Vánočka, voňavý symbol českých Vánoc, je sladké pečivo se staletou historií. Je tradičně spojená s rodinou, pohodou i vánočními dobrotami a její recept i umění ji zaplést se předávají mezi hospodyňkami už po generace. Její příprava je pro mnohé vrcholem předsvátečních příprav a její zlatavá barva na štědrovečerní tabuli prostě nesmí chybět.
Historie vánočky sahá až do 14. století, kdy se jí však neříkalo vánočka, ale calta nebo húska. Původně se jednalo o jednoduché pletené pečivo a jejím předchůdcem byl speciální pečený bochníček. Svým tvarem má připomínat Ježíška zavinutého v povijanu, a proto se stala neodmyslitelnou součástí Vánoc, symbolizující nový život a hojnost. Nicméně celoročním prodejem v pekárnách ztratila výsadní punc vánoční dobroty.
-
Zajímavost: K vánočce (původně caltě) se váže i pojmenování pražské ulice Celetná.
Více než jen obyčejný cop
Ačkoli se základní recept na kynuté těsto příliš nemění, kouzlo vánočky spočívá především v pletení. Právě počet pramenů a technika pletení odlišují jednoduchou domácí vánočku od mistrovského kousku. Nejčastěji se setkáme s pletením ze šesti nebo devíti pramenů, přičemž každé má svá specifika – a dokonce i symboliku.
Umění pletení ze šesti pramenů
Pletení ze šesti pramenů je oblíbenou a dostupnější variantou, která i tak vytvoří krásný a souměrný tvar. Základem je rozdělit vykynuté těsto na 6 stejných bochánků, z nichž se vyválejí stejně dlouhé i široké prameny. Prameny pak spojte v jednom bodě, který můžete zatížit například sklenicí s vodou (prameny se nebudou hýbat, bude se vám snáze pracovat).
- Prameny si rozprostřete tak, abyste měli tři vlevo a tři vpravo.
- Možná to bude znít divně, ale pletení vám půjde lépe, když začnete se zkříženýma rukama.
- Levou rukou vezměte pramen zcela vpravo (6. pramen).
- Pravou rukou vezměte pramen zcela vlevo (1. pramen).
- Obě ruce zvedněte a dejte od sebe tak, abyste překřížili prameny.
- 6. pramen stále držte v levé ruce a 1. položte tak, aby byl 3. v pořadí (tedy 3. zleva).
- Pravou rukou uchopte nynější 1. pramen zcela vlevo a zvedněte ho směrem nahoru, pramen držte.
- Levou rukou dejte původní 6. pramen doprostřed tak, aby byl nyní 3. zleva.
- Levou rukou uchopte pramen, který je teď zcela vpravo (tedy 5. zleva), ruku zvedněte nahoru a pramen držte.
- Pramen v pravé ruce přesuňte tak, aby byl 3. zleva a položte ho.
- Opakujte 6. až 9. bod stále dokola, dokud to jde.
- Nakonec prameny pevně spojte a konec zahněte pod vánočku.
Mistrovská devítka a její symbolika
Pletení z devíti pramenů je považováno za vrchol pekařského umění a skrývá v sobě hlubokou symboliku. Vánočka se skládá ze tří pater pletených na sobě. Pokud pletení někdo opravdu umí, vznikne nádherná vysoká vánočka, která má však tendenci během pečení mírně povolit a výsledek nemusí být tak krásný, jak bychom chtěli.
Základnu tvoří cop upletený ze čtyř pramenů. Tyto čtyři prameny symbolizují slunce, vodu, zemi a vzduch. Prostřední patro, pletené ze tří pramenů, představuje lidské vlastnosti: rozum, cit a vůli. Vrchní díl, spletený ze dvou zbývajících pramenů, pak symbolizuje to nejvyšší – vědění a lásku. Tato složitá stavba nejenže vypadá majestátně, ale nese v sobě i poselství o propojení člověka s přírodou a duchovními hodnotami.
A tip na závěr? Po potření vajíčkem vánočku velmi jemně poprašte moučkovým cukrem smíchaným s kapkou vanilky a nechte ji pár minut odpočinout v pokojové teplotě. Na povrchu se vytvoří tenoučká voňavá krusta, která během pečení zkaramelizuje a dodá vánočce jemné aroma i slavnostnější vzhled.
Zdroj: Apetitonline, is.muni.cz, is.vstecb.cz
Recepty