
Předvedeme vám, že i se zemitou zeleninou lze v kuchyni rozehrát chuťový koncert, po kterém vás strávníci ocení potleskem vestoje!
Podzimní sklizně nabízejí tradičně bohatou škálu zeleniny. V obchodech a na trzích se o pozornost zákazníků perou zejména květák, kapusta, dýně, červená řepa nebo zelí. Na první pohled nevypadají jako trhák, ale věřte, že jsou skvěle přizpůsobivé a svou všestranností nepřekonatelné.
Celerové hody
Celer často působí jak element, který se v jídle musí strpět, přitom jeho úkolem není působit strávníkům muka při srkání hovězího vývaru.
- Svíčková omáčka by se bez něj vůbec nemohla existovat ve stávající podobě, přišli bychom ale i o skvělou celerovou omáčku, která také důstojně doplní vařené hovězí.
- Syrový celer je zdojem dokonalé chuti spojené s křupavostí i vitamínů, nejlépe ho oceníte například v salátu v kombinaci s fenyklem a jablky.
- Zapečeným celerem s modrým sýrem podobném stylu jako francouzské brambory osazenstvo vašeho jídelního stolu příjemně překvapíte.
Až budete chtít dodat bramborové kaši nový šmrnc, vsaďte na celer!

Aromatická kapusta
Kapusta má výraznou chuť, za kterou stojí sirné sloučeniny. Některým lidem proto nesedí. Když jí však dáte šanci, uvidíte, jak si s ní rozšíříte chuťový rejstřík.
- Kapustové listy mohou sloužit k zabalení masové náplně, přidat ji můžete do mletého masa.
- Masové kapustové karbanátky či kapustové karbanátky s trochou uzeného patří mezi evergreeny českého jídelníčku.
- Kapustě slanina obecně sluší. V tomto spojení získáte skvělý hlavní chod i přílohu.
Až se budete chtít zahřát v sychravém podzimním nečase, uvařte kapustovou polévku!

Mnoho tváří červené řepy
Nedostižnost červené řepy spočívá v tom, že z ní vykouzlíte v kuchyni nejen polévku, pomazánku, přílohu v podobě teplého salátu z pečené řepy s čočkou, čerstvý salát, předkrm v podobě carpaccia, ale taky dezert!
- Vařenou červenou řepu můžete přidat do jakékoli čokoládové nebo kakaové buchty z litého těsta a částečně jí nahradit mouku.
- Pokud nemáte dost odvahy, začněte s námi a upečte si pro začátek třeba čokoládové muffiny s řepou nebo čokoládový chlebíček s řepou.
Z červené řepy vykouzlíte nedostižné srílanské kari!

Zelí
Jednou z oblíbených podzimních aktivit milovníků zelí, je jeho nakládání. Kvašené nebo kysané zelí patří mezi nepotradatelné dopňky mnoha teplých pokrmů. Pokud ho jíme za syrova, dodá našemu tělu nejen skvělou chuť, ale i prospěšné bakterie mléčného kvašení a vitamín C.
- Připravit kysané zelí můžete snadno i bez velkých kameninových nádob jen tak ve sklenici, skvělou obměnou je i kvašené zelí po indicku. Kysané zelí pak využijete jako přílohu, zapojíte do nejrůznějších pečených či smažených placek.
- I čerstvé zelí má kuchyni hodně co nabídnout. V čerstvé podobě skvěle funguje v salátech, ve kterém získáte i porci céčka nebo připravíte z něj bezkonkurenční polévku. To ale zdaleka není všechno.
- Rozložité zelné listy totiž poskytují útočiště pro nejrůznější, nejčastěji masové, náplně. Vytvářet z nich můžete rolky nebo jednotlivé vrstvy zelných listů prokládat.
Podušené čerstvé zelí můžete přidat i do lívanců!

Recepty















