Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 90 min
4,3 (120x)
21. 9. 2015
Makový závin
Apetit
Makový závin
Apetit


Snadné
< 90 min
4,3 (120x)

Makový závin je nostalgickou vzpomínou na prázdniny u babičky nebo rodinné nedělní obědy. Pojďme tyto vzpomínky oživit a upéct si nadýchaný makový závin z kynutého těsta a s tou nejlepší makovou náplní. Ta totiž nerozlučně patří k české, případně středoevropské kuchyni. Aby byla maková náplň šťavnatá a vláčná, musí být mák čerstvý; práci vám usnadní hotová náplň ve vakuovém balení.


Nezhasínat obrazovku
4 malé záviny
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

4 malé záviny

Na těsto

Na náplň

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 1404 kcal
  • Bílkoviny 39 g
  • Sacharidy 144.75 g
  • Tuky 77.75 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2008/3

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,3/5

Hodnocení receptu

4,3/5
(120 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Doporučujeme recept s videem

Jablečný štrúdl

Komentáře

Dagmar Saktorová profile image
Dagmar Saktorová
27.01.2018 14:42

Závin je skvělý, ale pro 4 člennou rodinu podle mě stačí z poloviční dávky. Poleno nakyne a je obrovské.

Martina Zrubecová profile image
Martina Zrubecová
26.12.2015 19:58

veľmi dobrý závin, do cesta som dala len 50 g masti, na masť som zvyknutá pri kysnutom ceste u vianočky, s cestom sa pracovalo velmi dobre.....vynechala som len mandle ..klasika je klasika

  profile image
hanka.s
26.02.2015 09:36

Dobrý den, včera večer jsem ho pekla, ráno jsme měli parádnou snídaní :) Vzala jsem i kolegům do práce, ty se jenom oblizovali :) Do těsta jsem dala všechno jak je popsané v receptu, jenom na konci jsem musela přidat 2 PL oleje, aby se mi vytvarovala hezká kompaktní hmota a nelepila se na misku. Kynulo to opravdu déle než 30 min., u mě asi hodinu a půl, a to jsem ho měla zabalené v dece na teplém místě. Citrónová kůra je v těstu opravdu moc a dobře cítit, stejně tak v náplni, i právě proto se kolegům zdal poněkud "jiný", než na jaký jsou zvyklí :) Nicméně asi ani do smrti nepřijdu na to, proč se mi záviny na bocích vždycky roztrhnou ... :( Pekla jsem ho 25 minút při teplote 150 stupňů. Jinak těsto je nestutečně vláčné měkouňké, sádlo tomu jistě dopomohlo :)

Jana Kopřivová
21.09.2015 13:59

Redaktorka Káča Švejdová radí:

„Takhle na dálku nevíme. Olej bychom rozhopdně nepřidávaly, je to už třetí druh tuku v receptu a navíc jste tím mohla narušit soudržnost těsta. Když se těsto lepí, je lepší ho déle propracovávat. Také příště závit svinujte méně pevně.

Jestli vám ovšem praskají všechny záviny, bývá to tím, že je přeplňujete. Náplň se pak po zahřátí dere ven. Je to spíš psychologická záležitost, my to taky chceme mít vždycky co nejdobřejší a pak tam zkoušíme narvat dvojnásobné množství náplně.“

Jana Kopřivová
21.09.2015 14:01

A já bych ještě přidala postřeh, že je důležité, abyste závin po zavinutí dala spojem dolů na plech, nesmí zůstat otevřený na boku.

  profile image
andule
07.03.2009 17:11
do těsta jsem dala rozpuštěnou heru a sádlo (namísto másla a namísto změklého), strouhanou kůru jsem vynechala, stejně jako mleté mandle a rum do náplně. těsto mi kynulo mnohem déle a ačkoliv bylo pořádně mastné, tak se při vyvalování nelepilo. pekla jsem půl hodiny, ale jen na 150° - záviny totiž začly hodně brzy hnědnou, tak jsem měla strach abych je nespálila; taky jsem je nenechala vychladnout v troubě ale plech jsem dala na mřížku a nechala zchladnout. a sice nevypadaly tak jako na obrázku - pečením se roztáhly a tudíž se vrchní vrstva stáhla na stranu - ale byly opravdu dobré :) rozhodně lepší než ty kupované :) pekla jsem je s potěšením a nejsou v tom žádná Ečka apod.

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2008/3

Březen 2008