
Když se řekne bramborák nebo bramborová placka, snad každý zavzpomíná na babiččinu kuchyni, odkud se linula vůně čerstvě nastrouhaných brambor, česneku a špetky majoránky. Křupavé okraje a dokonalá chuť. Bramboráky a bramborové placky jsou prostě fenomén, který spojuje jednoduchost s úžasnou variabilitou. A přitom potřebujete jen několik základních surovin a pár šikovných rukou.
Bramboráky nejsou jen klasickou přílohou nebo rychlým občerstvením. V některých částech Čech a Moravy tvořily tradici slavnostních stolů zejména během podzimních a zimních měsíců.
- Brambory: Nejlépe se hodí varný typ C, protože má vyšší obsah škrobu (funguje skvěle jako pojivo), ale použít můžete i varný typ B, který je univerzální.
- S jinou zeleninou: Brambory si skvěle rozumí s mrkví, celerem či cuketou, které můžete nastrouhat najemno a přidat do těsta. Zeleninu (především cukety) před přidáním do těsta zbavte přebytečné vody.
- Koření: Kromě tradičního česneku a sušené majoránky lze do těsta přidat i mletý kmín, pepř, nebo dokonce nakrájenou cibuli.
- Smažení: Pro dosažení křupavé textury je ideální smažit na pánvi s dostatečným množstvím tuku. Tradiční kuchařky z dob minulých zmiňují především sádlo, ale můžete použít i olej vhodný ke smažení. Pokud jsou bramboráky příliš mastné, dejte je okapat na papírovou utěrku nebo na mřížku.
- Pečení v troubě: Méně mastná varianta – stačí plech nebo pekáček vymazat, případně vyložit pečicím papírem. Bramboráky můžete péct buď ve tvaru klasických placek, nebo celé těsto rovnoměrně nalijte na plech a pečte v celku. Po upečení krájejte na požadované kousky.
- Jako bramborové placky někdy také označujeme tenké placky připravené z vařených brambor, mouky a soli. Těsto se vyválí a poté smaží na pánvi nebo peče nasucho na rozpálené plotně. Podávají se buď nasladko, například s povidly a tvarohem, nebo naslano, například se škvarky či zelím.
Jak servírovat bramboráky
V kuchyni se bramboráky dají poctivě vylepšit přidáním nastrouhaného sýra, bylinek i drobně nasekané uzeniny přímo do těsta.
- Jako hlavní jídlo: Bramboráky mohou být podávány jako hlavní jídlo, například s uzeným masem a zelím.
- Jako příloha: Mohou sloužit k masovým pokrmům nebo omáčkám, ale hodí se také k zeleninovým směsím či k houbovému ragú.
- Nasladko: Bramborové placky pečené nasucho skvěle chutnají s povidly, tvarohem nebo strouhaným perníkem.
Bramborák není žádná věda, ale přesto se může stát, že je v něm příliš česneku, připálí se nebo plave v oleji. Máme pro vás osvědčené recepty, díky nimž se vám žádná katastrofa nestane a vy budete mistrem – říká se přece, že podle bramboráku se pozná opravdová hospodyňka.
Zdroj: Apetitonline
Recepty



















