Nová registrace Zapomenuté heslo

Svařák: Vyhněte se letos obvyklým chybám a inspiraci hledejte i u sousedů

3. 12. 2025
Se svolením Sonnentor

Pokud byste měli přisoudit adventu nějakou vůni, proč by to byla právě vůně svařeného vína? I zarytí odpůrci míchání vína s čímkoli nebo ti, kteří si klidně i červené víno během roku dávají chladit, v prosinci mění názor a svařák si užívají. Jaké panují o svařáku mýty, jaké chyby děláme při přípravě, proč se inspirovat za hranicemi a jak se dělá nealko verze tohoto horkého nápoje? Vy máte otázky, my máme odpovědi.

Zahřeje, nádherně voní a umí vytvořit kouzelnou vánoční atmosféru. Přesto se kolem svařáku traduje pár mýtů a polopravd. Někdo říká, že se často připravuje z nekvalitního vína, jiný zase, že dělat jej z bílého vína je chyba, a pak jsou tu ti, kteří mají pocit, že je to prostě ohřáté víno s kupou koření. Není to tak. 

 

Není důležitá barva, ale chuť

„Pro skvělý svařák se nemusíte omezovat barvou. Skvělé je červené i bílé – záleží jen na vašich chutích a preferencích. Na co byste se ale měli zaměřit jsou vlastnosti vína. Sáhněte po víně s bohatou ovocnou chutí. Naopak se vyhněte výrazným kyselinám i tříslovinám. Nejoblíbenější „svařákové” odrůdy jsou Merlot, Pinot Noir, ale také milovaná Frankovka,“ dočtete se na webu Víno od Bodláků.

  • Kvalita vína zásadně ovlivňuje chuť výsledného nápoje. Odborníci doporučují vína ovocná, lehčí a s nižší tříslovinou. Těžká, tříslovitá vína mohou hořknout.
  • A pokud jste příznivci vína bílého a máte pocit, že se to nehodí, tak vězte, že hodí a parádně. Na Slovensku pijí svařené bílé víno běžně, tak se inspirujte. Přidejte med, badyán, hřebíček, skořici, citronovou kůru, kousek jablka a voilà.
  • Tip: Víno, které byste nepili samotné, nepatří ani do svařáku.

Víno nemá projít varem

Dalším omylem je, že by svařák měl projít varem, aby se tzv. provařilo koření. Není to tak: vařením se ztrácí alkohol a aromatika.

  • Ideální teplota vína je 70–78 °C, tedy pod bodem varu. Alkohol má bod varu 78, což znamená, že při varu začíná mizet nejrychleji. V této teplotní zóně se nejlépe extrahují aromatické látky ze skořice, hřebíčku a citrusové kůry.
  • Tip: Nejprve koření svařte s cukrem a trochou vína na sirup a pak až jej přidejte do prohřátého vína.

Glogg (svařené víno)

Glogg (svařené víno)

< 60 min
4.7(9x)
Přečíst recept

S kořením opatrně

Slyšeli jste tvrzení, že čím více koření, tím lepší svařák? Pravda je opět jinde: nadměrná dávka hřebíčku způsobuje trpkost a jaksi „lékárenskou“ dochuť. Skořice se při dlouhé přípravě rozpadá a zakalí nápoj.

  • Množství koření, které se doporučuje na 1 láhev vína: 1–2 kousky skořice, 3–5 hřebíčků, pomerančová kůra nebo pár plátků pomeranče. „Sváteční atmosféru vánočních trhů si můžete užít i v teple domova, s horkým svařákem v ruce. Hodí se do něj hřebíček a skořice nebo i kousky pomeranče a rozinky,“ doporučuje Monika Grafek ze Sonnentor.
  • S čím ale šetřit nemusíte, naopak si to letos užijte plnými hrstmi, je sušené ovoce a oříšky. Inspirací vám mohou být Dánové. „Jednu dobu jsem tam žil a všiml jsem si, že Dánové svařák pijí s rozinkami a mandlemi. Sypou si je do sklenice a pak vyjídají lžičkou,“ říká barista Lukáš Hájek.
  • Ve Francii naopak šetří kořením a nebojí se přidat vanilku. V Německu zase „přilepšují“ kapkou likéru, například višňového.

S cukrem to nepřehánějte

Obvyklou výtkou směrem ke svařenému vínu z vánočních trhů bývá to, že je příliš sladké – že se cukrem zakrývá nízká kvalita vína. Cukrem se nesnažte řešit „chyby“. 

  • Bílý cukr karamelizuje a dodá hutnost. Třtinový cukr dodává jemnou karamelovou notu. Med je aromatický, ale při teplotách nad 60 °C ztrácí cenné látky.
  • Tip: Přidejte cukr až ke konci, po ochutnání. Většinou se doporučuje 100 g cukru na láhev vína.

Jak si připravit nealko verzi svařeného vína?

Ingredience pro 4 osoby: 1 l vody, 1 tyčinka skořice, 250 ml šťávy z černého rybízu, 1 pomeranč, 1 badyán, 1 hřebíček, 2 kapky vanilkového éterického oleje,  2 sáčky Koření do svařeného červeného vína (Sonnentor)

Postup: 

  • Zalijte sáčky s kořením litrem horké vody ve velkém hrnci a nechte je louhovat asi 5–10 minut při teplotě 70–80 stupňů Celsia.
  • Poté vyjměte sáčky z hrnce, vymačkejte pomeranč a přidejte jeho šťávu, rybízovou šťávu, skořicovou tyčinku, badyán, hřebíček a vanilkový olej. Krátce přiveďte k varu a nechte louhovat asi 30 minut na mírném ohni.
  • Rozlijte do sklenic a ozdobte plátky pomeranče a badyánem.

Zdroje: Apetit, Vinoodbodlaku.cz, Jidloradost.ambi.cz, Sonnentor.com

Sdílet článek

Vánoce Advent Svařák Svařené víno

Související články