Nová registrace Zapomenuté heslo

Když houby nerostou: 50 receptů se žampiony, hlívou, shiitake, jidášovým uchem a s dalšími houbami, které koupíte v obchodě

22. 9. 2024
Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší
Apetit

Houbaření je pro mnohé oblíbenou aktivitou, která přináší nejen potěšení z procházek lesem, ale také bohaté úlovky. Co ovšem dělat, když počasí nepřeje a houby nerostou? Naštěstí existuje mnoho druhů hub, které jsou snadno dostupné po celý rok v obchodech. Hlíva ústřičná, žampiony, šiitake nebo třeba exotické jidášovo ucho zajistí, že ani letos o své houbové recepty nepřijdete.

Žampiony – klasika, která nikdy nezklame

Žampiony jsou nejdostupnější a nejoblíbenější houby, které lze zakoupit celoročně snad i v té nejzapadlejší večerce. Navíc je na rozdíl od lesních hub nemusíte příliš čistit, stačí jen papírovou utěrkou setřít případné zbytky substrátu. Ať už sáhnete po bílých či hnědých žampionech, v obou případech z nich dokážete vytvořit jednoduchá a chutná jídla. Žampionový krém či žampionová omáčka jsou toho jasným důkazem.

Portobello – houba, která nahradí i maso

Portobello žampiony jsou větší verzí těch běžných. Vyznačují se intenzivní, zemitou chutí a pevnou, masitou texturou. Díky jejich velikosti se také staly oblíbenou náhradou masa, zejména při grilování, nebo ve vegetariánských burgrech. Jejich klobouky mají schopnost dobře absorbovat chutě marinád, což z nich dělá perfektní surovinu pro pečení, smažení i plnění nejrůznějšími náplněmi. Zapečené portobello nebo portobello plněné zeleninou a sýrem hravě zvládnou připravit i naprostí začátečnící.

Jidášovo ucho – křupavý společník do asijských pokrmů

Jidášovo ucho nebo také boltcovitka je houba, která vyniká především svou konzistencí. Je pevná a křupavá, a proto se skvěle hodí do pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní. Vynikající je například v nudlích stir-fry nebo asijských polévkách. Často ji najdete také jako součást mražených zeleninových směsí. Tato houba absorbuje chutě z omáček i koření a zároveň si po celou dobu zachová svou příjemnou křupavost.

Hlíva ústřičná – výživná a všestranná

Hlíva ústřičná je oblíbená houba, má lehce oříškovou chuť a masitou texturu. Je bohatá na živiny, obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty. Hlíva je známá také svými zdravotními přínosy, včetně podpory imunitního systému a snižování hladiny cholesterolu. Díky pevné konzistenci se dobře uplatní v různých tepelných úpravách, aniž by se houba rozvařila. Hodí se do polévek, omáček i jako alternativa masa v různých vegetariánských pokrmech. Známá je především dršťkovka z hlívy nebo z ní připravte lahodný bezmasý hlívový guláš.

Shiitake – aromatický zázrak z východu

Shiitake houby jsou v asijské kuchyni oblíbené pro svou intenzivní chuť i vůni a proto se nejvíc hodí především do asijských jídel. Jde hlavně o pokrmy s rychlou tepelnou úpravousmažené nudle, smažená rýže nebo nejrůznější zeleninové směsi. Shiitake houby si skvěle rozumí s tofu, tempehem, sojovou omáčkou či miso pastou. Proto neváhejte a přidejte je do miso polévky, které dodají nejen další chuťový prvek, ale také do ní uvolní další vitamíny a minerály.

Zdroje informací: Na houby, Myko, Apetit

Recepty

Čočkový salát s hlívou
Čočkový salát s hlívou
< 60 min
Dršťkovka z hlívy
Dršťkovka z hlívy
< 30 min
Pečená hlíva ústřičná s kaší z brambor a celeru
Pečená hlíva ústřičná s kaší z brambor a celeru
< 60 min
Šoulet s hlívou
Šoulet s hlívou
> 60 min
Salát z hlívy
< 30 min
japonské špagety
Spaghetti s lososem, žampiony, hlívou ústřičnou, špenátem a omáčkou teriyaki 
< 20 min
Hlívový guláš
Hlívový guláš
< 60 min
Linguine s houbami a omáčkou z mascarpone s parmazánem
Linguine s houbami a omáčkou z mascarpone s parmazánem
< 45 min
Asijská polévka s hlívou ústřičnou
Asijská polévka s hlívou ústřičnou
< 60 min
Hlívové ragú s krémovou polentou
Hlívové ragú s krémovou polentou
< 75 min
Hříbkové gnocchi v žampionové omáčce
Hříbkové gnocchi v žampionové omáčce
< 45 min
Jáhelné rizoto s houbami a tymiánem
< 60 min
Restované houby s polníčkem a toustem
< 10 min
tempeh
Tempeh v houbové omáčce
< 60 min
Tofu se zeleninou
Tofu se zeleninou
< 30 min
Salát s enoki, špenátem, čočkou a s čekankou
< 10 min
Sezamovo-zázvorové špízy s tofu a šiitake
< 30 min
Vepřové maso po asijsku s houbami šiitake
< 30 min
Korejské japchae
Korejské japchae
< 45 min
Polévka miso
< 60 min
Japonské závitky negimaki
Japonské závitky negimaki
< 20 min
Knedlíčky v pálivokyselé polévce
Knedlíčky v pálivokyselé polévce
< 60 min
Zázvorové nudle s houbami
Zázvorové nudle s houbami
< 60 min
Plněné žampiony
Plněné žampiony
< 25 min
Špenátové palačinky s žampiony a brynzou
Špenátové palačinky s žampiony a brynzou
< 30 min
Sendvič žampiony & feta
< 30 min
Omeleta se žampiony a sýrovým krémem
Omeleta se žampiony a sýrovým krémem
< 30 min
Zapečený losos
Pečený losos s žampiony a estragonem
> 60 min
plnene zampiony
Plněné žampiony s ořechy
< 20 min
Tymiánové kuře s krémovými žampiony
< 60 min
Zapečené žampiony s kozím sýrem
Zapečené žampiony s kozím sýrem
< 10 min
Zapečené žampiony
Zapečené žampiony
< 50 min
Kuře na žampionech
Kuře na žampionech
< 90 min
Zapečené těstoviny se žampiony
Zapečené těstoviny se žampiony
< 45 min
Hovězí maso na víně se žampióny
Hovězí maso na víně se žampióny
> 60 min
Pomalu pečené kuře se žampiony a marsalou
< 20 min
Žampionová omáčka
Žampionová omáčka
< 30 min
Žampionový krém
Žampionový krém
< 50 min
Zapečené portobello
Zapečené portobello
< 45 min
Frittata s jarní cibulkou a houbami
Frittata s jarní cibulkou a houbami
< 30 min
Citronové tagliatelle se žampiony
Citronové tagliatelle se žampiony
< 30 min
Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší
Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší
> 120 min
Quiche s pórkem, houbami a sýrem
Quiche s pórkem, houbami a sýrem
> 60 min
Kuře z jedné pánve se smetanovou omáčkou, žampiony a gnocchi
Kuře z jedné pánve se smetanovou omáčkou, žampiony a gnocchi
< 45 min
Kuře Marengo
Kuře Marengo
< 50 min
Portobello burger
Portobello burger
< 50 min
Portobello plněné zeleninou a sýrem
Portobello plněné zeleninou a sýrem
< 20 min
Steak s portobellem a bramborovou kaší
< 20 min

Sdílet kolekci receptů

Houby Úroda z lesa Představení suroviny Sezona Houbové recepty

Podobné kolekce receptů

Související články