Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzimní jídla z jednoho hrnce do půl hodiny

13. 9. 2022
Mušličky s kukuřicí z jedné pánve
Apetit

Není nic horšího, než být promrzlý a k tomu ještě hladový. Abyste takovému stavu předešli, připravte si s námi jídla podle našich receptů z jednoho hrnce. Potřebujete k tomu minimum náčiní a hotovo bude do 30 minut.

S nadcházejícím podzimem máme přirozeně tendenci měnit skladbu jídelníčku. Opouštíme saláty a namísto čerstvé zeleniny zařazujeme hutnější jídla. Dodávají potřebnou energii a zároveň prohřejí tělo.

  • Do podzimního vaření zapojte lokální sezónní zeleninu (dýni, květák, zelí, brambory), vejce, maso, luštěniny, houby i některé druhy obilnin.
  • Pro urychlení práce využijte zbytek těstovin od oběda, uvařenou rýži, luštěniny v konzervě, pečené nebo uzené maso, rychlé přílohy včetně pečiva.

Podzimní zelenina – vitamíny na talíři

Mezi podzimní zeleninu patří mrkev celer, petržel, pastiňák, zelí, kapusta (hlávková, růžičková, kadeřávek), pórek, kedlubny, červená řepa, ředkev, dýně, cibule, česnek, brambory.

Rychlé přílohy – hotové do několika minut

Abyste stihli připravit skutečně rychlé jídlo, je dobré mít v zásobě přílohy, které jsou hotové během několika málo minut.

  • Mezi ty superrychlé jednoznačně patří kuskus, chlazené gnocchi a pečivo.
  • Pohanku nebo bulgur stačí vysypat do vařící se vody, nechat přibližně dvě minuty probublávat a na vypnutém sporáku a pod pokličkou nechat „dojít“.
  • Jáhly a rýži je nutné vařit alespoň 20 minut, ale pokud vám zbyly z předchozího dne, neváhejte je použít.
  • Podobně můžete zpracovat i těstoviny.

Maso pro rychlou přípravu

Rychlý masový pokrm stihnete servírovat do půl hodiny.

  • Kuřecí prsa jsou sázka na jistotu. Nepotřebují žádné dlouhé smažení, ani dušení. Jedná se o ideální minutkové maso.
  • Mořské plody se prodávají zpravidla upravené pro okamžité použití. Mnohé z nich (např. krevety) už bývají předvařené.
  • Mleté maso je ideální pro rychlou večeři. Přidejte ho na osmaženou cibulku a univerzální základ pro další jídlo je na světě. Pokud přidáte sugo a středomořské bylinky, vykouzlíte ultrarychlou omáčku k těstovinám.
  • Masné výrobkyslanina, klobásy, uzené maso jsou jednou z možností, jak dodat pokrmu bílkoviny a další chuťový rozměr.
  • Pečené nebo vařené maso – jsou ideální základ pro českou verzi rizota.

Místo masa luštěniny 

Fazole, čočka, hrách i cizrna jsou úžasným zdrojem bílkovin a sacharidů. Navíc mají vysoký obsah vlákniny.

  • Do rychlých receptů doporučujeme použít čočku, fazole nebo cizrnu v konzervě. Po důkladném propláchnutí jsou chuťově neutrální. Přidejte je do polévek, masových směsí, teplých salátů i k těstovinám.
  • Červenou a černou čočku není třeba předem namáčet a uvařené jsou do 20 minut.
  • Tofu, tempeh, seitan a další bílkovinné alternativy v pokrmech z jednoho hrnce ocení nejen vegetariáni.

Zdroj: Eatingwell, BBC GoodFood, Taste

Recepty

Bazalková frittata
Bazalková frittata
< 20 min
Dýňová frittata s kozím sýrem
Dýňová frittata s kozím sýrem
< 30 min
Frittata s jarní cibulkou a houbami
Frittata s jarní cibulkou a houbami
< 30 min
Špenát a rukola s bylinkovou frittatou
< 30 min
Cappelletti s kapustou
Cappelletti s kapustou
< 20 min
Frittata se špenátem
Frittata se špenátem
< 20 min
Mušličky s kukuřicí z jedné pánve
Mušličky s kukuřicí z jedné pánve
< 30 min
Anglická snídaně z jedné pánve
Anglická snídaně z jedné pánve
< 30 min
Rychlá kuřecí korma
Rychlá kuřecí korma
< 30 min
Dýňové špagety se slaninou a sýrem
Dýňové špagety se slaninou a sýrem
< 30 min
Těstoviny s máslovou dýní a česnekovou strouhankou
Těstoviny s máslovou dýní a česnekovou strouhankou
< 30 min
Dušená kapusta s pancettou
Dušená kapusta s pancettou
< 30 min
Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta
Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta
< 25 min
Těstoviny s kapustou a ančovičkami
Těstoviny s kapustou a ančovičkami
< 30 min
Kapusta s lískovými oříšky
Kapusta s lískovými oříšky
< 30 min
Bramborový salát s černou ředkví
< 20 min
Houbové ragú s klobáskami
Houbové ragú s klobáskami
< 30 min
Kedlubnová polévka s cizrnou
Kedlubnová polévka s cizrnou
< 20 min
Krémová kedlubnová polévka
Krémová kedlubnová polévka
< 30 min
Cajunská smažená rýže s krevetami
< 20 min
Tuňákový salát s kuskusem
Tuňákový salát s kuskusem
< 20 min
Kuskus se sušenými rajčaty
Kuskus se sušenými rajčaty
< 30 min
Kuskus s kuřetem
Kuskus s kuřetem
< 30 min
Grilovaná zelenina a bulgur
Grilovaná zelenina a bulgur
< 30 min
testoviny se spenatem
Těstoviny se špenátem a pórkem
< 30 min
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
< 20 min
Nočky se dvěma druhy sýra a slaninou
Nočky se dvěma druhy sýra a slaninou
< 10 min
Gnocchi s modrým sýrem
Gnocchi s modrým sýrem
< 30 min
Vejce pečená s fazolemi a rajčatovou omáčkou
Vejce pečená s fazolemi a rajčatovou omáčkou
< 25 min
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
< 30 min
Zelí ,po domácku‘
Zelí ,po domácku‘
< 30 min
Kapustičky s vajíčky
Kapustičky s vajíčky
< 30 min
Smažená rýže s kimči
Smažená rýže s kimči
< 30 min
Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou
Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou
< 30 min
Papriky s čočkou a vejci
Papriky s čočkou a vejci
< 30 min
Rizoto se strouhankou
Rizoto se strouhankou
< 25 min
Smetanové noky s klobáskou
Smetanové noky s klobáskou
< 30 min
Lečo s vejcem
Lečo s vejcem
< 30 min
Kuře s rýží a chorizem
Kuře s rýží a chorizem
< 20 min
Brambory na způsob strapaček
Brambory na způsob strapaček
< 30 min

Sdílet kolekci receptů

Rychlé recepty Rychlé vaření Zelenina Ze zeleniny

Podobné kolekce receptů