
Štrúdl či závin patří mezi dezerty i slané svačinky, které dokážou provonět kuchyni i probudit vzpomínky na dětství. Jejich kouzlo spočívá ve variabilitě. Klíčem je tenké těsto, poctivá náplň a vůně, která se line z trouby. Připravují se v mnoha podobách: od tradičního jablečného přes makový až k moderním slaným variantám. Pečené pro rodinu, hosty či jen tak pro radost vždy slibují jediné – kousek poctivé domácí pohody.
Štrúdly a záviny patří mezi nejpřipravovanější a nejklasičtější sladké dezerty v Evropě. Vyznačují se tenkým těstem a bohatou náplní. Připravují se nejen u nás a na Slovensku, ale i v mnoha dalších státech Evropy. Jejich příprava je často spojena s tradicí a rodinnými oslavami, navíc nabízejí širokou variabilitu náplní od ovocných přes tvarohové až po oříškové. A samozřejmě nesmí chybět ani jejich slané varianty.
Štrúdly a záviny: Co mají společného a co je odlišuje
Termín „závin“ bývá v češtině obecnější – označuje těsto s náplní, které se zavine. Štrúdl je pak v podstatě závin s ovocnou náplní, tradičně z taženého či listového těsta. V praxi se pojmy ale často zaměňují. Takže: každý štrúdl je závinem, ne každý závin je nutně štrúdlem v tom nejklasičtějším smyslu. Štrúdl je tedy v podstatě určitý druh závinu.
Typy těst a techniky
Volba těsta ovlivní výsledek – křehkost, strukturu, tloušťku a chuťovou rovnováhu mezi těstem a náplní.
- Tažené těsto: Tradiční, ale náročnější technika. Cílem je vytáhnout těsto tak, aby bylo co nejtenčí – až skrze něj uvidíte vzor podkladu. Výsledkem je extrémně jemná delikatesa.
- Jogurtové těsto: Je méně náročné na natahování, má jemnější chuť.
- Listové těsto: Pokud ho koupíte, jedná se o nejrychlejší variantu, kdy si ušetříte práci s přípravou těsta. Pokud chcete připravit domácí variantu listového těsta, vyzkoušejte náš video návod s tipy a radami:
Tipy pro úspěšné pečení
Aby vám závin nevytekl a byl opravdu tím nejlepším závinem na světě, je dobré znát pár praktických rad a tipů.
- Osmahnutí strouhanky: U ovocných štrúdlů je dobré na těsto nanést vrstvu strouhanky. Můžete ji dozlatova osmažit na másle nebo ji naopak opražit jen nasucho, aby získala ořískovou vůni. Vrstva strouhanky chrání těsto před promočením.
- Potření vajíčkem či máslem: Před pečením je vhodné potřít těsto vejcem nebo rozpuštěným máslem, díky čemuž získáte zlatavou kůrku.
- Správné pečení: Teploty pečení se liší podle těsta, dle receptu se volí 175–190 °C, případně horkovzdušné trouby zhruba o 20 % méně.
- Před krájením nechte vychladnout: Aby náplň nevytekla při krájení, nechejte závin či štrúdl nejdřív vychladnout. I když je to těžké a těšíte se!
Oblíbené náplně: Sladké i slané varianty
Ať už zvolíte sladkou, nebo slanou náplň, důležité je, abyste jí dali dostatek, jinak bude výsledek suchý a suché těsto nikdo nechce. Zároveň buďte opatrní, aby jí nebylo přespříliš, snadno by pak vytekla a mohly by i protrhnout těsto už při zavinování.
Sladké variace
Základem jsou jablka, ale nebojte se využít i jiné ovoce – skvěle chutnají švestky, hrušky. Pokud dáváte přednost jiným náplním, vyzkoušejte oříškovou, makovou nebo tvarohovou.
- Jablečný štrúdl či závin: Asi nejklasičtější varianta. Můžete ho připravit z listového těsta, ale i z kynutého či taženého. Výborně si jablka rozumí také s jogurtovým těstem.
- Makový závin: Je velmi oblíbený zejména ve střední Evropě. Většinou se připravuje z kynutého těsta a plní se jemnou makovou náplní smíchanou s mlékem a dalšími ingrediencemi.
- Švestkový závin: Skvěle funguje spojení ovoce s kořením – skořice, kardamom. Výborným doplňkem jsou i mandle.
- Kombinovaný štrúdl: Oblíbená a lahodná je také kombinace jablek, hrušek, rozinek a ořechů v listovém těstě.
- Závin s podzimním ovocem: Smíchá se ovocná směs (např. na podzimní plody), džem, pudinkový prášek a další přísady.
- Tvarohová náplň: Jemná a lahodná náplň z tvarohu si dokonale rozumí s rozinkami.
Slané variace
Slané záviny nabízejí příležitost, jak využít zeleninu, sýry či maso a proměnit klasický dezertní koncept v plnohodnotné jídlo.
- Zelný závin s uzeným masem: Zelí, uzené maso a brambory v listovém těstě – praktický slaný závin vhodný jako večeře.
- Závin se špenátem a nivou: Kombinace mraženého špenátu, nivy a smetany zabalená do listového těsta poslouží nejen jako svačina, prostě taková česká klasika.
- Řepový závin s kozím sýrem: Delikatesa, kterou ocení milovníci výrazných chutí.
- Houbový závin s vejcem: Oblíbená sezonní klasika nabízí prostor pro různé houby, které můžete doplnit vejcem a voňavými bylinkami či kořením.
- Masový závin: Skvěle využijete zbytky od oběda. Pokud vám zůstal kousek kuřecího, krůtího i jiného masa, nakrájejte ho na drobné kousky, zkombinujte například se zeleninou a bylinkami a naplňte jím těsto.
- Zeleninový závin: Delikatesou je závin s bylinkovými bramborami, ale těsto můžete naplnit jakoukoli oblíbenou zeleninou.
Štrúdly a záviny patří mezi nejoblíbenější evropské dezerty či slané svačinky, které spojuje tenké těsto a lahodná náplň. Jejich příprava má hluboké kořeny v tradicích a často provází rodinné oslavy, večírky i svačinky na cesty.
Zdroj: Apetit
Recepty


































