Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší recepty z hub: Hotové za 15 minut i ty, které stojí za čekání

29. 9. 2025
Houby
Shutterstock

Auta zaparkovaná na okrajích lesa, cestující ve vlaku s košíky, to značí jediné – houbařská sezóna jede! A pokud i vy patříte mezi vášnivé sběratele hub a milovníky pokrmů z nich, určitě oceníte těchto více jak 30 houbových receptů, které vám pomohou proměnit úlovek v něco dobrého na talíři.

Košík plný hub je pro mnohé z Čechů symbolem podzimu. Ovšem každý druh hub se hodí na něco jiného a každý recept vám umožní vyzdvihnout jejich chuť trochu jiným způsobem. Podívejte se, jaké možnosti máte, když přinesete houby domů.

Smaženice

Snad nejtradičnější způsob, jak si houby užít hned po návratu z lesa, je příprava klasické smaženice. Stačí je očistit, nakrájet a dát na pánev s cibulkou a máslem. Když pustí šťávu a lehce se orestují, přidejte vejce, sůl, pepř a máte hotovo. Smaženice je rychlá, sytá a nejlepší s čerstvým chlebem.

Houbová omáčka

Knedlík, kousek masa (a někdy i bez něj) a houbová omáčka – to je klasika české kuchyně. Houby se v ní dusí pomalu a přenáší do omáčky svou chuť, kterou je dobré na konec zjemnit smetanou. Výsledek je krémový, hutný a ideální, když chcete, aby houby nebyly jen přílohou, ale součástí vydatného jídla.

Smažené houbové řízky

Bedly, masáky nebo žampiony v trojobalu dokážou nahradit maso. Celé klobouky nebo silnější plátky obalte v mouce, vejci a strouhance a smažte dozlatova. K bramborám nebo bramborové kaši chutnají skvěle, a pokud máte opravdu velké bedly, můžete je servírovat jako hlavní chod.

Polévky

Houbová polévka má mnoho podob. Od lehké kulajdy s koprem a zakysanou smetanou, přes krémové polévky mixované dohladka až po vydatné bramboračky. Sušené houby přidají hloubku, čerstvé zase jemnost a texturu. Taková polévka se hodí nejen jako předkrm, ale i jako večeře.

Pečení a grilování

Velké klobouky žampionů nebo bedel se dají zapéct s bylinkovým máslem, sýrem nebo česnekem. Na grilu si udrží pevnou strukturu a získají kouřovou chuť. Takto připravené houby poslouží jako příloha i hlavní jídlo.

Jak uchovat houby na zimu?

Pokud přinesete víc hub, než stihnete sníst, určitě si je uchovejte na zimu.

1. Sušení

Sušení je nejtradičnější metoda – houby nakrájejte na plátky a usušte buď v sušičce, nebo v troubě. Vydrží dlouho a dají se pak přidat do omáček, polévek nebo risotta. Sušené houby mají silnější chuť než čerstvé, takže stačí jen malé množství.

2. Nakládání

Houby můžete naložit do octového nebo olejového nálevu. V octu se hodí jako příloha k masu, olej s bylinkami jim zase dá středomořský nádech. Nakládané houby jsou praktické, když chcete mít v lednici něco hotového „na chuť“.

3. Do mrazáku

Houby můžete bez obav uchovat i v mrazáku, ale je lepší je před tím krátce povařit ve slané vodě nebo je pár minut orestovat na pánvi bez tuku, aby pustily přebytečnou vodu. Teprve potom je nechte vychladnout, rozdělte do menších porcí a uložte do mrazicích sáčků či krabiček.

4. Škvarky

Lehce netradiční způsob, který si jistě získá mnoho svých příznivců. Plátky bedel osmažte na troše sádla dozlatova. Takovou chuťovku můžete ihned podávat jako malé pohoštění společně s nakládanými beraními rohy, cibulkou nebo sterilovanou okurkou. Zbylé škvarečky přendejte do sklenice a zalijte kvalitním vepřovým sádlem. Jen tak si uchováte dobrotu po celou zimu.

Bedlové škvarky v sádle s chlebem a nakládanou zeleninou

Bedlové škvarky v sádle s chlebem a nakládanou zeleninou

< 30 min
5(2x)
Přečíst recept

Každý houbový recept má svésmaženice je rychlá a ideální pro nedočkavce, kteří přijdou hladoví z lesa. Houbová omáčka představuje vydatné jídlo, jako stvořené pro společné rodinné chvíle. Řízky ocení třeba vegetariáni a pečení i grilování otevírají další obzory, které se vyplatí objevovat.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Míchanice
Míchanice
< 20 min
Houbová smaženice
< 60 min
Klasická smaženice
Klasická smaženice
< 45 min
Telecí ragú s houbami a šunkovým knedlíkem
Telecí ragú s houbami a šunkovým knedlíkem
< 60 min
Kulajda
Kulajda à la ruské vejce
< 10 min
(Pod)krkonošské kyselo
(Pod)krkonošské kyselo
< 60 min
Kulajda
Kulajda
< 30 min
Poctivá bramboračka s houbami
Poctivá bramboračka s houbami
< 45 min
Krkonošské kyselo
Krkonošské kyselo
< 50 min
Hovězí plátky na houbách
Hovězí plátky na houbách
< 75 min
Rizoto s houbami a sýrem
Rizoto s houbami a sýrem
< 60 min
Houbové ragú podle Kitchen story
< 60 min
Krkonošský houbovec
Krkonošský houbovec
< 60 min
Houbová omáčka a bacán
Houbová omáčka a bacán
> 60 min
Hříbkové gnocchi v žampionové omáčce
Hříbkové gnocchi v žampionové omáčce
< 45 min
Pizza s houbami a mascarpone
< 10 min
Jarní kuřátko na houbách a smetaně
Jarní kuřátko na houbách a smetaně
> 60 min
Pečené knedlíky s houbovou omáčkou
Pečené knedlíky s houbovou omáčkou
< 60 min
Kroupová polévka s houbami
> 60 min
Kuře s houbovou pohankou
Kuře s houbovou pohankou
< 60 min
Pečené husí stehno se zeleninovým ragú s houbami a celerovým pyré
Pečené husí stehno se zeleninovým ragú s houbami a celerovým pyré
> 60 min
Houbové arancini
< 60 min
Houbové koláčky s kroupami a česnekovým dipem
Houbové koláčky s kroupami a česnekovým dipem
> 60 min
Polská horská zelňačka
Polská horská zelňačka
> 120 min
Kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou
Kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou
< 90 min
Kanapky s paštikou a ostružinami
Kanapky s paštikou a ostružinami
< 30 min
Houbovka
Houbovka
< 20 min
Bramborový krém s pošírovaným vejcem a liškami
< 30 min
Krůtí kuličky se žampiony, hráškem a pečenými bramborami
Krůtí kuličky se žampiony, hráškem a pečenými bramborami
< 60 min
Dušené hovězí plátky s houbami na víně
Dušené hovězí plátky s houbami na víně
> 60 min
Houby s octem podle Viléma V.
Houby s octem podle Viléma V.
> 60 min
Houby ve sladkokyselém nálevu
Houby ve sladkokyselém nálevu
< 20 min
Quiche s pórkem, houbami a sýrem
Quiche s pórkem, houbami a sýrem
> 60 min
Topinka s houbami a volským okem
Topinka s houbami a volským okem
< 10 min
Houbový tatarák
< 10 min
Hovězí & houbové karbanátky
< 60 min
Masové koule v liškové omáčce
Masové koule v liškové omáčce
< 30 min
Houbová sekaná a šťouchané brambory s jáhlami
Houbová sekaná a šťouchané brambory s jáhlami
< 120 min
Panenka à la Wellington s houbovým přelivem
Panenka à la Wellington s houbovým přelivem
< 75 min

Sdílet kolekci receptů

Houby Úroda z lesa Houbové recepty Houbová omáčka

Podobné kolekce receptů

Související články