Rostou! Ať už nosíte domů plný košík hřibů, nebo jen pár kloboučků z trhu, s houbami se dají dělat v kuchyni zázraky. Nemusí skončit jen na másle nebo v omáčce. Ozdobte si nimi pizzu, přidejte do krémového mascarpone nebo upečte francouzský slaný koláč.
Smaženice je klasika. Ale když si jednou pustíte do kuchyně čerstvé houby jinak než v pánvi s vajíčky, nebudete litovat. Fungují s těstovinami, sýry, těstem i listy špenátu. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte recepty, které provoní váš byt a udělají dojem i na hosty.
Dýňové gnocchi s lesními houbami, kozím sýrem a rukolou
Když se dýně spojí s lesem, vzniká poezie na talíři. Gnocchi z pečené dýně jsou jemné, lehce nasládlé a krásně oranžové. Lesní houby jim zase dodají zemitost a trochu divočiny. Máme pro vás dokonalý recept, který nechá vyniknout chuť surovin v jejich plné síle a naučíte se na něm, že i s málem vykouzlíte fantastické jídlo.

Dýňové gnocchi s lesními houbami, čerstvým kozím sýrem a rukolou
Pizza s hříbky a bazalkou
Zapomeňte na salám a ananas. Tohle je pizza pro milovníky hub. Tenké těsto s křupavým okrajem, jemné mascarpone a navrch jen to nejnutnější – čerstvé houby a bazalka. Při pečení pustí hříbky šťávu a celý byt zavoní tak, že to přiláká i sousedy. Doporučujeme podávat se sklenkou bílého vína a lehkým salátem. Dávejte však pozor – mizí rychle. Vážně rychle!

Mušličky s houbami a mascarpone
Představte si krémovou omáčku s kousky hříbků, která ulpívá na těstovinách jako pohlazení. Mascarpone je tady základem – hebkým, jemným, s trochou portského a bylinek.
Mušličky se v tom schovají jako houby pod mechem. A to doslova. Ideální večeře, když potřebujete teplo, klid a chuť, která vás obejme. Tento recept si určitě zapište, na stole máte do půl hodiny.

Slaný koláč s hříbky
Tohle není jen koláč. Je to celý les zabalený do křehkého těsta. Základ tvoří jednoduché těsto, náplň pak tvoří hříbky, smetana, vejce, sýr a špetka tymiánu. Zvenku vypadá elegantně, uvnitř všechno dokonale ladí – měkké houby, sametová náplň a chuť, kterou si zamilujete hned při prvním soustu. Je ideální na brunch, oběd nebo i jako studená večeře. Stačí přidat sklenku vína a je z toho zážitek, který si budete chtít upéct znovu.

Svatojakubské mušle s houbami a špenátovou omáčkou
Na tenhle recept budete potřebovat trochu odvahy. Ale věřte, že se vyplatí. Svatojakubské mušle jsou jemné, téměř nasládlé, a když je spojíte s lesními houbami, vznikne chuťová kombinace, kterou by čekal málokdo – a přitom funguje dokonale.
Položte je na hedvábnou špenátovou omáčku, přidejte pár kapek citronu… a máte předkrm, který by klidně mohl opustit domácí kuchyň a zamířit rovnou do fine diningu. Chcete si připadat jako šéfkuchař, který se nebojí překvapit? Tohle je ideální začátek.

Houby nejsou jen obyčejná přísada. Jsou surovina, která si zaslouží pozornost. V kuchyni z nich připravíte jídla jemná i výrazná, útulná i slavnostní. Takže až příště zahlédnete pod smrkem klobouček nebo ucítíte tu známou vůni po dešti, vzpomeňte si. Nemusí z toho být smaženice. Může to být pizza. Nebo mušle na špenátu. Nebo cokoli mezi tím. Houby rostou. A chutnají skvěle.
Zdroj: Apetit