
Zkuste si představit, že otevíráte starou, trochu (nebo i více) zažloutlou kuchařku. Nejen jako knihu receptů, ale i jako průvodce životem v domácnosti, svědka každodenního vaření, hospodaření, pečení i zavařování, pomocníka při nákupu potravin i jejich přípravě. Právě tak si mnozí už desítky let představují „Sandtnerku“ a její kuchařské knihy. My jsme dnes její knihy otevřeli a máme pro vás kvíz – zjistěte tedy, jak se vyznáte v kuchařském umění jedné z nejslavnějších českých kuchařek všech dob.
Marie Janků-Sandtnerová (1885–1946) nebyla pouhou autorkou receptů, ale i učitelkou, propagátorkou zdravé výživy a inovátorkou v oblasti domácí gastronomie. Její kuchařky posloužily generacím hospodyněk i kuchařek jako praktické příručky – srozumitelné, přehledné, přizpůsobené běžným finančním možnostem i dostupným surovinám. A především: ověřené léty praxe, zkušeností a samozřejmě také tradicemi, které fungovaly už dávno před ní.
Už v původním vydání Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1933 najdete stovky receptů od polévek přes maso, zeleninu až po moučníky – vše doplněné rozpočty ingrediencí pro určitý počet osob.
Mnoho pokrmů, které by se dnes daly označit za běžné, tradiční či klasické – a to od polévek či omáček přes studené lahůdky až po náročné dezerty – se do našich kuchyní v takové míře dostaly právě díky ní. A právě v rozmanitosti spočívá kouzlo. Recepty Marie Janků-Sandtnerové nejsou jen dokumentem minulosti, která by už neplatila, ale naopak podnětem k přemýšlení o jídle, k posloupnosti při postupu přípravy, ke kombinaci vhodných potravin.
O dostupnosti surovin, jednoduchosti postupů, chytrém využívání zbytků i zefektivnění práce psala právě už Sandtnerová, v současné době se k tomu všemu moderní gastronomie opět vrací. Připomeňte si tedy, že za vyhlášenou českou kuchyní minulého století stála žena, která vyznávala pečlivost, kladla důraz na to, aby se neplýtvalo, dbala na vyváženost chutí. A její odkaz přetrvává v každé pečlivě vařené polévce či domácím koláči dodnes!
Vydejte se s námi na malou výpravu starými, ručně popsanými stránkami a uvidíme, kolik toho ze Sandtnerky opravdu umíte a znáte!
Zdroje: Apetit