Nová registrace Zapomenuté heslo

Originální zeleninové přílohy, které nahradí bramborovou kaši: Více než 40 nových receptů pro zimní vaření

9. 11. 2016
Placky tří barev
Apetit

Zeleninové přílohy si můžete užít i v zimě! Červená řepa, mrkev, petržel, celer a brambory jsou v nejlepší formě a nabízejí prostor pro experimenty. Přidejte různé koření i čerstvé bylinky a vytvořte okouzlující zeleninové přílohy, které nadchnou celou rodinu.

Když se řekne teplá příloha, většina lidí si okamžitě vybaví bramborovou kaši. Ale zima přináší daleko širší paletu možností. Kořenová zelenina, dýně, zelí nebo růžičková kapusta dokážou být stejně lahodné a mnohdy i zajímavější než tradiční brambory. Stačí je správně připravit a nechat vyniknout jejich přirozenou chuť.

Pečená zelenina: Karamelizovaná síla jednoduchosti

Pečení dokáže proměnit běžné druhy zeleniny v chuťovou explozi. Mrkev získá příjemnou sladkost, pastinák lehký oříškový podtón, celer nečekanou hloubku a cibule i česnek vás mile překvapí svou jemností. Stačí vše nakrájet, promíchat s trochou oleje, rozprostřít na plech a upéct dozlatova. Pohrajte si také s kořením – nahrubo nadrcený barevný pepř, tymián, rozmarýn nebo římský kmín dodají další chuťový prvek.

  • Pečenou zeleninu se vyplatí připravovat společně s pečeným masem. Přidejte ji na posledních 30 minut do trouby a obojí jídlo budete servírovat současně.

Hranolky nejen z brambor

Hranolky nemusí být jen z brambor – zkuste je připravit z batátů, celeru, pastináku nebo dokonce z mrkve. Každá zelenina nabídne jinou strukturu a chuť, která se pečením nebo smažením ještě zvýrazní. Batátové hranolky překvapí jemnou sladkostí, celerové jsou pro změnu lehce pikantní. Pokud je obalíte v koření, jako je uzená paprika, římský kmín nebo rozmarýn, získají ještě zajímavější charakter. Pro křupavý efekt zkuste hranolky obalit v kukuřičném škrobu nebo strouhaném parmazánu

  • Hodí se nejen jako zeleninová příloha, ale i velmi chutné a zdravé chroupání k televizi.

Pyré: Jemné, ale výrazné

Pokud jste zvyklí na bramborovou kaši, zkuste tentokrát něco jiného. Dýně, batáty, petržel nebo dokonce květák se dají rozmixovat do hedvábně hladkého pyré, které může být jemně nasládlé nebo výrazně kořeněné podle chuti. Přidáním másla, smetany nebo rostlinné alternativy jemnou texturu ještě umocníte. Nebojte se zeleninu společně kombinovat, některé spojení, jako třeba celer a brambory nebo dýně a batáty vás jistě příjemně překvapí.

Restovaná a dušená zelenina: Rychlá a plná chuti

Ne každá zelenina potřebuje dlouhou tepelnou úpravu. Zelí, růžičková kapusta, kadeřávek nebo mangold se dají rychle orestovat na másle či oleji s trochou česneku nebo koření. Krátké dušení s trochou vývaru jim dodá šťavnatost a zachová strukturu. Výhodou této úpravy je, že si zelenina udrží barvu, vůni a plné aroma. Navíc do ní můžete přimíchat i uvařené obilninyrýži natural, špaldu, jáhly, kroupy nebo třeba pohanku. Vznikne vám tak pokaždé jiná příloha, obohacená o vitamíny, minerály i vlákninu.

Fermentovaná a nakládaná zelenina jako teplá příloha

Dušené kysané zelí obvykle hrdě doplňuje masité pokrmy svou pikantní a lehce nakyslou chutí. Ale proč zůstat jen u tradiční verze? Přidejte nakrájená jablka pro jemnou sladkost, nebo zkuste méně obvyklé dochucení – třeba kari koření, které příloze vtiskne exotický nádech. Podobným způsobem můžete připravit i jinou fermentovanou zeleninu. Dušená červená řepa díky fermentaci zajímavě kombinuje sladké a kyselé chutě, zatímco míchané pickles přinesou do jídla nečekanou variabilitu.

Grilovaná zelenina v létě i v zimě

Grilovaná zelenina není jen letní záležitostí – i v zimě dokáže dodat jídlům intenzivní chuť a zajímavou texturu. Stačí správná kombinace teploty a dochucovadel. Mrkev a pastinák získají na grilu jemný karamelový nádech, růžičková kapusta se promění v křupavou pochoutku s lehce kouřovým aroma. Pokud hledáte něco odvážnějšího, připravte na grilovací pánvi nebo kontaktním grilu artyčoky v pánvi po římsku. Je to zároveň bezva příležitost, jak se s touto nepříliš známou zeleninou seznámit. Zeleninovou přílohu dokážete vylepšit přidáním bylinkového oleje, balzamikového octa, citrusové šťávy nebo čerstvými bylinkami.

Zimní zelenina nabízí nespočet možností, jak ozvláštnit běžné přílohy a dodat jídlům nový rozměr. Stačí si pohrát s úpravou, kombinacemi a poté se nechat překvapit tím, jak výrazná a zajímavá může být. Se ctí doplní pečená masa, masové i vegetariánské karbanátkyjátra na roštu i další minutková jídla.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Bramborové lupínky z trouby
Bramborové lupínky z trouby
< 50 min
Pečené lupínky z červené řepy s jogurtovým dipem
Pečené lupínky z červené řepy s jogurtovým dipem
< 20 min
Smažené mrkvové lupínky s římským kmínem
Smažené mrkvové lupínky s římským kmínem
< 10 min
Smažené dýňové hranolky s BBQ omáčkou
Smažené dýňové hranolky s BBQ omáčkou
< 60 min
Pastinákové hranolky s parmazánem
Pastinákové hranolky s parmazánem
< 20 min
Pečené batáty se sójovou omáčkou
Pečené batáty se sójovou omáčkou
< 45 min
Aligot
Aligot
< 20 min
Celerová kaše s kapary a pancettou
< 20 min
Šťouchané brambory s petrželí
< 10 min
Pečená zelenina s kuřetem a quinoou
Pečená zelenina s kuřetem a quinoou
< 60 min
Placky tří barev
Placky tří barev
< 45 min
Karamelizované šalotky s kapustičkami
Karamelizované šalotky s kapustičkami
< 60 min
Pekáček s obří cuketou, bramborami a drcenými bylinkami s česnekem
Pekáček s obří cuketou, bramborami a drcenými bylinkami s česnekem
< 60 min
Grilované zelí se zálivkou, medem a semínky
Grilované zelí se zálivkou, medem a semínky
< 20 min
Grilované lilky s pastou miso a s naloženou ředkví
Grilované lilky s pastou miso a s naloženou ředkví
< 60 min
Zelí ,po domácku‘
Zelí ,po domácku‘
< 30 min
Květáková rýže
Květáková rýže
< 20 min
Kedlubnové zelí
Kedlubnové zelí
< 30 min
Zadělávané smetanové kedlubny
Zadělávané smetanové kedlubny
< 60 min
Dušená mrkev s hráškem
Dušená mrkev s hráškem
< 60 min
Glazovaná mrkev
Glazovaná mrkev
< 30 min
Rychlá karamelizovaná brokolice
< 30 min
Dýňové pyré se šalvějí
Dýňové pyré se šalvějí
< 60 min
Pečená kořenová zelenina
Pečená kořenová zelenina
< 90 min
Krémový špenát
Krémový špenát
< 45 min
Zelíčka na česneku a vinném octu
> 60 min
Mrkvovo-dýňová kaše
< 60 min
Pečená kořeněná mrkev
Pečená kořeněná mrkev
< 50 min
Zelenina z plechu
Zelenina z plechu
< 60 min
Dušená kapusta s pancettou
Dušená kapusta s pancettou
< 30 min
Krémové kapustičky
< 30 min
Grilovaná zelenina z trouby
Grilovaná zelenina z trouby
< 60 min
Šťavnatá peperonata
Šťavnatá peperonata
> 60 min
Červená řepa s česnekem
Červená řepa s česnekem
< 50 min
Osmahnutý pórkový salát
Osmahnutý pórkový salát
< 10 min
Artyčoky v pánvi po římsku
Artyčoky v pánvi po římsku
< 45 min
Sladkobramborové hranolky s pikantním dipem
Sladkobramborové hranolky s pikantním dipem
< 30 min
Fazolky na másle
Fazolky na másle
< 45 min
Pikantní kapustičky
Pikantní zasmahnuté kapustičky
< 30 min
Zelené fazolky s česnekem a mátou
< 30 min

Doporučujeme recept s videem

Grilovaná zelenina z trouby

Sdílet kolekci receptů

Zelenina Zimní zelenina Jak na to Rychlé recepty Přílohy Vegetariánská kuchyně Dýně Mrkev Zdravější recepty Zdraví a výživa

Podobné kolekce receptů