
Houbaření je pro mnohé oblíbenou aktivitou, která přináší nejen potěšení z procházek lesem, ale také bohaté úlovky. Co ovšem dělat, když počasí nepřeje a houby nerostou? Naštěstí existuje mnoho druhů hub, které jsou snadno dostupné po celý rok v obchodech. Hlíva ústřičná, žampiony, šiitake nebo třeba exotické jidášovo ucho zajistí, že ani letos o své houbové recepty nepřijdete.
Žampiony – klasika, která nikdy nezklame
Žampiony jsou nejdostupnější a nejoblíbenější houby, které lze zakoupit celoročně snad i v té nejzapadlejší večerce. Navíc je na rozdíl od lesních hub nemusíte příliš čistit, stačí jen papírovou utěrkou setřít případné zbytky substrátu. Ať už sáhnete po bílých či hnědých žampionech, v obou případech z nich dokážete vytvořit jednoduchá a chutná jídla. Žampionový krém či žampionová omáčka jsou toho jasným důkazem.
- Můžete je použít jako náplň do nejrůznějších pokrmů, například do špenátových palačinek s žampiony a brynzou nebo quiche s pórkem, houbami a sýrem.
- Žampiony se také perfektně hodí k masu, obzvláště ke kuřecímu nebo vepřovému. Takové kuře na žampionech nebo vepřový Stroganoff můžete bez ostychu servírovat ke svátečnímu nedělnímu obědu.
- Jednoduchou chuťovkou či rychlou večeří mohou být také plněné žampiony – ať už s masovou směsí či na vegetariánský způsob.
Portobello – houba, která nahradí i maso
Portobello žampiony jsou větší verzí těch běžných. Vyznačují se intenzivní, zemitou chutí a pevnou, masitou texturou. Díky jejich velikosti se také staly oblíbenou náhradou masa, zejména při grilování, nebo ve vegetariánských burgrech. Jejich klobouky mají schopnost dobře absorbovat chutě marinád, což z nich dělá perfektní surovinu pro pečení, smažení i plnění nejrůznějšími náplněmi. Zapečené portobello nebo portobello plněné zeleninou a sýrem hravě zvládnou připravit i naprostí začátečnící.
- Žampiony portobello se výborně kombinují s bylinkami, sýry a pochopitelně i masy. Omáčkám přidají výrazný a zajímavý charakter, aniž by ztrácely svou pevnost. Červená řepa po burgundsku nebo zeleninové lasagne z grilu jsou toho jasným důkazem.
Jidášovo ucho – křupavý společník do asijských pokrmů
Jidášovo ucho nebo také boltcovitka je houba, která vyniká především svou konzistencí. Je pevná a křupavá, a proto se skvěle hodí do pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní. Vynikající je například v nudlích stir-fry nebo asijských polévkách. Často ji najdete také jako součást mražených zeleninových směsí. Tato houba absorbuje chutě z omáček i koření a zároveň si po celou dobu zachová svou příjemnou křupavost.
Hlíva ústřičná – výživná a všestranná
Hlíva ústřičná je oblíbená houba, má lehce oříškovou chuť a masitou texturu. Je bohatá na živiny, obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty. Hlíva je známá také svými zdravotními přínosy, včetně podpory imunitního systému a snižování hladiny cholesterolu. Díky pevné konzistenci se dobře uplatní v různých tepelných úpravách, aniž by se houba rozvařila. Hodí se do polévek, omáček i jako alternativa masa v různých vegetariánských pokrmech. Známá je především dršťkovka z hlívy nebo z ní připravte lahodný bezmasý hlívový guláš.
- Především vegetariáni ocení hlívové ragú s krémovou polentou.
- V kombinaci s luštěninami z ní vykouzlíte sytý a výživný čočkový salát s hlívou.
- Hlívu můžete stejně jako třeba bedlu obalit v trojobalu a osmažit jako klasické řízky.
Shiitake – aromatický zázrak z východu
Shiitake houby jsou v asijské kuchyni oblíbené pro svou intenzivní chuť i vůni a proto se nejvíc hodí především do asijských jídel. Jde hlavně o pokrmy s rychlou tepelnou úpravou – smažené nudle, smažená rýže nebo nejrůznější zeleninové směsi. Shiitake houby si skvěle rozumí s tofu, tempehem, sojovou omáčkou či miso pastou. Proto neváhejte a přidejte je do miso polévky, které dodají nejen další chuťový prvek, ale také do ní uvolní další vitamíny a minerály.
Recepty















































