Oříšky už dávno nejsou jen pochoutkou spojenou s Vánocemi nebo posezením u televize. Jsou to malé zásobárny plné živin, které mohou výrazně prospět našemu zdraví. Ať už si je přidáte do ranní kaše, salátu, nebo si je dáte jen tak samotné, dodáte tělu cenné tuky, bílkoviny, vitaminy a minerály. Které z nich patří mezi ty úplně nejlepší?
Díky svému výjimečnému nutričnímu složení se oříšky řadí mezi nejzdravější denní snacky. Pravidelná konzumace podporuje správnou činnost srdce, zlepšuje koncentraci a pomáhá udržet stabilní hladinu energie po celý den.
Vlašské ořechy: Potrava pro váš mozek
Vlašské ořechy připomínají tvarem lidský mozek a jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin, které jsou klíčové pro správnou funkci mozku, zlepšují paměť a podporují kognitivní funkce. Obsahují také velké množství antioxidantů, jež pomáhají v boji se záněty a chrání buňky před poškozením.
- Zajímavost: Podle webu nzip.cz obsahují vlašské ořechy 8× více omega-3 mastných kyselin než jiné oříšky. Kromě toho jsou i významnou zásobárnou důležitých minerálních látek, například selenu (důležitý pro imunitu) či fluoridu (nezbytný pro zdravé kosti a zuby).
Mandle: Spojenec pro zdravé srdce a krásnou pleť
Mandle jsou nutriční stálice s vysokým obsahem vitaminu E, silného antioxidantu, který prospívá pokožce a chrání srdce. Jsou také skvělým zdrojem hořčíku důležitého pro správnou funkci svalů a nervového systému a obsahují zdravé tuky, jež pomáhají udržovat optimální hladinu cholesterolu. Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin navíc výborně zasytí.
- Zajímavost: Podle webu lekarna.cz jsou mandle komplexním zdrojem živin. Vhodné je mandle před konzumací namočit (na 8 až 12 hodin), jsou pak lépe stravitelné. Podle webu je však nutné zohlednit i vysokou kalorickou hodnotu těchto oříšků, proto doporučují konzumovat maximálně 40 až 70 g denně.
Pistácie: Lahodná pochoutka i strážce vaší linie
Pistácie jsou skvělou volbou při hlídání kalorií – obsahují jich totiž méně než většina ostatních ořechů a díky louskání sníte menší množství. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a antioxidanty jako lutein a zeaxantin, které podporují zdraví očí. Jejich nezaměnitelná chuť z nich dělá skvělou svačinku pro každou příležitost.
- Zajímavost: Podle webu lekarna.cz obsahují pistácie vysoké množství vitaminů, minerálů i vlákniny. Zdravé tuky pomáhají snižovat cholesterol, vitamin E chrání před oxidativním stresem, vitamin B6 a horčík prospívají normální funkci nervového systému. Mangan a zinek podporují imunitní systém.
Kešu: Krémové pohlazení pro nervy a imunitu
Kešu díky své jemné, máslové chuti patří k nejoblíbenějším ořechům. Jsou vynikajícím zdrojem hořčíku, který uklidňuje nervový systém a zmírňuje stres, a také zinku, jež je zásadní pro posílení imunity. Obsahují i měď a železo, které dodávají energii a přispívají k celkové vitalitě organismu.
- Zajímavost: Kešu jsou zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitaminů a minerálů, jak se uvádí na webu lekarna.cz. Mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin či vitaminu K, který je důležitý pro stavbu kostí i normální srážlivost krve.
Jak je to s kaloriemi a tuky v oříšcích?
Je pravda, že ořechy jsou kalorické a obsahují hodně tuku, ale jde převážně o zdravé mono- a polynenasycené tuky, které tělo potřebuje. Klíčem je střídmost: jedna hrst denně je ideální množství, které poskytne benefity bez obav z přibírání. Zařazením různých druhů ořechů do jídelníčku získáte pestrou paletu živin. Stačí si vybrat oblíbené ořechy a křupat pro zdraví.
Zdroj: nzip.cz, lekarna.cz, jimejinak.cz, fdc.nal.usda.gov, bbcgoodfood.com