Nová registrace Zapomenuté heslo

Pro zkušené
> 120 min
4,7 (86x)
1. 3. 2017
Dokonalá svíčková pečeně
Apetit
Dokonalá svíčková pečeně
Apetit


Pro zkušené
> 120 min
4,7 (86x)

Jsou to paradoxy! Právě u nejobdivovanější položky české kuchyně nikdo neví, jaký je ten pravý recept. Hovězí svíčková vyžaduje jistou dávku péče a dostatek kořenové zeleniny. Svíčkovou pečte v celku, aby neztratila svou jemnost a kouzlo, kvůli kterému omáčku tolik milujeme. A abyste i vy mohli v kuchyni zazářit, předvedeme vám recept na svíčkovou, který má k ideálu proklatě blízko.


Nezhasínat obrazovku
4
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

4

Navíc

Na zátřepku

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 1936 kcal
  • Bílkoviny 67.75 g
  • Sacharidy 120.5 g
  • Tuky 129.25 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2004/11

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,7/5

Hodnocení receptu

4,7/5
(86 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Doporučujeme recept s videem

Svíčková na smetaně

Komentáře

Michaela Čapounová profile image
Michaela Čapounová
16.10.2015 09:06

Ahoj všichni,
nemáte nějaký trik, na maso? prošpikuju ho, podlévám, solím až během pečení, ale stále se mi zdá takové suché. Co s tím?
Děkuji za rady!

  profile image
sarkahin
30.04.2010 15:48
Tuhle jsem ještě nezkusila, ale já to dělám úplně jinak. S krůtím masem těstovinami a je to taky fajn. Koupím vždy čerstvou zeleninu - na másle ji osmažím, pak přídám brusinkový kompot, nové koření, celý pepř a bobkové listy a trochu vody a dusím - ani jsem nevěděla že se to nemá. Pak vše dohladka rozmixuju, ořidám šťávu z půl citronu a 30% smetanu a je to. Krůtí prsa opepřím osolím, opeču na pánvi a pak v troubě. Někdy dělám takový hatla patla knedlík ze zbytků chleba, mouky a vody, ale většinou uvařím jen nějaké měkké velké těstoviny. Nejspíš jsem barbar ale mě to chutná. Nějak mi pořád nesedí k té svíčkové ten ocet, ale vím, že se to dává...
  profile image
katterina
10.05.2009 23:02
Léta dělám svou svíčkovou, jednoduše, rychle, chutně (názor mých strávníků). Zkusila jsem tedy uvařit tuhle "pravou". Ubrala jsem jak citrónů, tak octa, ale výsledek byl naprosto nepoživatelný a můj 9-ti letý syn to zhodnotil slovy: "Mami, já bych chtěl tu tvoji svíčkovou, tuhle už nikdy nedělej". Takže asi víte, kde svíčková skončila (v záchodové míse + odpadkovém koši). Ale jak já říkám, každý člověk má jiné chutě a někomu může chutnat.
Jana Mohlerová profile image
Jana Mohlerová
07.02.2009 18:36
Celá diskuse ohledně octa je v současné době irelevantní. Původně byl totiž ocet napsán v časopise i zde na webu v množství 200 ml, po připomínkách množství opravili na 20 ml. Citróny nemají na kyselost jinak vynikající omáčky vliv.
  profile image
helpík
28.12.2008 17:13
A k té soli, myslím si že 2 lžíce soli bude asi překlep, dal jsem 2 kávové lžičky a stačí to...
  profile image
helpík
28.12.2008 17:09
Ještě k tomu octu... Já tam teda vidím taky 20ml, ne 200, ale ono stačí mít jen trošku rozumu. Protože jestli někdo dá do takového "malého" množství omáčky 2 deci octa a ještě k tomu 3 citrony a pak si myslí, že to bude poživatelné, tak podle mě nemá rozum... Já osobně jsem dal 1,5 citronu a 20ml octa a je to tak akorát a to jsem měl ještě k tomu dvakrát větší množství zeleniny... Jinak Svíčková se mě povedla a je výborná. Super recept...
  profile image
Lucie
16.10.2008 16:19
Ehm,zapomněla jsem.V receptu jsou uvedeny dvě PL soli. není to moc?ráda bych aby se povedla:-)
  profile image
Lucie
16.10.2008 16:17
Měla bych dotaz.Jak dlouho se odhadem a při kolika stupních peče ta svíčková? Množství v receptu je 700 g,pekla bych tak 500g maximálně,jsme jen dva.A nechci do ní zbytečně bodat.děkujíí.
  profile image
Anna Jiřičková
04.08.2008 14:42
Dobrý den, svíčková se povedla, jen ta omáčka mi přišla dost kyselá (i přesto, že jsem dala méně citronu i octa) a příprava byla dost zdlouhavá.
  profile image
bzuc
18.05.2008 10:16
Já se asi špatně dívám, ale já tam vidím 20ml a ne 200ml octa ... tak nevím :-)

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2004/11

Listopad 2004