Nová registrace Zapomenuté heslo

Nikdy byste nevěřili, co všechno se dá z kapra vykouzlit! 40 receptů, které mění pravidla hry

20. 10. 2025
shutterstock_2107767839.webp
Shutterstock

Podzimní výlovy rybníků jsou v plném proudu – a to znamená jediné: čas na čerstvého kapra v té nejlepší formě. Můžete si ho vychutnat třeba plněného a pečeného v alobalu, ale i jako jemně propečenou delikatesu na kmíně. Stačí zbavit se předsudků, přidat pár bylinek – a ryba s pověstí civilní vánoční klasiky dostane nový rozměr.

Kapr v našich končinách nese silnou značku tradice, vzpomínek a stolování s rodinou. Ale když ho necháte vyplout z vlastního stínu, prozáří každé jídlo. Zůstává stejnou rybou, ale přechází ze stereotypu do kulinární hry.

Historie kapra u nás a v kuchyni

Kapr není v české kuchyni žádným nováčkem. V měšťanských domácnostech se udržel už od středověku. Asi nejstarším dochovaným štědrovečerním receptem je kapr načerno, tedy kapr dušený s omáčkou z ovoce, perníku a koření.

V průběhu století jeho role ale rostla – od příprav spíš skromných až po verze slavnostní, ozvláštněné bylinkami, nákypy nebo asijskou exotikou.

Jak si s kaprem poradit, aby neměl osud „suchého řízku“

Pokud hledáte něco méně tradičního, kapr v těstíčku s restovanou zeleninou nebo kapr s vinnou omáčkou a bramborovými pusinkami jsou skvělou ukázkou, jak se dá tato ryba přizpůsobit i mezinárodním trendům v gastronomii.

  • Kupujte s péčí: Jak poznat čerstvou rybu? Zkontrolujte, jak ryba vypadá, žábry by měly být sytě červené, oko živé, šupiny pevně přiléhající.
  • Připravujte promyšleně: Kapří maso má specifickou strukturu. Pokud ho před úpravou posekáte nebo přes noc necháte odležet v lehce slaném nálevu, zjemní se.
  • S teplem opatrně: Kapr rychle ztrácí šťávu. Krátká pečení či grilování, úprava dušením nebo v alobalu pomůže, aby zůstal šťavnatý.

Jídla, která z kapra udělají hvězdu stolu

Kapr není jen českým fenoménem. Inspiraci najdete i v maďarské kuchyni, připravte si například kapří rybí polévku nebo kapra v pivní omáčce se žampiony.

  • Kapr na kmíně: Toto jídlo by se dalo nazvat jako jednoduchost s noblesou. Filety ochucené kmínem a paprikou, položené na kolečka cibule, s kouskem másla se pečou dozlatova. Výsledkem je jemně propečená ryba, která nese lehké aroma kmínu.
  • Kapr načerno: Staročeská varianta úpravy kapra potěší i mimo Vánoce. Kapr na másle dušený s kořenovou zeleninou, zalitý vývarem smíchaným s octem a doslazený povidly chutná delikátně. Do omáčky patří sušené švestky, rozinky, mandle i perník. Výsledek? Neodolatelný.
  • Kapr v alobalu plněný zeleninou: Varianta pro ty, kdo chtějí vizuální efekt a šťavnatost v jednom. Břišní dutina kapra je plněná paprikou, rajčetem, česnekem a máslem, pak se celá ryba zabalí do alobalu. Peče se tak, aby si kapr zachoval vlastní šťavnatost a zelenina přidala bohatost chuti.
  • Kapří hranolky: Jedna z modernějších interpretací. Kapří maso nakrájené na špalíčky se obaluje v hladké mouce se směsí koření a smaží v oleji.

Nechte kapra vyplout z jeho vánoční kádě. Stačí jeden trik: proměnit ho, ne skrýt.

A tip navíc? Pokud se rozhodnete udělat kapra načerno, nechte omáčku uležet den či dva, aby se chutě propojily. A při přestávce od klasiky vyzkoušejte kapra jako přílohu k pečené zelenině, nebo dokonce jako „rybí burger“ v housce.

Zdroj: Apetitonline

Recepty

Polévka z kapra
Polévka z kapra
> 60 min
Kapr na kmíně
Kapr na kmíně
< 50 min
Krémová rybí polévka
Krémová rybí polévka
< 75 min
Kapr načerno
Kapr načerno
< 60 min
Grilovaný kapr
Kapr na grilu
< 45 min
Maďarská rybí polévka
Maďarská rybí polévka
> 60 min
Základní kapří vývar
Základní kapří vývar
< 45 min
Hranolky pečené v troubě
Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy
< 60 min
Kapr v alobalu plněný zeleninou
Kapr v alobalu plněný zeleninou
< 60 min
Kapří hranolky
Kapří hranolky
< 60 min
Maďarský rybí guláš
Maďarský rybí guláš
< 60 min
Kapr z trouby v citronové strouhance
Kapr z trouby v citronové strouhance
< 60 min
Marinovaný kapr
> 60 min
Kapří krém
Kapří krém
< 60 min
Kapr pečený na slanině a šťouchaných bramborách
< 60 min
Kapr s rajčaty v aspiku
Kapr v aspiku
< 20 min
Kapr na hořčici s bramborovým salátem
Kapr na hořčici s bramborovým salátem
> 60 min
Kapří kuličky
Kapří kuličky
> 60 min
Kapr se šalvějovou omáčkou a citronovou čočkou
Kapr se šalvějovou omáčkou a citronovou čočkou
< 10 min
Kapří špalíky s pažitkovo-citronovou majonézou
Kapří špalíky s pažitkovo-citronovou majonézou
< 60 min
Kapr pečený s koprovou zálivkou
> 60 min
Kapr smažený na sádle
> 60 min
Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou
Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou
> 60 min
Smažený kapr v kefírovém těstíčku s mandlemi
> 60 min
Kapr s vejmrdou
Kapr s vejmrdou
> 60 min
Kapr pečený v solné krustě s rozmarýnem
Kapr pečený v solné krustě s rozmarýnem
< 60 min
Kaprovka z Thiru
Kaprovka z Thiru
> 60 min
Kapr v mangoldu s vinnou omáčkou
< 60 min
Kapr v tempuře s restovanou zeleninou
< 30 min
Kapří suflé na dýňovém kompotu
Kapří suflé na dýňovém kompotu
> 60 min
Srbské kapří balíčky se zeleninou
Srbské kapří balíčky se zeleninou
< 30 min
Kapr v bylinkové strouhance
< 30 min
Smažený kapr v citronovo-petrželkové strouhance
> 60 min
Kapr v pivní omáčce se smetanou a žampiony
< 30 min
Kapří polévka
Kapří polévka
< 75 min
Kapří tomatová polévka s bazalkovým pestem
< 60 min
Kapří vývar se šafránem a zeleninou
Kapří vývar se šafránem a zeleninou
< 45 min
Smažený kapr v oříškové strouhance
< 10 min
Choucroute s kaprem, klobáskou a pancettou
< 30 min
Kapří polévka s kari, ovocem & krevetami
< 20 min

Doporučujeme článek s videem

Jak chutná Třeboňsko? Zapomeňte na kapří hranolky, ty nejlepší zážitky vás čekají jinde!

Sdílet kolekci receptů

Kapr Rybí polévky Ryby a mořské plody Česká klasika Česká kuchyně

Podobné kolekce receptů