Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá smetanová houbová omáčka: Recept z lesních hub a dvou druhů smetany

14. 10. 2024
smetanova_houbova_omacka_2.jpeg
Apetit

Pokud milujete houby a jemné krémové omáčky, pak je smetanová houbová omáčka přesně to, co vás nadchne. Její plná, sametová chuť dokonale ladí například s těstovinami, brambory nebo knedlíky. Připravit ji zvládnete snadno a rychle. A co víc? Tato omáčka zaručeně vyvolá vzpomínky na podzimní procházky lesem!

Smetanová houbová omáčka je krémový pokrm s bohatou, hustou a jemnou texturou, kterou vytváří správně vyvážená směs hub a dvou druhů smetany. Ideálně se kombinuje s klasickými přílohami, jako jsou těstoviny nebo brambory, ale skvěle doplňuje i pečená masa. Smetana nejen zjemňuje chuť hub, ale také zajišťuje krémovou konzistenci, která celé jídlo povznáší na mistrovskou úroveň.

V našem videu vám ukážeme, jak připravit lahodnou smetanovou houbovou omáčku:

Na smetanovou houbovou omáčku budete potřebovat:

350 g lesních hub, 3 lžíce másla, 3 lžíce pšeničné hladké mouky, 900 ml vývaru, 5 lžic oleje, 1 cibuli, sůl, bílý pepř, mletý kmín, 100 ml smetany ke šlehání, 100 ml zakysané smetany, bílý vinný ocet na dochucení

  • Na přípravu smetanové houbové omáčky jsou ideální lesní houby jako hříbky, lišky apod. Poslouží vám ale i žampiony. Pokud budete používat sušené houby, předem je aspoň na hodinu namočte do horké vody. Nenamočené by zůstaly tvrdé.

  • Mouku můžete nahradit škrobem, případně jiným typem mouky. Lze ji také úplně vynechat, pak ale omáčka bude řidší.

  • Vývar je vhodný masový i zeleninový, dodá omáčce hloubku chuti. Místo vývaru můžete použít tekutinu, v níž se namáčely sušené houby. Pokud nemáte vývar, můžete použít vodu. Vývar si můžete připravit předem a přebytky zamrazit.

  • Cibule dodá omáčce sladkost, ale pokud ji nemáte rádi, lze ji vynechat.

  • Smetana je nedílnou součástí smetanové houbové omáčky. Sladká smetana ke šlehání dodá omáčce jemnost, zakysaná nakyslou chuť.

  • Specifické kyselosti dosáhnete díky octu. Přilévejte ho postupně – ideálně po lžících. Překyselená omáčka se sice dá opravit, ale zbytečně si tím přiděláte práci.

Jak připravit smetanovou houbovou omáčku:

  1. Očištěné houby nakrájejte na plátky, malé stačí rozpůlit.
  2. V hrnci rozpusťte máslo, zaprašte ho moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Přilijte studený vývar a promíchejte. Základ omáčky vařte do zhoustnutí a poté odstavte stranou.
  3. V hrnci na rozpáleném oleji osmažte oloupanou a nakrájenou cibuli dozlatova (cca 8 minut). Přidejte houby, ochuťte pepřem a kmínem a duste cca 10 minut.
  4. Do houbové směsi vmíchejte základ z jíšky a na mírném ohni vařte cca 15 minut. Pak omáčku odstavte.
  5. Do odstavené omáčky vmíchejte smetanu ke šlehání i zakysanou smetanu a dochuťte solí, bílým pepřem, mletým kmínem a octem.
  • Cibuli můžete nechat zesklovatět i na másle.

  • Pokud budete používat sušené houby, nezapomeňte je namočit a poté slít vodu.

  • Houby duste na středním plameni – snáze ohlídáte, že se nepřipálí.

Servírování: Tipy a rady

  • Jako příloha se výborně hodí například bramborové šišky, které můžete lehce opéct, ale také bramborové knedlíky či noky. Nebojte se těstovin – ideální jsou široké nudle. Hodí se také pečené či vařené brambory, křupavé bagety nebo domácí toasty.

  • Omáčku můžete také kombinovat s masem – výborně chutná s vepřovou panenkou, kuřecími prsy nebo hovězími líčky.

  • Pokud chcete omáčku oživit, přidejte kapku bílého vína.

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Česká kuchyně Houby Teplé omáčky Sezona Podzim Houbové recepty Houbová omáčka Smetanová houbová omáčka Lesní houby Těstoviny Brambory Vepřové maso Hovězí maso Kuřecí prsa Rychlé Snadné Omáčky

Související články