Nová registrace Zapomenuté heslo

Výlov rybníků 2025: Kam vyrazit za obřími kapry, rybáři po pas ve vodě a čerstvými rybími dobrotami?

16. 10. 2025
Kapr
Shutterstock
Výlov rybníka Výlov rybníka kapři Výlov rybníka kapři Dalších
6 fotek

Co vás přiměje k nařízení budíku i o víkendu? Prima zážitek spojený s dobrým jídlem? Tak v tom si rozumíme. A jestli něco je opravdu zážitkem unikátním a autentickým, pak výlov rybníka. Sledovat, jak se nad hladinou zvedá ranní mlha, rybáři v gumových pláštích táhnou sítě a nad vodou se objevují záblesky šupin. Už po staletí tento výjev fascinuje a my máme pro vás pár tipů, kde si jej můžete dopřát. 

Tak jako houby, které si sami v lese najdete, chutnají o poznání lépe než ty koupené, je to podobné i u ryb. A ne, nemusíte nejdřív pořídit kompletní rybářskou výbavu a povolenku. Bohatě postačí, když si přivstanete a vydáte se na výlov rybníka ve vašem okolí. Je to jeden z nejkrásnějších gastronomických rituálů, které si můžete na podzim dopřát, a vaše foodie duše zaplesá, protože se jí dostane kontaktu s čerstvými surovinami, navíc podpoříte poctivou práci a to za to opravdu stojí.

  • Není to jen staletá tradice, ale magický zážitek: Kulisami jsou syrový podzimní vzduch, dusot gumových bot, vůně ohně, na kterém se hřeje polévka z čerstvých ryb. A choreografie je dokonale sladěná, každý pohyb má svůj řád – rybáři táhnou sítě, voda víří, kapři se lesknou a děti nadšeně výskají, protože na tohle jsou všechny netflixy krátké.
  • Je to i trochu lekce pokory, protože neškodí připomenout si, kolik lidí a kolik práce je za tím, že vy si můžete dopřát doma jednoho pořádného šupináče. To pak smažený kapřík dostává hnedle „jiný rozměr“. 
  • Street food a gastro festivaly se těší obrovské popularitě, protože zde ochutnáte zajímavá jídla, cizí kuchyně a poznáte nové podniky. Ale výlov je ještě víc: voní tu grilovaný candát, rybí polévka nebo kapří hranolky a české sladkovodní ryby ukazují, jak obrovský potenciál mají. A nejen o Vánocích! 

Kdy a kam se vydat na výlov rybníka?

Slavnostní výlov rybníka Rožmberk

  • Kdy: Od pátku 17. října do neděle 19. října 2025 se koná podzimní výlov rybníka Rožmberk.
  • Zblízka uvidíte rybářské řemeslo výlovu, ochutnáte rybí speciality a užijete si bohatou gastronomii všeho druhu. Prodávat se budou živé ryby z výlovu.
  • Pod hrází rybníka bude program pro dětské návštěvníky, možnost chytat ryby ze sádek, prohlédnout si rybářské muzeum apod. 

Výlov rybníka Svět

  • Kdy: Od pátku 3. listopadu do neděle 5. listopadu 2025 si nenechte ujít neopakovatelnou atmosféru výlovu jednoho z největších jihočeských rybníků. Na tzv. první zátah se rybáři vydají už v sedm ráno, druhý zátah pak probíhá mezi 10 a 13. 
  • Je možné využít rozšířené nabídky živých ryb na prodejnách a na sádkách v Třeboni. Díky podzimním výlovům můžete zakoupit kromě kaprů také amury, tolstolobiky, štiky, sumce nebo candáty.

Výlov rybníka Bezdrev

  • Kdy: Od neděle 26. října do středy 29. října 2025 si užijete tradiční podzimní událost na rybníce Bezdrev u Hluboké nad Vltavou. Na výlov rybníků se vyplatí přivstat, rybářské slavnosti jsou pak celodenní. 
  • Těšit se můžete kromě hudebních vystoupení na kulinářskou show šéfkuchaře Vladimíra Tůmy s ochutnávkami rybích specialit a celodenní trhy na hrázi. 
  • Ve vybraných hlubockých restauracích pak probíhá Týden rybích specialit (27. 10. – 2. 11.)

Výlov Štěpnického rybníka

  • Kdy: V sobotu 25. října 2025 
  • Kromě tradičního výlovu se můžete těšit na prodej živých ryb a rybích specialit, hudbu, občerstvení. Zároveň se na náměstí v Telči koná farmářský a řemeslný trh.

Výlov rybníka Amerika

  • Kdy: Výlov na rybníku Amerika u Františkových Lázní se koná v pondělí a úterý 27. – 28. října 2025.
  • Čeká vás nevšední podívaná, kdy si užijete um desítek rybářů, živé kapříky, amury, štiky i různé rybí speciality a prodej živých a uzených ryb včetně občerstvení.

Tradiční výlov Bohdanečského rybníka

  • Kdy: 28. října v Lázních Bohdaneč (u Pardubic)
  • Můžete přihlížet výlovu a ochutnat pokrmy připravené z čerstvých ryb. Na hrázi probíhá stánkový prodej živých ryb jako kapr, amur, štika, sumec, lín, tolstolobik či candát. A pod hrází proběhne tradiční prodej rybích specialit jako uzený a grilovaný pernštejnský kapr.

Zdroje: Apetit, Kudyznudy.cz, Trebon.rybarstvi.cz, Rybarstvi.cz

Sdílet článek

Ryby a mořské plody Tip na výlet Na víkend Kapr Na cestách

Související články