustou

Pokud vám v lednici zůstal nevyužitý pórek a v mrazáku lososové filety, je tento recept přesně to, co vás zachrání po náročném svátečním shonu. Stačí jen pár přípravných kroků a o zbytek se postará trouba. Pak postavte pekáček se zapečenou rybou doprostřed stolu a nechte strávníky, ať si každý vezme dle libosti. Ideální přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše.

Losos s pórkem pod křupavou krustou

Losos s pórkem pod křupavou krustou

< 45 min
4.8(9x)
Přečíst recept

4. Buchtičky se šodó

Jestli vás honí mlsná, nebo máte chuť na sladký oběd, upečte si dukátové buchtičky a místo klasické „pudinkové omáčky“ si k nim připravte pravé šodó. To už dnes umí málokdo, a proto vás možná překvapí, že se do něj přidává bílé víno. Ideální způsob, jak uspokojit svou chuť na sladké a ještě využít načatou láhev bílého.

Buchtičky se šodó podle Viléma Vrabce

Buchtičky se šodó podle Viléma Vrabce

< 90 min
3.4(26x)
Přečíst recept

Šumivá vína

Šumivá vína se nejlépe hodí do nejrůznějších dezertů. Asi nejtypičtějším zástupcem je jemná a nadýchaná šampaňská pěna, kterou servírujte jen tak, ve skleničce. Nebo ze sektu připravte jednoduché ovocné želé, přimíchejte ho do sorbetu nebo do krému na makronky.

A pokud vám i přesto všechno nějaké víno zbylo, připravte z něj fantastický kořeněný punč, či svařené víno, které vás během následujících zimních dnů krásně prohřeje.

Zdroje: Apetit, Platformgifted.eu, Foodblog.mt, Funcheaporfree.com

Recepty

Pomalu pečené hovězí
Pomalu pečené hovězí
> 120 min
Uzené maso s povidlovou omáčkou a bramborovými šiškami
Uzené maso s povidlovou omáčkou a bramborovými šiškami
< 90 min
Těstoviny s mletým hovězím a fazolemi
Těstoviny s mletým hovězím a fazolemi
< 45 min
Srnčí hřbet s povidlovou omáčkou a plackami
Srnčí hřbet s povidlovou omáčkou a plackami
< 120 min
Dušené hovězí plátky s houbami na víně
Dušené hovězí plátky s houbami na víně
> 60 min
Boloňská omáčka s extra krémovou polentou
Boloňská omáčka s extra krémovou polentou
> 120 min
Pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci
Pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci
< 50 min
Hovězí ragú s dýní
Hovězí ragú s dýní
< 120 min
Dušené hovězí po řecku s rozinkami
Dušené hovězí po řecku s rozinkami
> 120 min
Králík načerno s krupicovými noky
Králík načerno s krupicovými noky
> 60 min
Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon
Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon
< 120 min
Klobásky na víně s ostružinami a jalovcem
< 20 min
Hovězí kližka s vánočním kořením
Hovězí kližka s vánočním kořením
> 60 min
Kančí na víně se švestkami a hrozny
Kančí na víně se švestkami a hrozny
> 120 min
Srnčí ragú na víně
Srnčí ragú na víně
< 90 min
Rizoto s červenou řepou a gorgonzolou
Rizoto s červenou řepou a gorgonzolou
< 75 min
Quiche s liškami, schwarzwaldskou šunkou a šalotkami
Quiche s liškami, schwarzwaldskou šunkou a šalotkami
> 60 min
Vepřové kotlety s fazolemi na víně
Vepřové kotlety s fazolemi na víně
< 20 min
Kuře na žampionech
Kuře na žampionech
< 90 min
Kuře v krémové omáčce
Kuře v krémové omáčce
< 50 min
Dýňové rizoto s kukuřicí a ricottou
Dýňové rizoto s kukuřicí a ricottou
< 60 min
veprova kotleta
Vepřová kotleta se smetanovým pórkem a špenátovými špeclemi
< 30 min
Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy
Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy
< 30 min
 Ossobuco milanese
Ossobuco milanese
< 120 min
Vepřový stroganoff
Vepřový Stroganoff
< 10 min
Rajčatové rizoto
Rajčatové rizoto
< 30 min
Kapr se šalvějovou omáčkou a citronovou čočkou
Kapr se šalvějovou omáčkou a citronovou čočkou
< 10 min
Kuře s vinnou omáčkou a kadeřávkem
Kuře s vinnou omáčkou a kadeřávkem
< 60 min
Polévka bujabéza
< 60 min
Ravioly
Ravioly
< 20 min
Špenátové noky s houbami
Špenátové noky s houbami
< 20 min
Bažant na sektu se smetanovou omáčkou
< 30 min
Třípatrová pavlova s jahodami
Třípatrová Pavlova s jahodami
> 60 min
Krůta s nádivkou a šampaňskou omáčkou
> 60 min
Šampaňský krém s rozinkami
Šampaňský krém s rozinkami
< 20 min
broskve s šampaňském želé
Bílé broskve se šampaňským želé
> 60 min
Šampaňské želé s rybízem
Šampaňské želé s rybízem
< 30 min
Šumivá ustřicová polévka
< 30 min

Sdílet kolekci receptů

Víno Párování s vínem Jak zpracovat zbytky jídel Vaření ze zbytků

Podobné kolekce receptů

Související články

Sommelier

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště procházet vinný lístek. Co všechno musí člověk zvládnout, aby se z něj stal uznávaný odborník v této oblasti a na co se someliéra zeptat?