Nová registrace Zapomenuté heslo
Apetit
18. 7. 2014
Pikantní vepřové
Apetit

Jeden z nejhodnotnějších dílů vepřového masa se hodí na řízky, na minutku i na pečení v celku. A podle kuchaře Vaška Friče je právě pečeně ideální pro ty, kteří s vařením teprve začínají.

Pečeně (někdy se jí také říká karé) je libový pruh masa ležící na žebrech a přiléhající k páteři.

  • Pečeně začíná za krkovicí, od které se odděluje zpravidla řezem mezi 6. a 7. žebírkem. U kýty končí mezi předposledním a posledním obratlem.
  • V části u kýty k pečeni ze spodní strany páteře přiléhá panenka (u hovězího svíčková), kterou někdy můžete koupit i s pečení. Prodává se s kostí, čili s částí žeber, nebo bez kosti.
  • Z pečeně se pak krájejí plátky – kotlety. U hovězího jí odpovídá roštěná.


vepřové maso

Na co je pečeně vhodná?

  • Na přípravu minutek. Kotleta je spolu s panenkou nejvhodnějším kusem vepřového masa k velmi rychlé přípravě na pánvi.
  • Hodí se pro začátečníky. Na rozdíl třeba od kýty nemůže při jejím krájení ‚přes vlákno‘ ani začátečník udělat chybu.
Vepřové maso Česká klasika Česká kuchyně Pečeně Vaření pro začátečníky Kotlety Minutky Karé

Související články