Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 20 min
5,0 (8x)
11. 1. 2019
Čočka na kyselo se smaženým vajíčkem a pražskou šunkou


Snadné
< 20 min
5,0 (8x)

Otevřeli jsme pro vás školu vaření, kterou na stránkách Apetitu vede skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás naučí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její principy, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit z hlavy...

SMAŽENÍ & FRITOVÁNÍ

Ať už smažíte na pánvi, nebo fritujete ve vysoké vrstvě oleje, vždy používejte kvalitní olej, nepřepalujte jej, suroviny smažte při teplotě 170–180°C a vždy v rozpáleném oleji – jen tak strouhanka nenasákne moc tuku.

Klasické smažení je lepší tam, kde je třeba delší tepelná úprava, například u masa, fritování se hodí, když potřebujete zachovat svěžest a čerstvost – vajíčko, tempura, hranolky, zelenina...

Smažíte-li v trojobalu, udělejte si vlastní strouhanku a nemelte ji na prach, větší kousky ve stylu strouhanky panko jsou lepší.

Dbejte na dobré obalení a čistou práci, řádně oklepte přebytečnou mouku i vajíčko a při obalováni si nechte jeden nástroj (nebo ruku) na vejce a druhý na mouku a na strouhanku. 


Nezhasínat obrazovku
Pro 4 osoby
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4 osoby

Na čočku

Na glazovanou mrkev

Na glazované šalotky

Na vejce

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 2399 kcal
  • Bílkoviny 75 g
  • Sacharidy 237 g
  • Tuky 130 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2019/1

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 5,0/5

Hodnocení receptu

5,0/5
(8 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet
Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2019/1

Vykročte s Apetitem do nového roku s optimismem a nadšením. Jakým směrem zamíří česká i světová gastronomie, předpovídají v lednovém čísle osobnosti české kulinární scény. Než ale přivítáme rok 2019, je třeba rozloučit se s rokem minulým. Pokud se chystáte slavit silvestr v opravdu velkém stylu, nezapomeňte na šampaňské a kaviár. Vše, co jste kdy chtěli vědět o ústřicích a kaviáru, zjistíte v reportáži na s. 76. Navíc vás provedeme světem šumivých vín od metod výroby až po sklenice, v nichž se nejlépe servírují. Pořádný silvestrovský večírek si ale žádá hlavně spoustu dobrého jídla: ať svým hostům připravíte smažené sýrové jednohubky, vydatný, ale přitom lehký salát, neodolatelné špízy nebo chuťovky do ruky, počítejte raději s dvojnásobným množstvím, protože všichni si přijdou přidat. Každodenní režim vám v roce 2019 pomůže od pondělí do pátku nastolit 5 hřejivých večeří, a kdyby na vás padl zimní splín dopřejte si „comfort food“ v podobě zapečených mističek z naší nové rubriky Provinilá potěšení. Apetit, napsáno s chutí.

Související články

shutterstock_2462123559.webp

Už žádné měkké hranolky! Mýty o lžičce mouky i skutečné tipy od profíků, díky kterým si pochutnáte

Nejen na internetu koluje spousta zaručených triků na dokonalé hranolky. Jeden z nich radí přidat do horkého oleje lžíci mouky pro extra křupavost. Zní to zajímavě, ale má to háček. Žádný respektovaný kuchařský web, ať už český, nebo zahraniční, tento postup nedoporučuje. Pojďme se podívat, v čem spočívá skutečné kouzlo zlatavých a křupavých hranolek a proč je fígl s moukou spíše krokem vedle.