Určitě to znáte, po nedělním obědě zůstanou v pekáči zbytky pečeného kuřete – maso, pár kostí a možná i šťáva, kterou by byla škoda vylít. A právě teď začíná to pravé kulinářské umění. Z mála vykouzlit báječné jídlo, které nejen že zasytí, ale také zamezí zbytečnému plýtvání.
Skromné jídlo ve stylu našich babiček
Od koho jiného se učit šetrnosti než od našich předků. Pro tehdejší hospodyňky by nebyly zbytky kuřete žádná výzva. Jakékoli pečené maso, třeba i zbylé karbanátky, by jednoduše pokrájely, zabalily do domácího nudlového těsta a daly uvařit. Hotové plněné knedlíčky stačí jen přelít rozehřátým máslem a podávat s hlávkovým salátem. Tento jednoduchý fígl, jak jídlo znovu neohřívat, ale vytvořit z něj nové, publikovala autorka Kožmínová v nedělní příloze Československé republiky z roku 1928.
Zapečená jídla s masem
Zapečené těstoviny nebo zapečené brambory jsou další schůdné řešení, jak si poradit s nedojedenými zbytky pečeného kuřete. Jen ho lehce osmahněte na cibulovém základu a přidejte další oblíbené suroviny jako žampiony, hrášek nebo kukuřici. V pekáčku smíchejte s vařenými těstovinami nebo na plátky nakrájenými brambory, zalijte rozšlehaným vejcem a dejte péct. Pár minut před koncem zasypte sýrem a servírujte se sterilovanou okurkou.
Asijské variace bez velké námahy
Natrhané kuřecí maso poslouží také jako základ pro rychlou asijskou pánev. Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli, česnek a kousek zázvoru. Přidejte maso, trochu sójové omáčky, med a sezamový olej. Krátce prohřejte a podávejte s dušenou rýží nebo nudlemi. Tato úprava je vděčná hlavně v týdnu, kdy nemáte čas na zdlouhavé vaření.
Skvělou volbou je i jednoduché kokosové kari. Do pánve dejte trochu kari pasty, kokosové mléko, natrhané maso a zeleninu podle možností (mrkev, cuketu, papriku). Za dvacet minut máte jídlo, které chutná jako z oblíbeného bistra.
Kuřecí salát pokaždé jinak
Zbylé kuřecí maso, zejména prsa, se skvěle hodí do rychlých salátů. Stačí ho natrhat na vlákna, přidat pár listů římského salátu, nakrájenou okurku, cherry rajčata a jednoduchý, ale výrazný dresink. Olivový olej, lžička dijonské hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř a kapka medu. Výsledkem je lehké a svěží jídlo, které máte hotové během pár minut.
Pokud hledáte něco vydatnějšího, zkuste kuře v kombinaci s těstovinami. Přidejte kostičky sýra, zelený hrášek, hrst rukoly a nakrájená sušená rajčata. O zbytek se postará pár lžic majonézy nebo hustého bílého jogurtu a špetka provensálského koření.
Poctivý kuřecí vývar z pečeného kuřete
Když nevíte, co uvařit ze zbytků, vývar je vždy jistota. A to platí nejen u zeleniny, ale také zbytků z pečeného kuřete. Kostra z pečeného kuřete má v sobě neuvěřitelné množství chuti, včetně lehce kouřového tónu od pečení, čímž získá drůbeží vývar hloubku, které s čerstvým masem nedosáhnete.
Stačí hodit kostru do hrnce (přidejte i případné syrové odřezky), přidat rozkrojenou cibuli i se slupkou, mrkev, kus celeru a petržel. Dál pár kuliček pepře, bobkový list, zalít studenou vodou a nechat dvě hodiny pozvolna táhnout. Odměnou vám bude vývar, který se hodí jako základ polévek, omáček či risotta.
Ani šťáva nepřijde nazmar
Pokud vám po pečení zůstal v pekáči tuk se šťávou, přelijte ho do menší uzavíratelné nádoby a dejte do lednice. Po vychladnutí vrchní vrstva tuku ztuhne a můžete ji použít na restování zeleniny (dá bramborám i cibuli nádhernou barvu a chuť), a spodní šťáva poslouží jako dochucovací prostředek ve stylu demi glace.
Jednoduchá a chutná pomazánka
Když zbyde už jen pár kousků masa, nastal čas na pomazánku. Jemně nasekané kuře smíchejte s majonézou nebo čerstvým smetanovým sýrem, přidejte kapku citronu, najemno nakrájené kyselé okurky a pažitku. Výborná je i verze se strouhaným sýrem a trochou hořčice. Namažte na kváskový chléb, přidejte pár ředkviček – a rázem máte luxusní svačinu nebo rychlou studenou večeři.
Tortilly, quesadilly a jiné rychlovky
Téměř každému zbytku kuřete svědčí kombinace se sýrem a tortillou. Na pánvi rozpusťte kousek másla, položte tortillu, posypte sýrem, přidejte kuře a přiklopte druhou tortillou. Opékejte minutka z každé strany a večeře je hotová.
Nebo dejte doprostřed stolu nakrájenou zeleninu (salát, rajčata, cibulku, okurku, papriku), zakysanou smetanu ochucenou česnekem, solí a pepřem, ohřáté maso a nechte každého, ať si svůj wrap sestaví sám. Skvěle funguje i kombinace kuřete s fazolemi, kukuřicí a pikantní omáčkou.
Kuře je v české kuchyni stálicí, ale jeho opravdové kouzlo spočívá v tom, jak univerzální je i po pečení. Stačí trocha fantazie a z „obyčejných“ zbytků se stává základ dalších dvou, někdy i tří jídel. A možná právě díky nim si všimnete, že nejchutnější části nedělního oběda přicházejí až v pondělí.
Zdroj informací: Apetit
Recepty