Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak správně uplést vánočku ze 6 pramenů? Symbolika, postup krok za krokem a výběr 15 prověřených receptů

1. 12. 2025
shutterstock_87287734.jpeg
Shutterstock

Vánočka, voňavý symbol českých Vánoc, je sladké pečivo se staletou historií. Je tradičně spojená s rodinou, pohodou i vánočními dobrotami a její recept i umění ji zaplést se předávají mezi hospodyňkami už po generace. Její příprava je pro mnohé vrcholem předsvátečních příprav a její zlatavá barva na štědrovečerní tabuli prostě nesmí chybět.

Historie vánočky sahá až do 14. století, kdy se jí však neříkalo vánočka, ale calta nebo húska. Původně se jednalo o jednoduché pletené pečivo a jejím předchůdcem byl speciální pečený bochníček. Svým tvarem má připomínat Ježíška zavinutého v povijanu, a proto se stala neodmyslitelnou součástí Vánoc, symbolizující nový život a hojnost. Nicméně celoročním prodejem v pekárnách ztratila výsadní punc vánoční dobroty.

  • Zajímavost: K vánočce (původně caltě) se váže i pojmenování pražské ulice Celetná.

Více než jen obyčejný cop

Ačkoli se základní recept na kynuté těsto příliš nemění, kouzlo vánočky spočívá především v pletení. Právě počet pramenů a technika pletení odlišují jednoduchou domácí vánočku od mistrovského kousku. Nejčastěji se setkáme s pletením ze šesti nebo devíti pramenů, přičemž každé má svá specifika – a dokonce i symboliku.

Umění pletení ze šesti pramenů

Pletení ze šesti pramenů je oblíbenou a dostupnější variantou, která i tak vytvoří krásný a souměrný tvar. Základem je rozdělit vykynuté těsto na 6 stejných bochánků, z nichž se vyválejí stejně dlouhé i široké prameny. Prameny pak spojte v jednom bodě, který můžete zatížit například sklenicí s vodou (prameny se nebudou hýbat, bude se vám snáze pracovat).

  1. Prameny si rozprostřete tak, abyste měli tři vlevo a tři vpravo.
  2. Možná to bude znít divně, ale pletení vám půjde lépe, když začnete se zkříženýma rukama.
  3. Levou rukou vezměte pramen zcela vpravo (6. pramen).
  4. Pravou rukou vezměte pramen zcela vlevo (1. pramen).
  5. Obě ruce zvedněte a dejte od sebe tak, abyste překřížili prameny.
  6. 6. pramen stále držte v levé ruce a 1. položte tak, aby byl 3. v pořadí (tedy 3. zleva).
  7. Pravou rukou uchopte nynější 1. pramen zcela vlevo a zvedněte ho směrem nahoru, pramen držte.
  8. Levou rukou dejte původní 6. pramen doprostřed tak, aby byl nyní 3. zleva.
  9. Levou rukou uchopte pramen, který je teď zcela vpravo (tedy 5. zleva), ruku zvedněte nahoru a pramen držte.
  10. Pramen v pravé ruce přesuňte tak, aby byl 3. zleva a položte ho.
  11. Opakujte 6. až 9. bod stále dokola, dokud to jde.
  12. Nakonec prameny pevně spojte a konec zahněte pod vánočku.

Mistrovská devítka a její symbolika

Pletení z devíti pramenů je považováno za vrchol pekařského umění a skrývá v sobě hlubokou symboliku. Vánočka se skládá ze tří pater pletených na sobě. Pokud pletení někdo opravdu umí, vznikne nádherná vysoká vánočka, která má však tendenci během pečení mírně povolit a výsledek nemusí být tak krásný, jak bychom chtěli.

Základnu tvoří cop upletený ze čtyř pramenů. Tyto čtyři prameny symbolizují slunce, vodu, zemi a vzduch. Prostřední patro, pletené ze tří pramenů, představuje lidské vlastnosti: rozum, cit a vůli. Vrchní díl, spletený ze dvou zbývajících pramenů, pak symbolizuje to nejvyšší – vědění a lásku. Tato složitá stavba nejenže vypadá majestátně, ale nese v sobě i poselství o propojení člověka s přírodou a duchovními hodnotami.

A tip na závěr? Po potření vajíčkem vánočku velmi jemně poprašte moučkovým cukrem smíchaným s kapkou vanilky a nechte ji pár minut odpočinout v pokojové teplotě. Na povrchu se vytvoří tenoučká voňavá krusta, která během pečení zkaramelizuje a dodá vánočce jemné aroma i slavnostnější vzhled.

Zdroj: Apetitonline, is.muni.cz, is.vstecb.cz

Recepty

Sdílet kolekci receptů

vánočka vánočka pečení tvarohová vánočka vánočky

Související články

Škola pečení: vánočka

Naučte se domácí vánočku. Poradíme vám, jak a z čeho těsto zadělat, jak ho nechat vykynout a nakonec uplést. I když je klasická vánočka spíš pro zkušené, i zkušenosti je třeba získat! Kromě ní vám nabízíme také recept na jednoduchou tvarohovou vánočku bez pletení a tradiční švédské pečivo Lussekatter.