Nová registrace Zapomenuté heslo

Co k obědu na Štěpána? Štěpánská pečeně není jediná volba. Inspirujte se 35 recepty na sváteční hody, od kachny přes svíčkovou až po burgundskou

22. 12. 2025
Štěpánská hovězí pečeně
Apetit

Po štědrovečerním kaprovi s bramborovým salátem přichází na řadu Štěpán a s ním i velký návrat k masu. Vánoční hodování 26. prosince rozhodně nekončí, jen se z rybích chutí překlápí zpět k voňavým pečením, sytým omáčkám a hřejivým jídlům, která k zimě neodmyslitelně patří.

Druhý svátek vánoční patří v českých domácnostech především masovým hostinám, které se často podávají ve větším rodinném kruhu. Hvězdou je bezesporu štěpánská hovězí pečeně, ale v těsném závěsu se drží i zlatavě vypečená kachna nebo jiná drůbež. Na sváteční tabuli se objevují také klasické omáčky jako svíčková či slavná burgundská a chybět samozřejmě nesmí tradiční přílohy v čele s dušeným zelím a nadýchanými knedlíky.

Štěpánská hovězí pečeně: Hvězda druhého svátku vánočního

Tento pokrm má v různých regionech drobné obměny, ale jeho podstata zůstává stejná a recepty se v klíčových bodech shodují.

Základem je vždy hovězí maso, nejlépe zadní váleček. To se typicky špikuje špekem a často plní natvrdo uvařenými vejci. Příprava začíná prudkým opečením masa na sádle. Pak se přidá cibule, která mu dodá výraznou chuť a omáčce krásnou barvu. Poté se pečeně pomaličku dusí nebo peče v troubě s novým kořením, pepřem a bobkovým listem, dokud nezměkne tak, že se dá krájet na plátky. Z výpeku pak vzniká hladká a bohatá omáčka, která se na závěr zjemní kouskem másla.

  • Zajímavost: Některé modernější varianty receptu pracují i s rajčatovým základem a nakládanou zeleninou, což omáčce dodá lehce pikantní a svěží nádech, který vzdáleně připomíná rajskou, ovšem bez její typické sladkosti. Vždy však dominuje silná chuť hovězí šťávy, cibule a špeku.

Dozlatova vypečená kachna

V mnoha českých domácnostech se však na Štěpána na stůl dostává zlatavě vypečená kachna nebo husa. Tato tradice, původně spojená se svatým Martinem, se přirozeně přenesla i do vánočního období. Drůbež se pomalu peče na kmínu a soli, často s jablky, a podává se s tradičním a neodmyslitelným dušeným zelím a houskovým či bramborovým knedlíkem. Do stejné kategorie patří i pečená krůta nebo velké kuře, často plněné nádivkou. Pro druhý svátek vánoční jsou zkrátka typická tzv. velká jídla, která nakrmí celou rodinu i případné návštěvy.

Burgundská pečeně – francouzský host na českém stole

Vedle tradičních českých receptů si na sváteční tabuli našla místo i hovězí pečeně po burgundsku. Tento francouzský recept se pro zimní období skvěle hodí. Základem je hovězí kližka či krk, případně plec nebo zadní. Maso se dlouhé hodiny dusí v červeném víně spolu se slaninou, kořenovou zeleninou a bylinkami. Výsledkem je neuvěřitelně měkké maso, které se rozpadá na jazyku, a hustá, aromatická omáčka. Podává se obvykle s bramborovou kaší, případně s čerstvou bagetou. Jeho největší výhoda? Jednoduchá příprava. Vše dáte do pekáče, přiklopíte a strčíte na pár hodin do trouby.

Svíčková na smetaně – když je Štěpán opravdu slavnostní

Pro mnohé rodiny je vrcholem svátečního hodování svíčková na smetaně. A právě druhý svátek vánoční, kdy je na vaření více času, je ideální příležitostí se do ní pustit. Prošpikované hovězí maso se pomalu dusí na základu z kořenové zeleniny, která se poté rozmixuje, zjemní smetanou a dochutí do dokonalé sladkokyselé harmonie. Podává se samozřejmě s houskovým knedlíkem, většinou také s brusinkami a kopečkem šlehačky.

A tip na závěr? Štěpánské menu nemusí skončit posledním soustem. Vyplatí se myslet o krok dopředu a pečeni nebo omáčku připravit záměrně ve větším množství. Druhý den se totiž promění v dokonalý základ pro rychlý oběd – hovězí stačí prohřát na másle, přidat zbytek omáčky a podat s čerstvým chlebem či bramborami. Chuť je často ještě hlubší než v den svátku a vy získáte bonus v podobě klidného dne bez dlouhého vaření, což je po vánočním maratonu malý, ale velmi příjemný luxus.

Zdroj: Apetitonline

Recepty

Štěpánská hovězí pečeně
Štěpánská hovězí pečeně
> 120 min
Klasická hovězí pečeně
Klasická hovězí pečeně
> 120 min
Hovězí pečeně s červenou řepou a křenem
> 60 min
Starodávná hovězí pečeně na kávě
Starodávná hovězí pečeně na kávě
> 60 min
Hovězí pečeně na víně
Hovězí pečeně na víně
> 120 min
Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky
Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky
> 120 min
Pečená husa se zelím, bramborovými knedlíky a jablečnými škvarečky
Pečená husa se zelím, bramborovými knedlíky a jablečnými škvarečky
> 60 min
Husa dvou nádivek
Husa dvou nádivek
> 60 min
Pečená husa & kedlubnové zelí
Pečená husa & kedlubnové zelí
> 120 min
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
> 120 min
Pomalu pečená kachna
Pomalu pečená kachna
> 120 min
Pečená kachna
Pečená kachna
< 120 min
Kachna s červeným zelím
Kachna s červeným zelím
< 90 min
Kachna na pomerančích
Kachna na pomerančích
< 50 min
Kachna s červeným zelím, jablkovým pyré a polentou
Kachna s červeným zelím, jablkovým pyré a polentou
> 60 min
Kachna pečená s bylinkami a kmínem
Kachna pečená s bylinkami a kmínem
> 120 min
Kachna na jablkách a hroznech
Kachna na jablkách a hroznech
< 60 min
Pomalu pečená kachna s medem & sezamem
Pomalu pečená kachna s medem & sezamem
> 60 min
Nadívaná kachna na švestkách
Nadívaná kachna na švestkách
> 60 min
Nadívaná kachna se špekovými knedlíky
Nadívaná kachna se špekovými knedlíky
> 60 min
Kachna s brusinkovou nádivkou
Kachna s brusinkovou nádivkou
> 60 min
Pečená kachna s třešněmi a pečenými bramborami
Pečená kachna s třešněmi a pečenými bramborami
> 60 min
Kachna po francouzsku se zeleninovým pyré podle Ondřeje Slaniny
< 30 min
Pečená kachna s křupavými bramborami a omáčkou z višní a svařeného vína
Pečená kachna s křupavými bramborami a omáčkou z višní a svařeného vína
> 60 min
Kachna na grapefruitu
> 60 min
Boeuf bourguignon podle Julie Child
Boeuf bourguignon podle Julie Child
> 120 min
Dokonalá svíčková pečeně
Svíčková na smetaně
> 60 min
Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek
Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek
> 60 min
Dokonalá svíčková pečeně
Dokonalá svíčková pečeně
> 120 min
Svíčková se žemlovými knedlíky
Svíčková se žemlovými knedlíky
> 60 min
Svíčková na smetaně s Pálffyho knedlíkem
Svíčková na smetaně s Pálffyho knedlíkem
> 60 min
Svíčková na smetaně s brusinkovou omáčkou
Svíčková na smetaně s brusinkovou omáčkou
> 60 min
Svíčková s pečenými knedlíky
> 60 min
Pečená martinská husa
Pečená martinská husa
> 60 min

Doporučujeme článek s videem

Tradiční svíčková na smetaně: Podrobný recept s videem i pro začátečníky

Sdílet kolekci receptů

štěpánská pečeně svatý štěpán drůbež drůbeží maso hovězí

Související články