
Kysané zelí máte možná spojené s babiččinou spižírnou nebo nedělním obědem s knedlíkem, ale jeho kouzlo tkví v jednoduchosti – pár surovin, trocha trpělivosti a vznikne jídlo, které má nejen výbornou chuť, ale i benefity pro zdraví.
Jak připravit domácí kysané zelí?
Naložit si doma kysané zelí není nic složitého. Potřebujete pouze hlávkové zelí, sůl a vhodnou nádobu na kvašení. Zelí nakrouhejte najemno nebo nakrájejte na nudličky. Promícháte se solí (zhruba 20 g soli na 1 kg zelí) a nechte ho chvíli pustit šťávu. Poté ho důkladně promačkejte, aby pustilo další tekutinu, a pečlivě natlačte do kameninového hrnce nebo velké sklenice tak, abyste z něj vytlačili veškerý vzduch a bylo celé ponořené. Povrch zatižte talířem či kamenem a přikryjete látkou nebo víčkem (nezavírejte, pouze přiklopte).
Jak dlouho nechat zelí kvasit?
Délka kvašení záleží především na množství naloženého zelí, ale také na okolní teplotě. Pokud naložíte jen malou sklenici nebo kvašáček, kam se vejde nanejvýš 1 kg zelí, a necháte kvasit při pokojové teplotě, do týdne máte hotovo. U většího množství, anebo v chladnějších podmínkách, může proces trvat až 3 týdny. Pak je třeba jej tak jako tak uložit na chladnější místo a nechat ještě 2 týdny dokvasit.
Jak správně naložit zelí?
Při nakládání dbejte na to, aby zelí nebylo nahnilé nebo jinak poničené, vše podezřelé důkladně odstraňte. Při plnění do nádoby se snažte eliminovat všechny vzduchové kapsy, zároveň zelí musí být vždy zcela ponořené v nálevu, jinak začne hnít. Pokud šťávy není dost, dolijte převařenou osolenou vodu. A hlavně – používejte sůl bez přidaného jódu, protože jód brzdí kvašení.
Jak uchovat kysané zelí na zimu?
Hotové kysané zelí vydrží měsíce, pokud ho skladujete v chladu a temnu. Ideální je sklep nebo lednice, které zpomalují neustálý proces mléčného kvašení. Po každém nabírání zkontrolujte, že zelí zůstává pod hladinou láku. Pokud plánujete delší uchování, můžete zelí i zavařit – stačí ho naplnit do sklenic, zalít nálevem a sterilovat asi 20 minut při 85 °C.
Jaké jsou zdravotní výhody kysaného zelí?
Kysané zelí je přirozeným zdrojem probiotik, která prospívají trávení a imunitě. Obsahuje také vitamin C, vlákninu a minerály. Pravidelná konzumace podporuje střevní mikroflóru a celkovou vitalitu. Není divu, že patřilo k základním potravinám zimního jídelníčku už po staletí.
Jak zabránit plísni při kvašení zelí?
Plíseň vzniká, když se k zelí dostane vzduch. Dbejte proto na čistotu nádob a pomůcek, používejte dost soli a udržujte zelí zcela ponořené v láku. Pomáhá i přikrýt povrch listem zelí nebo kouskem potravinářské fólie a zatěžkání kamenem.
Jaké koření přidat do kysaného zelí?
Tradiční koření do kvašeného zelí je kmín. Podpoří trávení a dodá zelí typickou chuť. Skvěle se hodí i bobkový list, celý pepř nebo jalovec. Někdo přidává i pár stroužků česneku nebo jablečné kousky pro jemnější chuť. Naopak ostřejší dodá nakrájená cibule nebo feferonka. Každá rodina mívá svůj osvědčený recept, a právě v tom spočívá kouzlo domácího kvašení.
Jak připravit kysané zelí s křenem?
Stačí do nakrájeného zelí přidat nastrouhaný křen v poměru asi 50 g na 1 kg zelí. Křen dodá příjemnou ostrost a svěží nádech. Takto připravené zelí se skvěle hodí k uzenému masu nebo do salátů.
Jak dlouho vydrží kysané zelí?
Správně skladované kysané zelí vydrží až půl roku, někdy i déle. Klíčem je udržet ho v chladu, čistotě a bez přístupu vzduchu. Pokud se objeví bílý povlak, většinou nejde o škodlivou plíseň, ale o kvasinkový film – stačí ho odstranit.
Jak připravit polévku z kysaného zelí?
Kdo by neznal zelnou polévku, nebo také zelňačku. Základem je cibule osmažená na sádle, trocha papriky, nakrájené kysané zelí a vývar. Přidat můžete i brambory, klobásu nebo kousek uzeného masa. Osvědčené recepty na zelné polévky najdete v následujícím článku:
Dušené kysané zelí
Kromě polévky si z domácího zelí můžete udělat výbornou zeleninovou přílohu k pečenému masu – tradiční dušené kysané zelí sytý oběd odlehčí a přidá příjemnou sladkokyselou chuť.
Zdroj informací: Apetit
Recepty























